Covid-19: Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα νέα κρούσματα
Το νέο κύμα της πανδημίας δεν αγγίζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα κράτη της Ευρώπης. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτά που δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά.
- 3 ΝΟΕ 2021
Οι ανακοινώσεις των κρουσμάτων που γίνονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας πέφτουν ως κεραυνός εν αιθρία. Το όριο των 5000 κρουσμάτων που κάποτε μας τρόμαζε ξεπεράστηκε. Την αμέσως επόμενη μέρα ξεπεράστηκε και εκείνο των 6000. Το πιο σημαντικό όμως ζήτημα είναι άλλο: γιατί τα πηγαίνει τόσο άσχημα η χώρα μας και ποια είναι η κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης;
Ένα εκρηκτικό μείγμα ενός αρκετά χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού αλλά και μίας σχεδόν πεπιεσμένης επιστροφής στην κανονικότητα έχει φέρει την κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Η τάση στα κρούσματα είναι πράγματι ανοδική πανευρωπαϊκά αλλά η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα.
Χαρακτηριστικά, στις 2 Νοεμβρίου του 2021, η χώρα μας ανακοίνωσε 6700 ημερήσια κρούσματα. Ήταν σε απόλυτους αριθμούς η 14η χειρότερη «επίδοση» σε όλον τον πλανήτη και 9η χειρότερη στην Ευρώπη. Από όλες αυτές τις χώρες που την προσπερνούν, η μόνη που έχει μικρότερο ή ίσο αριθμό πληθυσμού και περισσότερα κρούσματα ήταν η Σερβία. Η χώρα μας έχει μάλιστα περισσότερα κρούσματα από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και πολλές ακόμη χώρες με υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό.
Εξίσου άσχημα πάνε τα πράγματα και στον πιο τραγικό δείκτη όλων, αυτόν των απωλειών. Η Ελλάδα ανακοίνωσε δυστυχώς 60 απώλειες και βρέθηκε στην 20η θέση σε όλον τον πλανήτη. Μόνο η Βουλγαρία και η Σερβία θρήνησαν τόσο πολλά θύματα με τον ίδιο ή μικρότερο πληθυσμό. Δεν μιλάμε για αφηρημένους αριθμούς αλλά για ανθρώπινες ζωές.
Πού εντοπίζεται το μάτι του κυκλώνα;
Από τα στοιχεία που παίρνουμε για τη χθεσινή μέρα, γίνεται προφανής η σημασία των εμβολίων. Πρακτικά, οι χώρες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μπαίνουν και πάλι στη δίνη του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη και τελικά σε χώρες που έχουν ακόμη και σήμερα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού: τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ρουμανία, τη Βουλγαρία.
Την ακριβώς αντίθετη εικόνα έχουμε σε χώρες που έχουν πιάσει τον στόχο τους ως προς τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία που έχει επιτύχει υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού (και έχοντας πληθυσμό ανάλογο με αυτόν της Ελλάδας) χθες είχε μόλις 450 νέα κρούσματα (έναντι των 6700 της Ελλάδας) και εννιά απώλειες.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για την πολυπληθέστερη Ισπανία με 1455 νέα κρούσματα και 13 απώλειες. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Βρετανία.
Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ
Ίσως, βιαστήκαμε να σφυρίξουμε τη λήξη της πανδημίας η οποία είναι δυστυχώς ακόμη εδώ. Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι πάρα πολύ πιεσμένη και η διασπορά είναι πολύ δύσκολο πλέον να ελεχθεί.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, το ένα μετά το άλλο, ότι οι εμβολιασμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο καλύτερα τα πηγαίνουν οι υπό εξέταση χώρες. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε να ενταθούν και στην Ελλάδα;