AP Images
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός και Βόρεια Κορέα: Τι συμβαίνει στη χώρα που δεν έχει κανένα κρούσμα

Η Pyongyang επιμένει ότι ο επικίνδυνος ιός δεν έχει μεταδοθεί στη χώρα. Είναι όμως αυτό πραγματικότητα;

Περισσότερα από 160 κράτη ανά τον κόσμο έχουν αναφέρει τουλάχιστον ένα κρούσμα του νέου κορονοϊού. Άλλα όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Νότιος Κορέα με πάρα πολλά κρούσματα και άλλα όπως το Τζιμπουτί, η Γκάμπια και η Ουγκάντα με προς το παρόν μόνο ένα κρούσμα. Η Βόρεια Κορέα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές τις 160 χώρες.

“Όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα”. Τουλάχιστον αυτό τονίζει ο Song In Bom, ένας αξιωματούχος της δημόσιας υγείας της Βορείου Κορέας στην εφημερίδα Rodong Sinmun, την επίσημη εφημερίδα του καθεστώτος. Ακόμα και αν ισχύει, η Βόρειος Κορέα δεν είναι πολύ πειστική. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική Daily NK, 180 Βορειοκορεάτες στρατιώτες πέθαναν μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ άλλοι 3700 έχει σταλεί σε καραντίνα.

Ενώ προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια ανάμεσα στη βορειοκορεατική και τη νοτιοκορεατική προπαγάνδα, ο Donald Trump έστειλε ένα προσωπικό γράμμα στον Κim Jong Un. Σε αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ καλούσε τον Kim να συνεργαστούν μπροστά σε αυτή την πανδημική κρίση που περνάει ο πλανήτης.

Πολλοί ειδικοί μοιάζουν τουλάχιστον σκεπτικοί απέναντι σε όσα επικοινωνεί το βορειοκρεατικό καθεστώς σε σχέση με τον κορονοϊό. Παρότι τα σύνορα έκλεισαν κατευθείαν και στη Βόρεια Κορέα δεν δέχονταν κανέναν Κινέζο ή ξένο, το πιο πιθανό είναι ότι ήδη υπάρχουν μολυσμένοι Βορειοκορεάτες.

Ένα σύστημα στα πρόθυρα κατάρρευσης;

Mέσα στον μήνα που διανύουμε, ο Kim Jong Un έσπασε μήνες διπλωματικής απομόνωσης  με τη γείτονα χώρα και έστειλε ένα προσωπικό γράμμα στον Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Moon Jae-in. Σε αυτό, παρότι βέβαια δεν δημοσιοποιήθηκε, υπήρχαν ευχές και ανησυχία για την επιδημία. Αυτή η ξαφνική κίνηση ερμηνεύτηκε από ειδικούς ως πρώτο βήμα πριν την αναζήτηση βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πιθανότητα μιας έκρηξης κρουσμάτων σε μια χώρα όπως η Βόρειος Κορέα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ήδη προβληματικό. Μια πιθανότητα εξάπλωσης κρουσμάτων θα το φέρει γρήγορα στα όριά του. Ένας Βορειοκορεάτης ακτιβιστής ενάντια στο καθεστώς της χώρας του, ο Seo Jae-pyoung, τόνισε στο AlJazzera:

“Έξω από την Pyonguang και τη Hamhung πιστεύω ότι δεν υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια άνθρωποι που διαμένουν εκεί. Οι περισσότερες πόλεις δεν έχουν καν ασθενοφόρο ή οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς για τους ασθενείς, ώστε οι άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν σπίτι τους σε περίπτωση καραντίνας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τις μαρτυρίες του, το πρώτο κρούσμα στη χώρα εντοπίστηκε στις 27 Ιανουαρίου και έκτοτε το καθεστώς έθεσε άμεσα πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας. Παρόλα αυτά, οι πολίτες της Βορείου Κορέας ξέρουν πολύ λίγα πράγματα για τον ιό και τους τρόπους μετάδοσής του. Για τους περισσότερους είναι μια τρομακτική ασθένεια.

Ο κορονοϊός πράγματι χτυπάει τους πάντες ανεξαρτήτως εισοδήματος, φύλου, χρώματος κτλ. Ωστόσο, οι φτωχότερες χώρες με τις ελάχιστες υποδομές (δεν είναι φυσικά μόνο η Βόρειος Κορέα τέτοια) είναι πολύ πιθανόν να πληγούν πολύ περισσότερο από άλλες. Η ανάγκη καλής και δωρεάν  δημόσιας υγείας φάνηκε με επιτακτικό τρόπο αμέσως μετά την έκρηξη της πανδημίας. Οι χώρες που θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κορονοϊό (όπως φαίνεται να είναι η Κίνα) οφείλουν να κινηθούν με αλληλεγγύη και βοηθώντας τις πιο αδύναμες. Για να περάσει αυτή η δοκιμασία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.