ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Λευτεριά στα smartphone με FireChat

Γιατί αυτό το νέο chat app θα αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνείς (και φλερτάρεις) για τα καλά

Κάθε τρείς και λίγο ξεφυτρώνει ένα chat application αλλά το FireChat διαφέρει. Έχει κάτι που δεν έχει ούτε το WhatsApp του Facebook, ούτε το Snapchat, ούτε το πολυαγαπημένο Viber. Με το FireChat μπορεί ανταλλάξεις γραπτά μηνύματα χωρίς 3G και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ. Με οποιαδήποτε συσκευή βρίσκεται εντός τριάντα μέτρων. Αυτό πουκάποτε αντάλλαζες data με δύο πολύ κοντινές συσκευές; Αυτό.

Το FireChat είναι μία από τις πρώτες εφαρμογές που αξιοποιούν ένα νέο feature του iOS7 που λέγεται Multipeer Connectivity και με απλά λόγια είναι η σύνδεση δύο τηλεφώνων απευθείας μέσω Bluetooth και Wi-Fi. Στη δοκιμή που κάναμε εδώ στο Oneman συνδέσαμε ένα iPhone 4S και ένα 5C και όλα δούλεψαν τέλεια. Ιδού οι αποδείξεις στο τέστ που κάναμε με το κινητό της καλής συναδέλφου Νίκης Μπάκουλη.

Το App αυτό  είναι δημιούργημα ενός τύπου που λέγεται Micha Benoliel και είναι το πρώτο που κάνει χρήση του Multipeer Connectivity (πολύ φυσικό αφού είναι ελάχιστα γνωστό) ενώ η εταιρεία δουλεύει ήδη πάνω σε συμπληρωματικά apps για Android και iOS και Windows. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες είναι αυτή που συνδέει τους παίκτες σε ένα mulitplayer παιχνίδι.

Εμείς βέβαια ONEMAN βάζουμε με το μυαλό μας άλλου είδους παιχνίδια πιο χρήσιμα. Π.χ. πως να αξιοποιήσεις σωστά το χρόνο σου σε μια υπερατλαντική πτήση #poses_tainies_tha_deis_pia, στην παραλία γιατί είναι πολύ πασέ να βάζεις λάδι στους δικέφαλους, όταν είσαι στα φανάρια για να ρωτήσεις τον δίπλα αν ψήνεται για μια κοντρίτσα και να παραγγείλεις σουβλάκια στο σουβλατζίδικο απέναντι.

Και θα μας άρεσε πολύ αν μπορούσε να ενσωματώσει διάφορα άλλα features από το Snapchat όπως την αποστολή εικόνων και το σβήσιμο των μηνυμάτων γιατί ούτε να εκτεθούμε θέλουμε ούτε να μας πιάσουν να κλέβουμε οπωροκηπευτικά.

Στα σοβαρά τώρα υπάρχουν καλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσεις το FireChat: Εκεί που η κάλυψη του δικτύου είναι ελλιπής, σε ένα κλαμπ που δεν πιάνει καθόλου, όταν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη.

Γιατί το επόμενο βήμα για το FireChat και το Multipeer Connectivity είναι να συνδέει πολλές συσκευέσυγχρόνωςως και να μεταφέρει data από τη μία στην άλλη χωρίς δύο συσκευές να είναι κοντά.

Αυτό θα οδηγήσει στην δημιουργία δικτύων και κοινοτήτων χωρίς τη χρήση του διαδικτύου. Στην ουσία ο καθένας θα βρίσκεται στο δικό του διαδίκτυο. Στον δικό του κόσμο.

Και είναι βέβαια πιο ασφαλές από όταν τα data περνάνε από ένα κεντρικό δίκτυο. Αυτό μας δίδαξε τουλάχιστον η υπόθεση με την NSA. Σε ένα τέτοιο δίκτυο από πολλά τηλέφωνα μπορούν φυσικά να υποκλαπούν τα δεδομένα σου από κάποιον χάκερ ή κάποιον που απλώς παρεμβάλει τη συσκευή του. Αλλά μάλλον αυτό μπορεί εύκολα να λυθεί με δικλείδες ασφαλείας όπου να επιτρέπεις εσύ τα data σου να περνάνε μόνο από ασφαλείς συσκευές.

Ο πολύς ο κόσμος θα είναι σίγουρα πιο προστατευμένος αφού με τις πολλές συσκευές πολλαπλασιάζεται ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει για την υποκλοπή των δεδομένων.

Και από την άλλη γιατί να μη χαιρετήσουμε μια τέτοια νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες αφού μπορεί να βοηθήσει χώρες που δεν έχουν σύγχρονα δίκτυα να κάνουν το βηματάκι παραπάνω που εκεί μεταφράζεται στην εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που μεταφράζεται στη σωτηρία χιλιάδων ζωών.

Το καλό με το FireChat είναι ότι είναι εξαιρετικό απλό. Καταρχήν πρέπει να ανοίξεις το Wi-FI και το Bluetooth συγχρόνως, (στο iPhone 4S χρειάστηκε να βγάλουμε και το bumper case για να γίνει pairing των συσκευών και από εκεί ήταν ένα απλό login χωρίς καν email. Τα υπόλοιπα είναι προφανή.

Και όλα αυτά μας κάνουν να λέμε ότι το FireChat θα αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε για τα καλά

Exit mobile version