AP Photo Frank Augstein
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Γιατί οι άντρες νοσούν βαρύτερα από τις γυναίκες

Ξέρουμε ότι σίγουρα συμβαίνει, ψάχνουμε ακόμα τους λόγους. Υπάρχουν όμως κάποιες αρκετά πιθανές υποθέσεις.
Συχνά οι επιστήμονες και ειδικά επιστήμονες όπως είναι οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι έρχονται μπροστά σε ένα παράδοξο. Ξέρουν ότι κάτι συμβαίνει. Το εντοπίζουν. Το επιβεβαιώνουν στατιστικά. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση. Δεν μπορούν όμως να βρουν την αιτιακή σχέση. Δεν μπορούν δηλαδή να βρουν για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό που παρατηρούν. Και η πανδημία του κορονοϊού είναι ο ορισμός μιας τέτοιας συνθήκης.

Σε όλον τον κόσμο λοιπόν έχει παρατηρηθεί μια τάση που λέει ότι οι άντρες αρρωσταίνουν πιο βαριά από τον κορονοϊό σε σχέση με τις γυναίκες. Τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες που επλήγησαν πολύ βαρύτερα από την πανδημία και επομένως έχουν μεγαλύτερο δείγμα, οι άντρες ήταν η πλειοψηφία ως προς τους θανάτους. To θέμα είναι το γιατί και δυστυχώς προς το παρόν μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Ο γονιδιακός παράγοντας

Ξέρουμε από τη βιβλιογραφία ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι πιο ισχυρό από το αντίστοιχο των αντρών σε γενικές γραμμές. Αυτό εν μέρει αποδίδεται σε γονιδιακούς παράγοντες και μάλιστα στην πολύ βασική διαφορά μεταξύ των χρωμοσωμάτων. Όλοι θα θυμάστε από το Γυμνάσιο ότι οι γυναίκες γεννιούνται με ΧΧ χρωμοσώματα, ενώ οι άντρες με ΧΥ.

Σύμφωνα με τη Sabra Klein, καθηγήτρια στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health αυτά μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία. Υπάρχουν περισσότερα από 60 γονίδια στο X χρωμόσωμα που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα γονίδια αυτά είναι κατά βάση ανενεργά. Ωστόσο, 15% από αυτά τα θεωρούμενα ανενεργά αντίγραφα του Χ χρωμοσώματος μένουν ενεργά στις γυναίκες.

Η τεστοστερόνη

Ορμόνες όπως η τεστοστερόνη ρυθμίζουν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, μπορεί μεν να μειώνει για παράδειγμα τη φλεγμονή, ταυτόχρονα όμως μπορεί να εμποδίσει το  ανοσοποιητικό να σκοτώσει τον ιό. Αντιθέτως, τα οιστρογόνα βοηθούν στη γρήγορη παραγωγή αντισωμάτων για τον οργανισμό. Κατά κάποιον τρόπο, ο ιός βρίσκει ευκολότερα ακόμα μια δίοδο προς το εσωτερικό των κυττάρων στους αντρικούς οργανισμούς σε σχέση με τους γυναικείους.

Οι πιο απλές εξηγήσεις

Υπάρχουν και γιατροί που θεωρούν ότι μπορεί τα πράγματα να είναι πιο απλά. Οι αντρές έχουν για παράδειγμα μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακά επεισόδια. Οι έρευνες για τον νέο ιό έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν συνοδά νοσήματα αρρωσταίνουν πολύ βαρύτερα από τους υγιείς οργανισμούς. Μαζί με αυτό και μια πιο κοινωνική συνθήκη που λέει ότι οι άντρες -επιτελώντας το φύλο τους- αρνούνται να πάνε στον γιατρό. Πράγμα που δημιουργεί και πολλούς ασθενείς που πιθανόν να έχουν πρότερα νοσήματα τα οποία όμως δεν γνωρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι άντρες δεν πρέπει να τα βάψουν μαύρα. Και σίγουρα δεν πρέπει να εντάξουν τον κορονοϊό στο ότι πήγαν στρατό και αυτό σημαίνει ότι και αυτοί αδικούνται. Ειδικά αυτό το τελευταίο, όχι. Σε γενικές γραμμές άλλωστε οι διαφορές μεταξύ των ανδρών (ηλικία, άλλες ασθένειες) είναι συνήθως πολύ πιο μεγάλες από τις διαφορές μεταξύ ενός μέσου υγιούς άντρα και μιας μέσης υγιούς γυναίκας.

Τα μέτρα προστασίας είναι, εξάλλου, τα ίδια. Αποφυγή συνωστισμού, καλό πλύσιμο των χεριών και υπομονή. Πραγματικά μεγάλη υπομονή.

Exit mobile version