LoL και ξύλο: Στο αρχηγείο της ομάδας e-sports του Παναθηναϊκού
- 21 ΜΑΡ 2018
“Τις πίστες που έχω τερματίσει εγώ, μαζί με τον Παναθηναϊκό, δεν είδατε ποτέ σας ρε νουμπάδες, στο πιο τρελό σας όνειρο”.
Ναι ΟΚ, το συγκεκριμένο σύνθημα δεν έχει ακουστεί ακόμα σε κάποια καυτή εξέδρα, αλλά πραγματικά, η μέρα που οι οπαδοί της ομάδας θα το τραγουδήσουν για να εμψυχώσουν τους παίκτες όσο εκείνοι δίνουν έναν κρίσιμο αγώνα για το League of Legends, δεν είναι μακριά. Από τα τέλη του 2016 βλέπεις, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, διαθέτει ένα τμήμα για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται πως κανένας άλλος αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα δεν έχει στις τάξεις του: αυτό των e-sports, δηλαδή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
LoL, Hearthstone και Player Unknown είναι τα τρία ενεργά τμήματα τα οποία διαθέτει η ομάδα, με συμμετοχές σε βαλκανικά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ήδη προετοιμάζονται κι άλλα όπως το Fortnite και το FIFA, στα οποία οι παίκτες θα εκπροσωπήσουν τον σύλλογο, φορώντας το τριφύλλι στο στήθος. Έστω κι αν σε κάποια από αυτά τα πρωταθλήματα, θα αγωνίζονται από το σπίτι τους ή από κάποιο ίντερνετ καφέ.
Φωτογραφίες: Θεοφύλακτος Μιχαήλ
Τους τελευταίους δύο μήνες πάντως, το τμήμα e-sports του Παναθηναϊκού διαθέτει το δικό του gaming house στο Μαρούσι, εκεί όπου οι παίκτες της ομάδας -αυτοί που κατοικούν στην Αθήνα τουλάχιστον- συγκεντρώνονται καθημερινά για να προπονηθούν, να χαράξουν τη στρατηγική τους και να προετοιμαστούν για τις επόμενες, απαιτητικές διοργανώσεις.
Εκεί δώσαμε και το ραντεβού μας με τους δημιουργούς και κάποια μέλη της ομάδας, για να μάθουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς κάνει το συγκεκριμένο τμήμα, να τους ρωτήσουμε πόσες ώρες παίζουν καθημερινά και κυρίως, να γνωρίσουμε τον 19χρονο Κορεάτη που έφεραν σαν μεταγραφή αεροδρομίου για να τους ενισχύσει στο Βαλκανικό πρωτάθλημα LoL που διεξάγεται αυτές τις μέρες.
“Με τον Ερυθρό Αστέρα νιώσαμε ότι είναι ντέρμπι”
Ο Ηλίας
Λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί, πέρασα την πόρτα του gaming house, με τα παιδιά της ομάδας να με υποδέχονται αγουροξυπνημένα, αφού όπως μου εξήγησαν, για έναν gamer αυτή η ώρα είναι ακόμα χαράματα. Μια γρήγορη ματιά στον γεμάτο υπολογιστές, ακουστικά και εμβλήματα του Παναθηναϊκού χώρο, με βοήθησε να καταλάβω πού βρίσκομαι. Εδώ μέσα έχουν σπαταληθεί αμέτρητες ώρες gaming, έχουν πρηστεί μάτια κι έχουν πιαστεί πλάτες, όμως δεν παύει να είναι ένας χώρος που ανήκει στον ΠΑΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι παίκτες έχουν περάσει πολλές ώρες μαζί, έχουν γίνει φίλοι εκτός από συμπαίκτες κι έχουν ζήσει πράγματα.
Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με τον Ηλία Αποστολόπουλο, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της δημιουργίας του τμήματος κι αυτός που το ‘τρέχει΄ καθημερινά, εξασφαλίζοντας ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια, κάνοντας την προφανή ερώτηση. Πώς προέκυψε ο Παναθηναϊκός e-sports;
“Μας προσέγγισε, σαν Cowboy TV, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος στα τέλη του 2016. Ήθελε να δημιουργήσει ένα τμήμα το οποίο θα τραβήξει νέες ηλικίες και η καλύτερη λύση γι’ αυτό ήταν τα e-sports, κάτι που έχουν επιχειρήσει αθλητικοί όμιλοι και στο εξωτερικό. Ο Παναθηναϊκός ήθελε να είναι πρωτοπόρος σ’ ένα νέο ρεύμα, οπότε συνεργαστήκαμε για τη δημιουργία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου e-sports”. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε η στελέχωση των ομάδων.
Αποφασίσαμε αρχικά να στοχεύσουμε στην προώθηση των Ελλήνων παικτών, αφού αυτή είναι η φιλοσοφία και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Απευθυνθήκαμε σε κάποιους παλιούς συνεργάτες και παίκτες που είχαμε δει ότι το παλεύουν καιρό να διακριθούν. Έκτοτε βέβαια έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές κι έχουν δημιουργηθεί και νέα τμήματα
“Αυτή τη στιγμή έχουμε 14 παίκτες και τον κόουτς του LoL, Αλέξανδρο Φράγκο. Στα e-sports, εκτός από τις μεγάλες διοργανώσεις που δένουν τους παίκτες με συμβόλαια, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα επίσημο. Στο LoL για παράδειγμα, σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα είναι της Riot, υπάρχουν συμβόλαια τα οποία δένουν τους παίκτες να αγωνιστούν για ένα χρονικό διάστημα με μια ομάδα. Η προσέγγιση των παικτών γίνεται μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας που προσφέρει το ίδιο το παιχνίδι. Τους ζητάμε να παίξουν λίγο με την ομάδα, να τους γνωρίσουμε, κι αν μας κάνουν τους κρατάμε και καλή ώρα τους φέρνουμε και στην Ελλάδα για να προπονηθούν”. Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου;
“Μας έχουν δώσει συγχαρητήρια γι’ αυτή την κίνηση και φίλοι άλλων ομάδων, κάτι που για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Απ’ την άλλη, υπάρχουν κι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν γιατί δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που περνάει δύσκολα κι ο Παναθηναϊκός σαν σύλλογος. Στο μεγαλύτερο βαθμό είναι θετικά τα σχόλια όμως, βλέπουν την ομάδα να εξελίσσεται και μέσα σ’ ενάμιση χρόνο να έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές διοργανώσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ακολουθούν την ομάδα όλο και περισσότερο οι φίλοι του Παναθηναϊκού, μας στέλνουν μηνύματα στο Facebook, κάνουν σχόλια στη σελίδα”.
“Στα περισσότερα πρωταθλήματα, η πρώτη φάση είναι online, οι παίκτες δηλαδή μπορούν να παίξουν από κάποιο gaming house, από ένα ίντερνετ καφέ ή και από το σπίτι τους. Τα παιχνίδια αυτά μπορεί να τα βλέπει κι ο κόσμος μέσα από κάποιες online πλατφόρμες, όπως είναι το Twitch, με τη συμμετοχή και τη στήριξη να είναι μεγάλη και μέσα απ’ αυτό το μέσο. Τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν στη συνέχεια μια τελική φάση η οποία θα διεξαχθεί κάπου, συνήθως ένα Σαββατοκύριακο στα πλαίσια κάποιου gaming event. Το τμήμα του Hearthstone έχει ταξιδέψει δύο φορές στη Σουηδία, σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Ευρώπη”. Μέχρι και ‘παραδοσιακό’ ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα είχε το μενού.
Το βαλκανικό πρωτάθλημα εδρεύει στο Βελιγράδι, όταν είχαμε παίξει υπήρχε πράγματι ντέρμπι, και οι δύο πλευρές το ζήσαμε έντονα, είχε έρθει 1-1 αλλά ο Ερυθρός Αστέρας έχει μείνει πίσω τώρα, δεν θα περάσει στο LΑΝ
“Τα μεγάλα διεθνή τουρνουά είναι πολύ κοντά στο να έρθουν στην Ελλάδα, ίσως δούμε κάποιο και μέσα στον επόμενο χρόνο. Γενικά διοργανώνονται πολλά τουρνουά στη χώρα μας, είμαστε μεγάλη δύναμη στα Βαλκάνια και έχουμε πάρα πολλούς gamers, οι οποίοι σιγά-σιγά μαζεύονται κι έχουν τρομερή δυναμική. Το Cowboy TV έχει διοργανώσει πολλά τουρνουά στην Ελλάδα και πλέον με τίμια βραβεία”.
“Τα e-sports είναι σαν το rock n’ roll”
Ο Χρήστος
Στα διάφορα κανάλια των gamers, κυκλοφορεί για πλάκα η ατάκα “Ολυμπιακός στη μπάλα και Παναθηναϊκός στα e-sports“, την οποία μοιράστηκε γελώντας ο Χρήστος Μπουτακίδης, παίκτης και προπονητής του τμήματος Hearthstone, μάνατζερ της ομάδας, υπεύθυνος του gaming house, ενώ βοηθάει και στη διοίκηση. Εργαλείο.
Μεγαλώνοντας στη Θεσσαλονίκη, ο Χρήστος παραδέχτηκε ότι έχει κατέβει σε πρωτάθλημα στην Τούμπα φορώντας φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ θυμάται έναν ηρωικό ταξιτζή ο οποίος πρόσφατα δήλωσε σε αυτόν και τον Ηλία ότι παρακολουθεί τους αγώνες της ομάδας στα τουρνουά, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει πολλά.
“Παίζω επαγγελματικά Hearthstone 4 χρόνια, όσα είναι δηλαδή και τα χρόνια που υπάρχει το παιχνίδι. Η πρώτη μου ομάδα ήταν η ‘Denial’ στο εξωτερικό, πριν καταλήξω στον Παναθηναϊκό είχα παίξει σε άλλες 2-3 ομάδες, με βάση μου πάντα την Ελλάδα. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα που σου δίνουν τα e-sports, μπορείς να παίξεις από οπουδήποτε”.
“Με τον Ηλία ήμασταν ήδη φίλοι και συνεργάτες. Όταν έγινε το project του Παναθηναϊκού μού το πρότεινε και δέχτηκα με χαρά γιατί θεωρώ ότι είναι καλό να στηρίζουμε την εγχώρια σκηνή ώστε να τη βοηθήσουμε να εξελιχθεί. Ήμουν ο πρώτος παίκτης που μπήκε στον σύλλογο, πλέον και λόγω των ευθυνών μου δεν προλαβαίνω να προπονούμαι για να παραμείνω όσο ανταγωνιστικός ήμουν στην αρχή. Τόσο την ομάδα του Hearthstone άλλωστε όσο και αυτή του Player Uknown (PUBG) εγώ τις στελέχωσα, βρίσκοντας παίκτες που θεωρώ ότι μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν πολύ καλύτεροι από μένα, οπότε είναι προτιμότερο εγώ να βοηθάω στο κομμάτι του support, να τους παρέχω τις συνθήκες ώστε να εξελιχθούν και να φτάσουν τις δυνατότητες που έχουν”.
“Εξακολουθώ και παίζω, επομένως έχω up to date πληροφορίες και μπορώ να βοηθήσω στρατηγικά στις προπονήσεις που κάνουμε όλοι μαζί πριν από το παιχνίδι. Επειδή το Hearthstone είναι ατομικό, δεν χρειάζεται να είμαστε όλη μέρα μαζί. Πριν από μεγάλα τουρνουά βέβαια, προφανώς ξοδεύουμε πάρα πολλές ώρες για να κάνουμε playtest πράγματα και να καθορίσουμε την καλύτερη στρατηγική, μεμονωμένα μεν, αλλά σαν ομάδα δε. Δεν είναι όπως το ποδόσφαιρο που υπάρχουν συγκεκριμένα συστήματα, παίζεται 120 χρόνια και όλοι ξέρουν τον καλύτερο τρόπο να το παίξουν. Τα δικά μας παιχνίδια είναι καινούρια, κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζουν τα δεδομένα και η φιλοσοφία, αυτή είναι και η ομορφιά των e-sports”.
“Από Οκτώβρη μέχρι και Γενάρη, το παιχνίδι έχει off season, γιατί όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι από τα πιο απαιτητικά. Προσπαθούμε να ξοδεύουμε πάρα πολλές παίζοντας στο rank system, γιατί η εταιρεία που το έφτιαξε, η Blizzard, έχει βάλει ένα point system που κάθε τέλος του μήνα, όσο πιο ψηλά τερματίσεις μαζεύεις πόντους για να κατέβεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, διεκδικώντας τα χρηματικά έπαθλα. Το 2017, ήμασταν η νούμερο ένα ομάδα στον κόσμο σε πόντους κι ένας από τους παίκτες μας ήταν στην πρώτη θέση του rank system σε ladder finishes”.
Οι περισσότεροι viewers που έχουν δει streaming είναι 130.000. Δεν με άγχωσε γιατί έπαιζα online. Όταν το 2014 έπαιξα LAN σε ένα γεμάτο στάδιο στο Βουκουρέστι με 20.000 κόσμο, μου κόπηκαν τα πόδια. Από τότε όμως συνήθισα και δεν έχω κανένα πρόβλημα
“Η μεγαλύτερη επιτυχία μου ήταν όταν ήμουν στην ομάδα του Παναθηναϊκού που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο παγκόσμιο και είχαμε φτάσει μέχρι την 16 θέση”.
“Τα μεγάλα τουρνουά είναι συνήθως πρωί, επειδή διεξάγονται στην Ευρώπη. Επειδή παίζουμε και σε προκριματικά παγκοσμίων πρωταθλημάτων όμως, μπορεί να ξεκινήσει και στις 2 το βράδυ αν είναι στην Αμερική. Όταν θες να διαγωνιστείς παγκοσμίως, δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα”.
“Οι πιο πολλές ώρες που έχω παίξει σερί ήταν τον περασμένο Αύγουστο. Επειδή τελείωνε η σεζόν ήθελα να μαζέψω πόντους για να περάσω στο παγκόσμιο και έκλεισα 20-25 συνεχόμενες ώρες. Στον υπολογιστή έχω κάτσει και περισσότερες ώρες, αλλά παίζοντας με ένα συγκεκριμένο στόχο και πείσμα, το σερί μου είναι αυτό”.
“Το καλοκαίρι έμεινα μακριά από υπολογιστή και τεχνολογία για 10 μέρες, οι καλύτερες μέρες της ζωής μου. Το ότι είσαι εξαρτημένος από τον υπολογιστή είναι ο μεγαλύτερος μύθος, όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το gaming, η χαρά τους είναι να είναι μακριά από τον υπολογιστή”.
“Το μεγαλύτερο όνειρό μου, εκτός απ’ το να να κερδίσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είναι το αυτονόητο, είναι να δούμε μια υγιώς αναπτυσσόμενη e-sports σκηνή στην Ελλάδα. Να μην λες για e-sports και να σε κοιτάνε περίεργα, να καταλάβει ο κόσμος πόσο ενδιαφέρον είναι. Υπάρχει ακόμα αυτή η προκατάληψη. Για μένα τα e-sports είναι σαν το rock n’ roll, όταν είχε βγει νόμιζαν όλοι ότι είναι κάτι κακό, μια μόδα που θα περάσει. Η νέα γενιά δεν έχει μεγαλώσει παίζοντας με ένα μπουκάλι μπάλα στο δρόμο, αλλά στον υπολογιστή, κάτι που αντικειμενικά είναι πιο fun απ’ το να παίζεις μπάλα με πέτρες. Είναι παρεξηγημένα τα e-sports, νομίζουν όλοι ότι κάθεσαι κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο και παίζεις. Η αλήθεια είναι ότι κοινωνικοποιείσαι πολύ παραπάνω από κάποιον που δεν παίζει γιατί μιλάς με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη, με άλλες κουλτούρες και μόρφωση”.
“Πέρσι στο gamathlon, είχε έρθει ένας πατέρας με το παιδί του, το οποίο δεν πρέπει να πήγαινε καν σχολείο ακόμα, και το παιδάκι φορούσε τη φανέλα του τμήματος e-sports, ήταν ένα πολύ όμορφο σκηνικό”.
Και τώρα, οι gamers
Μετά τον ‘πρόεδρο’ Ηλία και τον πασπαρτού Χρήστο, είχε έρθει η ώρα να γνωρίσουμε και μερικούς παίκτες του Παναθηναϊκού, απ’ αυτούς που σηκώνουν ψηλά τη σημαία του συλλόγου στα μεγάλα τουρνουά.
Κωνσταντίνος Κατσικαδάκος, 19 χρονών, LoL
“Παίζω games από 13 χρονών. Το να μην πήγαινα σχολείο για να παίξω ήταν αγαπημένη συνήθεια. Το ρεκόρ συνεχόμενου παιχνιδιού είναι 22 ώρες. Οι γονείς μου στην αρχή ήταν πολύ αυστηροί με αυτό, κάτι που βρίσκω λογικό γιατί τα e-sports δεν είχαν εξελιχθεί τόσο και το είχαν παρεξηγήσει, μου έλεγαν ότι κλείνομαι στον υπολογιστή και δεν κοινωνικοποιούμαι. Βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό από την πρώτη του ημέρα, πλέον οι γονείς μου με στηρίζουν πάρα πολύ, ειδικά ο πατέρας μου έρχεται όπου πηγαίνω κι αισθάνομαι πολύ τυχερός γι’ αυτό”.
“Έχω μείνει μακριά από υπολογιστή για ένα χρόνο, λόγω σχολείου”.
“Το όνειρό μου είναι να το κάνω επαγγελματικά, πλέον κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μου έχουν στείλει μηνύματα, όχι μόνο φίλοι του Παναθηναϊκού. Υπάρχει βέβαια και το φαινόμενο άτομα που με στήριζαν πριν, επειδή πλέον ανήκω στον Παναθηναϊκό να σταμάτησαν να με υποστηρίζουν”
“Ξεκινάμε το μεσημέρι, παίζει ο καθένας αρχικά μόνος του ladder, ώστε να ανέβει επίπεδο και να ανταγωνιστεί καλύτερους παίκτες. Στη συνέχεια, για 4-5 ώρες, κάνουμε ομαδική προπόνηση, συναντιόμαστε όλοι οι παίκτες και ο προπονητής με voice programs, παίζουμε σαν πεντάδα εναντίον άλλης ομάδας, με Τούρκους, Ρώσους. Τώρα που παίζουμε στο βαλκανικό, ο πήχης έχει ανέβει. Το βράδυ μπορεί ο καθένας να παίξει 1-2 ώρες μόνος του πάλι για να ηρεμήσει”.
Σωκράτης Μιχαϊλίδης, 22 χρονών, Hearthstone
“Παίζω από μικρός ερασιτεχνικά, Hearthstone παίζω τα τελευταία 4 χρόνια. Όταν βγήκα πρώτος στην Ευρώπη, με προσέγγισε ο Παναθηναϊκός μέσω του Χρήστου, ο οποίος μου είπε ότι θέλουν να φτιάξουν την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Πλέον είμαστε ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα στη χώρα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη”.
“Θέλω να το κυνηγήσω επαγγελματικά, είναι το πάθος μου, πιστεύω ότι έχω τις προϋποθέσεις για να το καταφέρω, ο χρόνος θα δείξει. Το πιο πρόσφατο ρεκόρ μου είναι 36 ώρες συνεχόμενες, παλιότερα ίσως έχω κάνει και μεγαλύτερο. Μπαίνεις σε ένα κλειστό mood, δεν δίνεις σημασία τι λένε οι διπλανοί σου, φοράς τα ακουστικά σου, ακούς κλασική μουσική προφανώς και προσπαθείς να είσαι εκεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, πρέπει να το λιώσεις όμως για να φτάσεις ψηλά, ειδικά τις τελευταίες μέρες του μήνα. Σαν φοιτητής είχα πολύ χρόνο”.
“Σίγουρα είναι ανθυγιεινό να κάθεσαι πάνω από 24 ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, το θέμα είναι να το αντισταθμίζεις τις ημέρες που δεν παίζεις τόσο, με άσκηση και σωστή διατροφή”.
“Οι γονείς μου το έχουν συνηθίσει, από μικρός ήμουν σε μια κονσόλα έτσι κι αλλιώς. Ήταν και Παναθηναϊκοί κι οι δύο, οπότε όταν έμαθαν τα νέα χάρηκαν πάρα πολύ. Από την αρχή όμως ήταν συγκαταβατικοί και με στήριζαν, είχαν καλή αντίδραση, ειδικά σε σχέση με άλλους γονείς που πετούσαν τηλεοράσεις από τα μπαλκόνια. Σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, ο πατέρας μου εξιστορεί τα κατορθώματά μου, παρακολουθεί, μπαίνει και στα livestreams, του αρέσει πάρα πολύ. Είναι ενεργός Παναθηναϊκός, βλέπει μπάσκετ κυρίως πια. Κι η μητέρα μου πάντως με στηρίζει και της αρέσει, μου φτιάχνει φαγητό και μου λέει να παίξω καλύτερα”.
Είναι ένα όνειρο ζωής για μένα ότι παίζω στον Παναθηναϊκό, φοβερό, είμαι πολύ περήφανος. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που η ομάδα που υποστηρίζω από μικρό παιδί έτυχε να φτιάξει τμήμα σε αυτό που ασχολούμαι
“Το καλοκαίρι δούλευα σαν μπάρμαν σε ένα κλαμπ, οπότε έμεινα δυο μήνες μακριά από υπολογιστή”.
Κιμ, 19 χρονών, LoL
“Δεν ήξερα τον Παναθηναϊκό πριν επικοινωνήσουν μαζί μου. Με προσέγγισαν μέσα από το παιχνίδι, μου προσφέρουν τα πάντα. Κάθε μέρα με το που ξυπνάω έρχομαι να παίξω. Στην Ελλάδα θα μείνω μέχρι τα τέλη του Μάρτη, αλλά ίσως το καθυστερήσω λίγο. Θα επιστρέψω στην Κορέα κι ίσως αργότερα έρθω πάλι στην Ευρώπη. Εκεί μένω κοντά στη Σεούλ. Στην Κορέα το Lol είναι πολύ δημοφιλές, έπαιζα πολύ με τους φίλους μου αλλά και μόνος μου”.
“Παίζω LoL τα τελευταία 6 χρόνια, από τη δεύτερη σεζόν. Το ρεκόρ μου είναι 18 ώρες συνεχόμενες”.
“Μου αρέσει πάρα πολύ η Ελλάδα, στην αρχή φοβόμουν ότι το φαγητό θα είναι παράξενο, αλλά τελικά είναι ΟΚ”.