
Manifest έκαναν και στην αρχαία Ελλάδα, κι ας μην είχαν TikTok
Οι περισσότεροι έμαθαν τη λέξη μέσα από τα social media, ωστόσο οι ρίζες του manifest μάς γυρίζουν πίσω στα αρχαία χρόνια.
- 5 ΑΠΡ 2025
Μπορούν οι σκέψεις να διαμορφώσουν την πραγματικότητα; Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι μπορούν, χάρη στην αύξηση της δημοτικότητας μιας συγκεκριμένης πρακτικής. Θα το έχεις ακούσει, manifest το λένε.
Στην ουσία, πρόκειται για μια εκδήλωση αυτο-ανάπτυξης που υπόσχεται να μετατρέψει τις επιθυμίες μας σε πραγματικότητα μέσω της εστιασμένης πρόθεσης. Με λίγα λόγια, καταφέρνουμε κάτι γιατί το θέλουμε πολύ και έχουμε δουλέψει, έστω και με τα λόγια, σκληρά γι’ αυτό.
Αλλά αυτή η ιδέα δεν είναι καινούργια, άσχετα αν είδαμε τη λέξη στις κλασικές λίστες με τις λέξεις της χρονιάς. Πολύ πριν από τις τάσεις του TikTok και τα βιβλία αυτοβοήθειας, οι αρχαίοι πολιτισμοί, από την Ινδία μέχρι την Αίγυπτο μιλούσαν έντονα γύρω από τη δύναμη της σκέψης το πώς αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας.
Οι αρχαίες ρίζες του manifest
Η ιδέα ότι οι σκέψεις μπορούν να διαμορφώνουν την πραγματικότητα έχει βαθιές ρίζες στις αρχαίες πνευματικές παραδόσεις. Ο Ινδουισμός, μία από τις αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου, βασίζεται στις έννοιες του κάρμα – την πεποίθηση ότι οι πράξεις και οι προθέσεις επηρεάζουν τα μελλοντικά αποτελέσματα – και του νόμου της έλξης, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες ιδέες τoυ manifestation.
Το Ριγκβέντα, μάλιστα, ένα σανσκριτικό κείμενο ηλικίας 3.500 ετών περιέχει ύμνους που υποδηλώνουν ότι οι σκέψεις και οι πράξεις επηρεάζουν το προσωπικό πεπρωμένο.
Πέρα από την Ινδία, η αρχαία Ελλάδα και η Αίγυπτος υιοθέτησαν επίσης το manifest. Οι αρχαίοι ελληνικοί ορφικοί ύμνοι περιλάμβαναν επίσης μια επίκληση, σαν μια προσευχή για manifest, στο τέλος κάθε ύμνου.
Ομοίως, η θεολογία στην ελληνική θρησκεία και τον νεοπλατωνισμό περιλάμβανε τελετουργίες για την επίκληση θεϊκών δυνάμεων για καθοδήγηση και υποστήριξη. Ουσιαστικά μιλάμε για μια αρχαία μορφή manifest σε συνεργασία με τους θεούς και τις θεές.
Η σύγχρονη έννοια του manifest μπορεί να αναχθεί στο κίνημα της Νέας Σκέψης στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό το πνευματικό κίνημα προέκυψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά άντλησε άμεση επιρροή από την ινδουιστική φιλοσοφία – Μπαγκαβάτ Γκίτα και άλλα ινδουιστικά κείμενα.
Το manifest σήμερα
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κυρίως χάρη στο βιβλίο της Rhonda Byrne Το Μυστικό, το οποίο πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα, το manifest ήρθε ξανά στη ζωή μας. Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια το manifesting απέκτησε πραγματικά νέα διάσταση.
Η πανδημία της COVID-19 τροφοδότησε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αυτοβελτίωση, με τους ανθρώπους να στρέφονται στη θετική σκέψη για να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, οι αναζητήσεις στο Google για το “manifesting” αυξήθηκαν κατά πάνω από 600% κατά τους πρώτους μήνες του 2020.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, ιδίως στις νεότερες γενιές. Σήμερα, μόνο το TikTok φιλοξενεί πάνω από 110 εκατομμύρια αναρτήσεις σχετικά με το θέμα, ενώ το 2024, το λεξικό του Cambridge ανέδειξε το “manifesting” ως τη λέξη της χρονιάς.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.