Shutterstock
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Οι επιφάνειες που πρέπει να απολυμαίνεις

Κάποιες αυτονόητες, κάποιες όχι και τόσο, αυτές είναι οι επιφάνειες που πρέπει να απολυμαίνεις συχνότερα.

Όσο και να έχεις λιώσεις τα ‘Φιλαράκια’, δεν πιστεύω ότι ονειρευόσουν ποτέ να γίνεις η Monica Geller της πολυκατοικίας σου. Αλλά ο κορονοϊός εξαπλώνεται, η κοινωνική απομόνωση είναι το νέο status quo και το πώς να φτιάχνεις αντισηπτικό στο σπίτι έχει βάλει τα γυαλιά στο Master Chef ως συνταγή των ημερών.

Κάποιες από τις επιφάνειες που θα βρεις παρακάτω είναι αυτονόητες, κάποιες άλλες ίσως όχι και τόσο. Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε όλες τους όμως και γι’ αυτό τις συγκεντρώσαμε όλες παρακάτω:

1. Τις έξυπνες συσκευές σου

κορονοϊός smartphone

Σύμφωνα με έρευνα που μοιράστηκε μαζί μας η HONOR Greece, γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των χρηστών κινητής τηλεφωνίας αγγίζει το κινητό 2,617 φορές, ενώ ένας χρήστης που κάνει έντονη και βαριά χρήση το αγγίζει έως 5,427 φορές(!) την ημέρα.

Αξίζει λοιπόν να καθαρίζουμε συχνά όλες τις έξυπνες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των smartwatches. Ακόμα και τα ακουστικά, καθώς τα αγγίζουμε συχνά. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό οθόνης που δεν ψεκάζεται απευθείας πάνω στην επιφάνεια, αλλά πρώτα σε μια πετσέτα χαρτιού ή σε κάποια πολύ απαλή καθαριστική επιφάνεια. Αποφεύγουμε τη χρήση οικιακών προϊόντων καθαρισμού κατά τον καθαρισμό των έξυπνων συσκευών μας και προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα, καθώς το υγρό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία αν εισέλθει στον εξοπλισμό.

Μην ξεχάσεις όμως και τις θήκες τους. O καθαρισμός τους μπορεί να γίνει με κανονικά οικιακά καθαριστικά αφού θα έχουν αφαιρεθεί από την συσκευή, ενώ θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει πριν τις τοποθετήσεις ξανά στις συσκευές σου.

2. Το laptop και τον υπολογιστή σου

Σύμφωνα με έρευνα, ο κορονοϊός μπορεί να επιμείνει σε επιφάνειες όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό έως και 9 ημέρες. Αυτόν τον καιρό που το πιθανότερο είναι ότι δουλεύεις από το σπίτι, καλό θα ήταν να τις προσέξεις περισσότερο κι αυτό περιλαμβάνει το laptop ή/και τον υπολογιστή σου. Δεν είναι μεν το ίδιο εύκολο να κολλήσεις από αυτά αν δεν τα χρησιμοποιεί άλλος ή αν δεν τα βγάζεις έξω, ωστόσο τα μικρόβια μπορούν να τρυπώσουν εύκολα στο ποντίκι, το πληκτρολόγιό σου και αλλού.

Δες το παραπάνω βίντεο του Business Insider για βοήθεια.

3. Τα τηλεχειριστήρια

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσες φορές πιάνεις, αφήνεις κάτω και ξαναπιάνεις τα τηλεκοντρόλ σου;

Τώρα που το Netflix & Chill έχει γίνει μονόδρομος και το Playstation έχει ξανά την αμέριστη αφοσίωσή σου, κάνε τον κόπο να περιποιηθείς και τα τηλεχειριστήριά τους (και αυτό του air-condition κ.ά.).

Αρχικά, αφαίρεσε τις μπαταρίες τους. Μετά τοποθέτησε ένα βαμβακερό ύφασμα σε οινόπνευμα εντριβής και σκούπισε καλά ολόκληρη την επιφάνειά τους. Έπειτα κάνε το ίδιο γύρω από τα κουμπιά με τη βοήθεια μπατονέτας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και οδοντογλυφίδα για τυχόν βρωμιές που θα εντοπίσεις μέσα στα κουμπιά. Τέλος, χρησιμοποίησε ένα ύφασμα που δεν αφήνει χνούδια για να τα στεγνώσεις και βάλε πίσω τις μπαταρίες. Μπορείς, επίσης, να τα τοποθετήσεις σε κάποιο κουτί που έχεις απολυμάνει για να αποφύγουν τα μικρόβια, με την προϋπόθεση ότι προσέχεις καταρχάς τα χέρια σου που τα πιάνουν.

4. Πόμολα, διακόπτες, είδη κιγκαλερίας

Πόμολα, νιπτήρες, διακόπτες φωτισμού, διακόπτες για το καζανάκι. Οτιδήποτε γενικά θα αγγίξεις συχνά για να το ανοιγοκλείσεις.

Σύμφωνα με το Κέντρο για Έλεγχο Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC), ένας εύκολος τρόπος να απολυμάνεις σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες με υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι είναι να κάνεις μίξη 1/3 κυπέλλου απλής χλωρίνης ανά 4 λίτρα νερού. Για μικρότερες ποσότητες, χρησιμοποίησε 4 κουταλιές του γλυκού κανονικής χλωρίνης και 1 λίτρο νερού. Μην ξεχάσεις να φορέσεις γάντια, να φτιάχνεις νέα ποσότητα για κάθε μέρα που θα το χρησιμοποιείς και να το βάζεις με μέτρο σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.

5. Το delivery

κορονοϊός delivery burger Shutterstock

Υπό την προϋπόθεση ότι έχει ετοιμαστεί με ασφάλεια, από μαγειρεμένο φαγητό πολύ δύσκολα θα κολλήσεις. Κάνε όμως το έξτρα βήμα πετώντας τις πλαστικές και τις χάρτινες σακούλες του ντελίβερι με το που παραδοθεί, πλύνε τα χέρια σου και απολύμανε τα δοχεία του φαγητού με αντιβακτηριδιακά πανάκια ή σπρέι.

Τα καλά νέα πάντως είναι πως βάσει δηλώσεων του Benjamin Chapman, καθηγητή και ειδικoύ ασφάλειας τροφίμων στο State University της Βόρειας Καρολίνας, «τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ, πολύ χαμηλός. Αυτή είναι μια μηδαμινή πιθανότητα και χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια φορές, λιγότερο πιθανή από οποιουσδήποτε άλλους τρόπους έκθεσης. Πραγματικά, πολύ χαμηλός κίνδυνος”.

6. Πάγκους και τραπέζια

Πάγκοι κουζίνας, πάγκοι μπάνιου, τραπέζια γεύματος, χαμηλά τραπέζια σαλονιού (coffee tables). Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει εκεί.

Αυτές οι επιφάνειες, σύμφωνα ξανά με τον CDC, μπορούν να απολυμανθούν με υλικά κατάλληλα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μην ξεχάσεις να εξασφαλίσεις σωστό αερισμό για αυτή τη διαδικασία, όπως και τα γάντια σου.

Για τις επιφάνειες όπου ακουμπάς φαγητό, φρόντισε να τις περάσεις μετά με ζεστό νερό και κατόπιν με στεγνό αέρα.

7. Τσάντες και πορτοφόλια

Όσο κι αν μένεις στο σπίτι, κάποια στιγμή θα στείλεις και εσύ το μήνυμά σου στο 13033 γιατί θα χρειαστεί να βγεις έξω. Τότε θα πάρεις ίσως μαζί σου κάποια τσάντα και σίγουρα το πορτοφόλι σου. Η ειδική δημόσιας υγείας Carol Winner είπε στη Huffington Post ότι τα υφάσματα μπορούν να κρατήσουν τα επικίνδυνα σταγονίδια και, παρότι κάποια στιγμή θα στεγνώσουν, δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει απαραιτήτως γρήγορα. Κάνε ό,τι μπορείς και με αυτά και ευχόμαστε να έχεις επιλέξει υλικά όπως δέρμα ή δερματίνη γιατί καθαρίζονται πιο εύκολα.

8. Το τιμόνι και τον μοχλό ταχυτήτων

Το τιμόνι και ο μοχλός ταχυτήτων είναι αυτά που αγγίζεις με μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά δεν είναι τα μόνα που πρέπει να απολυμάνεις. Ο κορονοϊός μπορεί να φτάσει στα χερούλια στις πόρτες και στο ταμπλό. Δώσε στα πρώτα όμως τη δέουσα προσοχή και σκούπισέ τα σχολαστικά με πανάκια απολύμανσης όσο πιο συχνά μπορείς.