AP Photo/Mohammed Dahman
ΚΟΣΜΟΣ

Λογοκρισία και social media: Τι συμβαίνει με τις αναρτήσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Από το ξεκίνημα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, πολλοί χρήστες σε όλο τον κόσμο μιλούν για λογοκρισία.

Όλο και περισσότεροι χρήστες των social media, ειδικά από το ξεκίνημα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μιλούν για λογοκρισία όταν στις αναρτήσεις τους αναφέρονται στην Παλαιστίνη.

Ο Thomas Maddens, κινηματογραφιστής και ακτιβιστής με έδρα το Βέλγιο, παρατήρησε -όπως και πολλοί άλλοι- κάτι περίεργο. Ένα βίντεο σχετικά με την Παλαιστίνη που είχε δημοσιεύσει στο TikTok με τη λέξη «γενοκτονία» σταμάτησε ξαφνικά να εμφανίζεται στην πλατφόρμα αν και στην αρχή, το engagement ήταν καλό. «Νόμιζα ότι θα είχα εκατομμύρια προβολές», δήλωσε στο Al Jazeera, «αλλά το engagement είχε σταματήσει».

Ο Maddens, όμως, δεν είναι ο μόνος που κατηγορεί τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, X, YouTube και TikTok) ότι λογοκρίνουν λογαριασμούς ή μειώνουν την απήχηση του περιεχομένου τους που σχετίζεται με τον πόλεμο στο Ισραήλ. Πώς το κάνουν αυτό; Με shadowbanning.

Διάφοροι δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, συγγραφείς και απλοί χρήστες που στις αναρτήσεις τους χρησιμοποίησαν hashtags όπως FreePalestine και IStandWithPalestine, υποστηρίζουν ότι αποκρύπτονται, ειδικά όταν δηλώνουν στήριξη στους άμαχους Παλαιστίνιους και ασκούν κριτική στις ισραηλινές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή ορισμένοι χρήστες κατηγόρησαν το Instagram, το οποίο ανήκει στην Meta, ότι αφαιρεί αυθαίρετα αναρτήσεις που απλώς αναφέρουν την Παλαιστίνη για παραβίαση των «κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας».

Πού οφείλεται η μειωμένη απήχηση των δημοσιεύσεων

Σε ανάρτησή του στο X στις 15 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, απέδωσε τη μειωμένη απήχηση των αναρτήσεων που σχετίζονται με την Παλαιστίνη, σε σφάλμα. «Αυτό το σφάλμα επηρέασε εξίσου λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο, δεν είχε καμία σχέση με το θέμα του περιεχομένου και το διορθώσαμε το συντομότερο δυνατό», έγραψε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για shadowbanning, ο Stone παρέπεμψε το Al Jazeera σε μια ανάρτηση της Meta, στην οποία τονίζονται οι τελευταίες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η ανάρτηση ανέφερε ότι οι χρήστες που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις της εταιρείας, μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Πάντως, ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα δεν πιστεύουν στις συγκεκριμένες διαψεύσεις.

Η λέξη «τρομοκράτης» σε φιλοπαλαιστινιακούς λογαριασμούς και η θέση του TikTok

Το BBC ανέφερε ότι η Meta ζήτησε συγγνώμη για την προσθήκη της λέξης τρομοκράτης σε φιλοπαλαιστινιακούς λογαριασμούς, λέγοντας ότι το πρόβλημα που «προκάλεσε για λίγο ακατάλληλες αραβικές μεταφράσεις» έχει διορθωθεί. Όπως καταλαβαίνετε, τα λάθη είναι πολλά τελευταία.

Εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε στο Al Jazeera ότι η εταιρεία «δεν μετριάζει ή αφαιρεί περιεχόμενο με βάση τις πολιτικές ευαισθησίες», προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα αφαιρεί «περιεχόμενο που παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας, οι οποίες ισχύουν εξίσου για όλο το περιεχόμενο στο TikTok».

Πολλές οργανώσεις, όπως του Αραβικού Κέντρου για την Προώθηση των Κοινωνικών Μέσων, εξέδωσαν μια ανακοίνωση και σε αυτή, διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι «οι περιορισμοί στους ακτιβιστές, την κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν σοβαρή απειλή για την ελευθερία της έκφρασης και την πρόσβαση στην πληροφόρηση, την ελευθερία και την πολιτική συμμετοχή».

Παίζοντας κρυφτό με τον αλγόριθμο των social media


2023/AP Photo/Hatem Moussa

Ορισμένοι άνθρωποι που μίλησαν για λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέφυγαν στις γνωστές λύσεις. Ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «άρχισα να σπάω τις λέξεις. Όταν έγραφα ‘Παλαιστίνη’ ή ‘εθνοκάθαρση’ ή ‘απαρτχάιντ’, έσπαγα τη λέξη με τελείες ή κάθετες γραμμές. Αντικαθιστούσα το γράμμα ‘Α’ με το ‘@’. Έτσι άρχισα να ξεγελάω τον αλγόριθμο».

Ο Mohammad Darwish, 31 ετών, ιδρυτής της Bydotpy, μιας εταιρείας blockchain με έδρα το Κάιρο της Αιγύπτου, δημιούργησε έναν ιστότοπο με την ονομασία Free Palestine.bydotpy που αυτοματοποιεί την ίδια διαδικασία. Πληκτρολογώντας «Gaza» στον ιστότοπό του, για παράδειγμα, αυτόματα το αλλάζει σε «ğaza», το οποίο οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να αντιγράψουν και να κάνουν επικόλληση στα social media της επιλογής τους.

«Δεν μου αρέσει να με ελέγχει κανείς και κατά τη διάρκεια των εντάσεων στο Sheikh Jarrah, μια παλαιστινιακή γειτονιά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, βίωσα πολλούς περιορισμούς», δήλωσε ο Darwish στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το Facebook τον προειδοποίησε επίσης για τη διάδοση «ρητορικής μίσους».

Με πληροφορίες από το Al Jazeera

Exit mobile version