ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Magic Leap, η μυστικοπαθής εταιρεία που φοβούνται όλες οι υπόλοιπες

Η 'μαγική' συσκευή ενισχυμένης πραγματικότητας αναμένεται να βγάλει άχρηστα smartphones, laptops και γενικώς ό,τι συσκευή διαθέτει οθόνη.

Ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, το γεγονός ωστόσο ότι μια τοσοδούλα εταιρεία όπως η Magic Leap έχει λάβει ήδη χρηματοδότηση 1.4 δις, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς ακριβώς θα μοιάζει και πότε θα είναι έτοιμο αυτό που φτιάχνει, δείχνει τη δυναμική της.

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να σου αραδιάσω τα κυριολεκτικά εκατοντάδες άρθρα που έχουν ήδη γραφτεί για εκείνη (σε Verge, Guardian και Huffignton Post).

 

Ή να σου μιλήσω για τους μεγαλο-επενδυτές της (από την Google ως την Κινέζικη Alibaba) και το εξαιρετικό αφιέρωμα που της έκανε πρόσφατα το Wired, εκεί που συνειδητοποίησα για πρώτη φορά τι είναι αυτό που ‘σερβίρει’, γιατί επιμένει ότι θα αλλάξει τον κόσμο και γιατί μιλιούνια σοβαροί και έγκριτοι άνθρωποι πιστεύουν/ εύχονται/φοβούνται ότι παίζει να καταφέρει να κάνει ακριβώς αυτό.

 

Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να δεις τα βίντεο (τα δυο πιο πάνω και το ένα που ακολουθεί) που έχει κυκλοφορήσει και τα οποία δείχνουν πως θα είναι, μερικά χρόνια μετά, μια τυπική μέρα στο γραφείο. Δηλαδή μαγική.

 

Προφανώς και η Magic Leap δεν είναι η μοναδική τεχνολογική εταιρία στην ιστορία που πήρε ένα τόνο λεφτά και μετά πάτωσε. Ούτε είναι ο μοναδικός ‘παίκτης’ στην επανάσταση της ενισχυμένης πραγματικότητας (Augmented Reality, δηλαδή προσθήκη εικονικής πληροφορίας μέσω κατάλληλων συσκευών στο περιβάλλον) που έρχεται με βήμα ταχύ.

Σκέψου πχ. ότι το αντίστοιχο HoloLens της Microsoft είναι ήδη ενεργό ενώ ακολουθούν και όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι (Facebook, Google, Apple, Amazon, Sony, Samsung) συν 230 μικροί.

 

Είναι, ωστόσο, εκείνη που παίζει να κάνει τη διαφορά. Και αυτό γιατί η συσκευή που φτιάχνει, κάτι σαν ημιδιαφανή γυαλιά, όπως προκύπτει από το δημοσιογράφο του Wired που τα δοκίμασε, είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο να ‘ξεγελάει’ τον εγκέφαλό μας.

Βλέπεις -όπως το έχω καταλάβει εγώ- όταν βρίσκεσαι σε περιβάλλον ενισχυμένης πραγματικότητας, το παραμικρό μπορεί να σε κάνει να βγεις από την ψευδαίσθηση. Η Magic Leap το αποφεύγει αυτό μέσω της adoptive focus τεχνολογία της (οι ίδιοι την επεξηγούν ως Dynamic Digitized Lightfield Signal και ψέλνουν ύμνους για το τρομερό και φοβερό τσιπάκι που την ενσωματώνει) που επιτρέπει στο μάτι σου να πιστεύει ότι κοιτάζει μακριά, παρόλο που η οθόνη συνεχίζει να βρίσκεται ένα εκατοστό μακρυά σου. Κάτι που καθιστά το όλο αποτέλεσμα απείρως πιο ρεαλιστικό.

Η όλη εμπειρία είναι ένας συνδυασμός Matrix και Harry Potter. Ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι όχι.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει να έρθουν σε σένα τα πάντα σε μορφή πειστικού ολογράμματος. Το αγαπημένο σου videogame που ξαφνικά βρίσκεσαι να παίζεις (διόρθωση-στο οποίο βρίσκεσαι να είσαι μέσα) χωρίς ποτέ να φύγεις από το σαλόνι σου, τα mail σου που ίπτανται στον αέρα, το ολόγραμμα της μάνας σου από το χωριό που σε παίρνει τηλέφωνο ή ένα κοπάδι από πολύχρωμα ψάρια που κάνουν βόλτα στο ταβάνι σου και σε χαλαρώνουν.

Πόσο πειστικού; Τόσο ώστε να μην αισθάνεσαι ότι είδες ή έκανες κάτι, αλλά ο εγκέφαλός σου να το καταγράφει κανονικά ως κάτι που έζησες. Ως μια προσωπική σου εμπειρία. Ένα γεγονός που προφανώς και αλλάζει εντελώς τα δεδομένα. Εξ ου και ο ιδρυτής της, Rony Abovitz, το όνομα του οποίου πολύ σύντομα μπορεί να σου γίνει τόσο γνώριμο όσο του Steve Jobs (είτε με την καλή έννοια είτε, αν αποτύχει, ως παράδειγμα προς αποφυγήν), μιλάει για “το ίντερνετ της παρουσίας και της εμπειρίας που αυτή τη στιγμή χτίζουμε”.

Σε σύγκριση πάντα με το ίντερνετ της πληροφορίας που ζούμε τώρα και το ίντερνετ των πραγμάτων (όταν όλες οι συσκευές συνδέονται μεταξύ τους) που θα ζήσουμε προσεχώς.

Σκέψου σε 15 χρόνια από τώρα, να υπάρχει -όπως έγραψε το Wired- ένα ανεξάντλητο wikipedia εμπειριών τις οποίες μπορούμε να ζήσουμε από το σαλόνι μας. Από το να εξερευνήσουμε τον Άρη ως να κάνουμε βόλτα στην Αφρική ως λιοντάρια.

“Η mixed reality δεν είναι προέκταση των 3-D ταινιών, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Το να μπορείς να δημιουργήσεις πειστικά αντικείμενα όπου θέλεις, αποτελεί μια τρομακτική ευκαιρία. Σε 10 χρόνια θεωρώ ότι η τεχνολογία θα είναι τόσο διαδεδομένη όσο και τα smartphones”, Peter Jackson, σκηνοθέτης και σύμβουλος στην Magic Leap

Άσε που, σύμφωνα με ερευνητές, είναι τόσο έντονο αυτό που ζεις όταν βρίσκεσαι σε τέτοιο περιβάλλον που πράγματα όπως η έντονη βία, στην οποία μας έχουν συνηθίσει κινηματογράφος και videogame, θα πρέπει να μετριαστεί. Επίσης, δεν ξέρω αν το παρατήρησες, αλλά ήμουν καλό παιδί και δεν είπα λέξη για το πως η βιομηχανία του πορνό, πάντα πρωτοπόρα σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ενσωματώσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο ρεπερτόριό της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή, μπορεί να είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα ακούσεις κάποιον να σου μιλάει περί Mixed Reality. Είναι κάτι που ήρθε εδώ για να μείνει και για να γίνει μέρος της ζωής μας. Μιας ζωής χωρίς οθόνες και γεμάτης εμπειρίες. Εικονικές, αλλά πέρα για πέρα αληθινές.

Εννοείται πως δεν ξεχνάμε τα περί μικρού καλαθιού. Απλώς μας παρέσυρε λίγο ο ενθουσιασμός για το τι μέλλει γενέσθαι.

Exit mobile version