Larry Fink: Ο άνθρωπος που πραγματικά κυβερνά τον κόσμο
- 29 ΑΥΓ 2024
Έχει περιγραφεί από υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος των ΗΠΑ ως «Μάγος του Οζ, ο άνθρωπος πίσω από την κουρτίνα» για ό,τι συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο.
Δεδομένου του βουνού των κρατικών συμβάσεων που διαχειρίζεται η εταιρεία του (BlackRock), έχει χαρακτηριστεί ως «σκιώδης κυβέρνηση». Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τον άνθρωπο που μπορεί να αλλάζει ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, σε όλους τις ηπείρους κάθε ημέρα.
Παιδιά ο Larry Fink. Larry Fink, τα παιδιά.
Ποιος είναι ο Larry Fink
Η οικογένεια Fink κυκλοφορεί στον πλανήτη ως ικανή να διαμορφώσει παγκόσμιες αγορές, να επηρεάσει πολιτικές και βιομηχανίες όλων των ειδών, σε όλους τους πλανήτες. Η εταιρεία της είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του πολύπλοκου συστήματος της παγκόσμιας οικονομίας, με πελάτες από κρατικούς και τοπικούς κυβερνήσεις έως κληροδοτήματα κολεγίων, εταιρείες του Fortune 500 έως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, μεταξύ άλλων, του Άμπου Ντάμπι και της Σιγκαπούρης.
Στην κορυφή του τραπεζιού της οικογένειας κάθεται ο -ηλικίας 71 ετών- Laurence Douglas Fink. Είναι ο συνιδρυτής, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως. Θα τον έλεγες και αφεντικό του οικονομικού κόσμου.
Όλοι τον αποκαλούν αδιαμφισβήτητο «βασιλιά» της Wall Street και σοφό. Όπως κάθε άλλος global σταρ, είναι γνωστός με το μικρό του όνομα. Συμπεριλαμβανομένων προέδρων και πρωθυπουργών χωρών που τον πληρώνουν για σύμβουλό τους.
Κάτι άλλο για το οποίο είναι γνωστός, είναι η εστίασή του στη μακροπρόθεσμη αξία και τη βιωσιμότητα. Σε ετήσιες επιστολές του προς τις εταιρείες στις οποίες επενδύει η BlackRock, συχνά αναδεικνύει τη σημασία της υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, έχει υποστηρίξει ενεργά την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικών (ESG) παραγόντων στις επενδυτικές αποφάσεις, για αυτό και απέκτησε ένα ακόμα παρατσούκλι: το woke πρόσωπο του καπιταλισμού.
Η αξία του Larry εκτιμάται στα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κτηματομεσιτικά του στα 240.000.000 δολάρια. Δεν αποτυπώνουν την επιρροή που μπορεί και έχει.
Το portfolio του κολοσσού που δημιούργησε πριν τρεις δεκαετίες (ως μικρό επενδυτικό οίκο για ομόλογα) περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία αξίας 10.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ αυτών για τα οποία αποφασίζει ο Fink είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία περισσότερων από 35.000.000 Αμερικανών, όπως έγραψαν οι Financial Times.
«Είναι περίπου ισοδύναμο με το σύνολο παγκόσμιο hedge fund, τις ιδιωτικές μετοχές και τα επιχειρηματικά κεφάλαια, μαζί».
Να δώσω και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα όσων των έχουν εμπιστευτεί: Microsoft Corporation, Apple Inc, Amazon.com Inc, Meta Platforms, Spotify USA Inc, Tesla Inc, Alphabet Inc και Trump Media & Technology Group Corp.
Ποιος πραγματικά είναι ο Larry Fink
Ο άνθρωπος που μπορεί να ανεβοκατεβάσει οικονομίες γεννήθηκε στις 2/11 του 1952 στην κοιλάδα San Fernando, του Los Angeles. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος παπουτσιών και η μητέρα του καθηγήτρια αγγλικών στην πανεπιστημιούπολη Northridge του California State University.
Ακαδημαϊκά δεν συγκρινόταν με τον μεγαλύτερο αδελφό του που ήταν άριστος. Για αυτό και βοηθούσε τον πατέρα του στο μαγαζί. Πήρε πτυχίο στην πολιτική θεωρία από το UCLA και πέραν κάποιων βασικών οικονομικών επιστημών, δεν έκανε επιχειρηματικές σπουδές μέχρι το τελευταίο έτος που διάλεξε το μάθημα των real estate. Ήθελε να γίνει κατασκευαστής, όνειρο που προσπέρασε μετά το masters από τη σχολή επιχειρήσεων του UCLA.
Έως τότε δεν είχε καταλήξει στο τι θέλει να κάνει με τη ζωή του. Πήγε όμως, στη Wall Street για να βγάλει μεροκάματο, έλαβε προτάσεις από επενδυτικές τράπεζες, μεταξύ τους ήταν η αγαπημένη του Goldman Sachs «αλλά στην τελευταία συνέντευξη τα έκανα θάλασσα. Τελικά, αυτό εξελίχθηκε σε ευλογία».
Το 1976 έπιασε δουλειά στη Fist Boston, ως διαπραγματευτής ομολόγων με υποθήκη -λόγω των γνώσεων του σε θέματα ακίνητης περιουσίας. Το 1978 ήταν ο επικεφαλής του τμήματος που συγκροτούσαν κυρίως Εβραίοι -όπως είναι ο ίδιος. Χαρακτηριστικά, το team του ήταν γνωστό ως Little Israel.
Όσο μεγάλωνε η ισχύ του, μεγάλωνε και το ‘εγώ’ του με την αλαζονεία του, πράγμα που επιβραβεύεται στη Wall Street που κοιτά μόνο την επιτυχία. Στα 31 του έγινε ο νεαρότερος διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία της First Boston και το νεαρότερο μέλος στην επιτροπή διαχείρισης. Τότε έχασε περί τα 100.000.000 δολάρια, καθώς δεν είχε καταφέρει να προστατέψει τις επενδύσεις από την ξαφνική πτώση των επιτοκίων που έγινε. Παραιτήθηκε στις αρχές του 1988.
Έμαθε από τα λάθη του, ποικιλοτρόπως. Για αρχή, άφησε στην άκρη για πάντα την έπαρση. Μοιράστηκε τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που ζούσε έως τότε με έναν γνωστό του, τον Ralph Schlosstein, επενδυτικό τραπεζίτη στη Shearson Lehman Hutton. Αποφάσισαν να κάνουν κάτι μαζί, επί της μοντελοποίησης των χρηματοοικονομικών τίτλων, τη συγκέντρωση τους σε χαρτοφυλάκιο και την καλύτερη ανάλυση των κινδύνων.
Το επόμενο βήμα του Fink ήταν να πάρει τους καλύτερους από την ομάδα του στην First Boston. Έπειτα βρήκε χρήματα, μέσω και της συνεργασίας με την Blackstone που μεγαλουργούσε στις ιδιωτικές μετοχές. Έτσι παρουσιάστηκε η BlackStone Financial Management.
Την πρώτη εξαετία διαχειρίστηκε 23.000.000.000 δολάρια. Οι οκτώ ιδρυτές απέκτησαν 150 υπαλλήλους. Δεν άργησε να έλθει το διαζύγιο με την Blackstone, που μεταξύ πολλών δεν άφηνε τον Fink να χρησιμοποιήσει τους όρους black και stone στο νέο όνομα της εταιρείας. Έτσι κατέληξαν στο BlackRock, όταν το 1994 έδωσαν 240.000.000 δολ. για να πάρουν το μερίδιο της Blackstone.
Πώς μεγαλούργησε η BlackRock
Μέσω στρατηγικών εξαγορών, καινοτομίας και αδυσώπητης εστίασης στην παροχή αξίας στους πελάτες, ο Fink μετέτρεψε την BlackRock σε μια δύναμη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο από τα μέσα του ‘90 έως τις αρχές του 2000.
Ήταν πίσω από την εξαγορά της Merrill Lynch Investment Managers το 2006 και της Barclays Global Investors το 2009 (για 13.5 δισεκατομμύρια δολάρια), κινήσεις που καθιέρωσαν την εταιρεία του ως ηγέτιδα του οικονομικού κόσμου.
Ήταν επί μακρόν υποστηρικτής των επενδύσεων σε μετοχές, συνιστώντας στους επενδυτές να τοποθετήσουν τουλάχιστον το 80% των συνολικών περιουσιακών τους στοιχείων σε μετοχές ή hard assets.
Η BlackRock αλλαξε τα πρότυπα του κλάδου, με την αξιοποίηση της προσέγγιση που βασίζεται στα δεδομένα. Χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους και μεγάλα δεδομένα για την ανάλυση της αγοράς, τον εντοπισμό τάσεων και ευκαιριών και τη λήψη ανάλογων αποφάσεων ανάλογα. Αυτός ήταν ο τρόπος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αλλά και να αντέξει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι αποφάσεις της έχουν αντίκτυπο όχι μόνο σε όσα γίνονται στις ΗΠΑ, αλλά σε όσα συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο -όπου δραστηριοποιούνται όσοι την εμπιστεύονται.
Μπορούν να επηρεάσουν τις τάσεις της αγοράς, συμβάλλοντας τόσο σε ανοδικές όσο και σε καθοδικές κινήσεις, αλλά και τις οικονομικές πολιτικές σε διάφορα επίπεδα. Συνδέουν διαφορετικές οικονομίες και χρηματοπιστωτικές αγορές, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η φορά που επηρέασε ο Fink την παγκόσμια οικονομία θετικά και αρνητικά
Η πιο πρόσφατη απόφαση του Fink, που επηρέασε σημαντικά την παγκόσμια οικονομία συνδέεται με τις επενδυτικές του κατευθύνσεις και την προώθηση βιώσιμων ενεργειακών πηγών. Μέσω της BlackRock, έχει ορίσει τον τρόπο με τον οποίο μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις προσεγγίζουν την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις της εταιρεία του σε ενεργειακή υποδομή (πχ την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), έχουν συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας.
Η στρατηγική του Fink να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να επενδύσουν σε καθαρές ενέργειες και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, έχει δημιουργήσει πιέσεις για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης σε πολλές οικονομίες.
Επιπλέον, η θέση του για την αναγκαιότητα επένδυσης σε υποδομές, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, έχει επηρεάσει πολιτικές και οικονομικές στρατηγικές παγκοσμίως, καθώς πολλές χώρες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις που επιφέρει η ενεργειακή μετάβαση.
Μία από τις πιο αρνητικές επιπτώσεις των αποφάσεων του Fink Φιντς συνέβη κατά την οικονομική κρίση του 2008. Αν και η BlackRock γενικά θεωρείται ως μια εταιρεία που συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης, ορισμένες από τις αποφάσεις της έλαβαν κριτική για τον ρόλο τους στη διαχείριση των «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων.
Η BlackRock είχε αναλάβει τη διαχείριση μεγάλων χαρτοφυλακίων με προβληματικά στεγαστικά δάνεια (mortgage-backed securities) για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Παρόλο που η διαχείρισή τους ήταν αναγκαία, η διαδικασία και οι αμοιβές που εισέπραξε η BlackRock προκάλεσαν αντιδράσεις. Κάποιοι επικριτές υποστήριξαν ότι οι πρακτικές αυτές επιδείνωσαν την κατάσταση για ορισμένους επενδυτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, διότι οι εκκαθαρίσεις των περιουσιακών στοιχείων οδήγησαν σε πτώση των τιμών και στην απώλεια αξίας για πολλούς ιδιοκτήτες.
Επιπλέον, η επικέντρωση της BlackRock σε προγράμματα εξαγοράς χρέους (debt buyback programs) θεωρήθηκε από ορισμένους ως επιθετική στρατηγική που επιβάρυνε περαιτέρω τις ήδη ταλαιπωρημένες οικονομίες και επιχειρήσεις, κατά την περίοδο της ανάκαμψης από την κρίση
Εν τω μεταξύ, το 2023 η BlackRock ήταν στο επίκεντρο διαμάχης, με τον George Soros να κατηγορεί την εταιρεία ότι έκανε ένα «τραγικό λάθος» που έριξε χρήματα επενδυτών στην Κίνα , ακόμη και όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα του Προέδρου Xi Jinping αναλάμβανε όλο και πιο μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας.