Lavender Marriage: Στο TikTok μπορείς να βρεις και προτάσεις γάμου
Μια από τις πρώτες αναφορές του όρου που έγιναν ποτέ σε media ήταν σε βρετανική εφημερίδα και χρονολογείται από το 1985.
- 19 ΔΕΚ 2024
Αν ενδιαφέρεσαι να παντρευτείς, αλλά δεν έχεις καταφέρει να βρεις το άλλο μισό της διαδικασίας, κάνε έναν κόπο και αναζήτησε στο TikTok το lavender marriage. Πριν την είσοδό σου, σκέψου ποια είναι η προτεραιότητά σου.
Αν θες συντροφικότητα, κάνε click. Αν θες να ζήσεις ό,τι βλέπεις στις rom-com (όπου δεν βλέπεις, βέβαια τι συμβαίνει στο ζευγάρι χρόνια μετά το happy end), κάνε κάτι άλλο. Μη χάνεις το χρόνο σου.
Ως lavender marriage αναφέρεται ο γάμος μεταξύ ενός άντρα με μια γυναίκα μεικτού προσανατολισμού που τελούν το μυστήριο για να σταματήσουν την γκρίνια των γονιών τους, κρύβοντας τις στιγματισμένες από την κοινωνία προτιμήσεις τους.
Μια από τις πρώτες αναφορές του όρου που έγιναν ποτέ σε media είναι σε βρετανική εφημερίδα και χρονολογείται από το 1985.
Πρόκειται μεν, για σημερινό trend, αλλά ως φαινόμενο υπάρχει από την αρχή του 20ου αιώνα. Επιστρατεύτηκε στη Χρυσή Εποχή του Hollywood (1920) ως λύση στο «πρόβλημα» των ομοφυλόφιλων που είχαν όλα τα προσόντα για να γίνουν σταρ, αλλά αυτό θα ήταν φύσει αδύνατο αν αποκαλυπτόταν πως ήταν ομοφυλόφιλοι.
Σύμφωνα με το History το σύστημα εφαρμόστηκε πρώτα από το Universal Film Company που επέτρεπε το τέλος της συνεργασίας «για όποιον έχανε τον σεβασμό του κοινού». Η λίστα περιλάμβανε περιστατικά από εγκληματικές ενέργειες έως απρεπείς επαφές και τρομακτικές για την κοινότητα -παρεμπιπτόντως αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα.
Ένα από τα πρώτα περιστατικά φέρεται να ήταν ο γάμος του sex symbol και σταρ του βωβού κινηματογράφου, Rudolph Valentino με την ηθοποιό Jean Acker, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ήταν ομοφυλόφιλη. Μετά το μυστήριο, η Acker φαίνεται να μετάνιωσε και κλείδωσε τον Valentino έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου των νεονύμφων. Δεν άργησαν να πάρουν διαζύγιο.
Μεταξύ των πιο γνωστών σταρ που πληροφορίες τους θέλουν να έκαναν lavender marriage είναι ο Rock Hudson και ο Gary Grant. Ελάχιστοι ομοφυλόφιλοι ηθοποιοί επέλεξαν την ειλικρινή στάση ζωής, καθώς ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Ένας ήταν ο William Haines.
Οι lavender marriages κράτησαν έως το ‘60 και το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων. Κορυφώθηκε με το Stonewall (όνομα gay bar της Νέας Υόρκης που ανήκε στη μαφία, η οποία εκβίαζε τις οικογένειες των πελατών), την εξέγερση που στις 28 Ιουνίου του 1969.
Σημείωση: έως το 1960 η ομοφυλοφιλία αντιμετωπιζόταν ως σοδομισμός και ήταν παράνομη σε 49 πολιτείες των ΗΠΑ. Γίνονταν συλλήψεις όσων «δεν ντύνονταν ανάλογα με το φύλο τους» από την αστυνομία (αυτό ήταν κάτι που έκρινε κατά το δοκούν ο κάθε αστυνομικός). Οι ποινές ποικίλαν, από υψηλά πρόστιμα έως φυλάκιση, ενώ στους δρόμους υπήρχαν πολλές εκρήξεις βίας και διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων.
Μάλλον, θα αναρωτιέσαι τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη λεβάντα: ήταν το χρώμα που είχε συνδεθεί με την ομοφυλοφιλία.
Αν αναρωτιέσαι τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σήμερα και την ενθάρρυνση όλων να είμαστε αυτοί που είμαστε -η έκδοση στην οποία νιώθουμε πιο άνετα με την ψυχή μας- το Daze εξηγεί ότι στη νέα εποχή, οι lavender weddings έχουν άλλον παρονομαστή.
Τα dating apps έχουν εξελιχθεί σε δύσκολη πίστα για όλους και η ιστορία διδάσκει πως ό,τι αρχίζει ωραία (με έρωτα, πάθος, φροντίδα και όλα τα συστατικά της υγιούς σχέσης) όλο και περισσότερο τελειώνει με πόνο -από χωρισμό έως έγκλημα.
Πράγμα που το λες και φυσιολογική εξέλιξη (μελέτες έχουν ενημερώσει ότι ο έρωτας, ως χημικό συναίσθημα, ξεθωριάζει έπειτα από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και οι παντρεμένοι γίνονται αδέλφια).
Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται από το trend των lavender marriages, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι είναι χρήσιμο να γλιτώσουν την περιπέτεια -που μεταξύ μας λέγεται ζωή- και να παντρευτούν έναν άνθρωπο με τον οποίον δεν έχουν συμβατό σεξουαλικό φύλο, που θα τους σέβεται και θα τους φροντίζει no matter what, αφού αμφότεροι έχουν ως προτεραιότητα τη συντροφικότητα.
Στην πραγματικότητα, προβλήματα υπήρχαν πάντα στις σχέσεις. Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο, έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς δεν υπάρχει πια μόνο η μορφή του ‘παραδοσιακού’ ζευγαριού. Eίναι η εποχή της πολυσυντροφικότητας, της «queer πλατωνικής σχέσης», αλλά και της έξαρσης στην έμφυλη βία.
Φαίνεται λοιπόν, να έχουν αυξηθεί κατά πολύ αυτοί που θέλουν να γλιτώσουν τις συγκινήσεις, καθώς έχει πέσει ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που βάζουν σε πρώτο πλάνο τη συντροφικότητα.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι επιθυμεί, εφόσον δεν παρανομεί και υπάρχει συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Στο μυαλό μου δεν είναι καν κακό πράγμα να συζείς με έναν άνθρωπο που σέβεται εσένα και το χώρο σας και περνάτε καλά στο σπίτι σας -όπου όλοι πάμε για να ηρεμήσουμε.
Στο τέλος της ημέρας, αν αλλάξεις άποψη, μπορείς να το επικοινωνήσεις στον άμεσα ενδιαφερόμενο και να το συνεχίσετε από εκεί.