Κορονοϊός: Αυτό το διάγραμμα θα σε πείσει να μείνεις σπίτι
Αυτό το infographic απεικονίζει τέλεια τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίσης.
- 15 ΜΑΡ 2020
Παρότι η κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδιναν έμφαση στην αποτροπή μιας έξαρσης εκτός Κίνας τους πρώτους μήνες του Covid-19, ο κορονοϊός είναι επισήμως πλέον πανδημία και άρα, κακά τα ψέματα, είναι και επιεικώς τρομακτικός.
Ο κορονοϊός δεν έκανε μόνο τις μαζικές συγκεντρώσεις ανάθεμα σε χρόνο αστραπή, αλλά ακόμα και τις ελάχιστες κοινωνικές επαφές. Σινεμά, εστιατόρια και καφετέριες κλείνουν, πολυκαταστήματα μειώνουν το ωράριό τους, υπηρεσίες delivery επιστρατεύουν την παράδοση έξω από την κλειστή σου πόρτα, και ο φίλος σου που δουλεύει ακόμα κανονικά στο γραφείο θα μπορούσε να είναι έκθεμα σε μουσείο.
Ο κορονοϊός αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζεται μόνο με το καλό πλύσιμο των χεριών ή το αντισηπτικό που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι, αλλά με την κοινωνική αποστασιοποίηση όπως ονομάζουν οι ειδικοί υγείας τον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό σου στο σπίτι.
Σε infographic που δημοσιεύτηκε αρχικά από τον Economist και βασίστηκε σε αντίστοιχο διάγραμμα της έρευνας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) Community Mitigation Guidelines to Prevent Pandemic Influenza, δύο καμπύλες δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων του ιού από το χρονικό σημείο του πρώτου κρούσματος σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας – η μία χωρίς κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης, η άλλη αφού έχουμε πάρει μέτρα.
Το γραφικό, αφού υιοθετήθηκε από τον Drew Harris, τον αναλυτή υγείας πληθυσμού στο Thomas Jefferson University στη Φιλαδέλφεια, έγινε viral στο Twitter εμπνέοντας το hashtag #FlattenTheCurve.
«Και οι δύο καμπύλες αθροίζουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στο πέρασμα του χρόνου», εξήγησε ο Harris μιλώντας στους New York Times. «Όσο πιο πολλοί άνθρωποι καταγράφονται ως κρούσματα, τόσο υψηλότερη η καμπύλη – μια υψηλή καμπύλη σημαίνει ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται γρήγορα. Μια χαμηλή καμπύλη δείχνει ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται πιο αργά – λιγότεροι άνθρωποι έχουν τη διάγνωση της ασθένειας. Η διατήρηση της καμπύλη χαμηλά ελλατώνοντας στον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνουν τα νέα κρούσματα του ιού, αποτρέπει την επιβάρυνση των περιορισμένων πόρων (η γραμμή με τις διακεκομμένες τελείες) που είναι διαθέσιμες για να τα θεραπεύσουν».
«Σκεφτείτε τις ικανότητες του συστήματος υγείας σαν ένα βαγόνι του μετρό που μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Τις ώρες αιχμής δεν γίνεται να διαχειριστεί όλη τη ζήτηση, οπότε κάποιοι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν στην αποβάθρα για τη σειρά τους. Απλώνοντας τις εργάσιμες ώρες η ώρα αιχμής μειώνεται και αυξάνονται οι πιθανότητές σου να ανέβεις στο τρένο και ίσως να βρεις και θέση να καθίσεις. Η αποφυγή της εκτόξευσης των κρουσμάτων του ιού μπορεί να εξασφαλίσει ότι όποιος χρειάζεται βοήθεια θα μπορέσει να τη βρει στο νοσοκομείο».
Δες εδώ το gif που έγινε viral στο Twitter:
Εάν πετύχουμε το #FlattenTheCurve εφαρμόζοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, θα έχουμε δύο οφέλη.
Αρχικά, ακόμα και με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων να μείνουμε στο τέλος, θα είναι πιο εύκολο για τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο όταν δεν θα πηγαίνουμε όλοι μαζί στο νοσοκομείο. Λιγότερα κρούσματα ανά ημέρα σημαίνει καλύτερη φροντίδα, και καλύτερη φροντίδα σημαίνει λιγότεροι θάνατοι. Δεύτερον, ο συνολικός αριθμός μολύνσεων του ιού όντως μπορεί να είναι τελικά χαμηλότερος κατά την πορεία της επιδημίας.
Περιόρισε τις κοινωνικές σου επαφές, απόφυγε μέρη με συνωστισμό, πλένε τα χέρια σου συχνά, προσπάθησε να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου, μάθε εδώ πώς να φτιάχνεις αντισηπτικό στο σπίτι σου αν το βρίσκεις σε έλλειψη, διάβασε αυτά τα χρήσιμα tips για να καθαρίζεις τις έξυπνες συσκευές σου και, φυσικά, μίλα με τον γιατρό σου εάν νιώσεις τα συμπτώματα του κορονοϊού και μείνε σπίτι μέχρι να λάβεις διαφορετικές οδηγίες.