Chan Long Hei/Bloomberg via Getty Images
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή και όλα δείχνουν ότι τα ταξίδια από χώρα σε χώρα θα αποτελέσουν το πρώτο θύμα των νέων πανδημικών δεδομένων.
Οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας τρέχουν. Από την πρώτη στιγμή που σήμανε συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον (ή αλλιώς μετάλλαξη της Μποτσουάνα) βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες. Είναι ή όχι περισσότερο μεταδοτική; Μπορούν τα εμβόλια να φρενάρουν τη διάδοσή της; Υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας ή όλα αυτά είναι υπερβολές;

Δυστυχώς, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και τα μέτρα που λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος παραδέχεται σε έκθεσή του στις 28 Νοεμβρίου ότι ακόμα δε γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά πόσο μεταδοτικό είναι το στέλεχος Όμικρον ή αν προξενεί πιο σοβαρές επιπλοκές από τις άλλες μεταλλάξεις.

Την ίδια όμως στιγμή, μία φράση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Συνολικά ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα από τη μετάλλαξη Όμικρον κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλός» σημειώνει η ανακοίνωση.

Μήπως απλά οι πολιτικές ηγεσίες και οι αρμόδιοι οργανισμοί έγιναν περισσότερο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί απέναντι στις μεταλλάξεις; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα με σιγουριά σε αυτήν την ερώτηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν.

Κλειστά σύνορα για άλλη μία φορά

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η μετάλλαξη Όμικρον απασχόλησε τη διεθνή ειδησεογραφία περισσότερο από κάθε άλλο θέμα. Η μία μετά την άλλη οι χώρες (όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία) αναγνώριζαν τα πρώτα τους κρούσματα και έπρεπε να δώσουν τις απαραίτητες προφορικές εγγυήσεις στους πολίτες, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προέβη σε μια γενναία δήλωση λόγω της νέα μετάλλαξης: κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου να σκεφτούν πολύ σοβαρά την άρση της πατέντας για τα εμβόλια. Βέβαια, οι αντιδράσεις από τα ισχυρά λόμπι στον χώρο του φαρμάκου είναι πολύ μεγάλες.

Η είδηση όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση στο παγκόσμιο ακροατήριο είναι ότι κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, κάνοντας αρκετά βήματα πίσω στις πιο σκοτεινές ημέρες του κορονοϊού. Ο χάρτης είναι χαρακτηριστικός: η Ιαπωνία, το Ισραήλ, αλλά και χώρες όπως η Μιανμάρ, το Κιργιστάν και η Ερυθραία δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο ξένων πολιτών στα εδάφη τους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό πρακτικά; Στην περίπτωση του Ισραήλ, όλοι οι πολίτες του που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους ενώ, πολύ απλά, οι ξένοι δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο κράτος της Μέσης Ανατολής για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στην Ιαπωνία τώρα, η οποία είχε άρει τους πολύ αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμός μόλις τρεις εβδομάδες πριν, τα σύνορα κλείνουν ξανά. Ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για έναν μήνα – όσο, δηλαδή, οι επιστήμονές της αναλύουν το στέλεχος Όμικρον και εξετάζουν το μέγεθος του κινδύνου.

Οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν επιβάλλει κανέναν περιορισμό, αν και ο Καναδάς αυστηροποίησε το πλαίσιο σχετικά με ταξιδιώτες από χώρες υψηλού κινδύνου. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι χώρες του αφρικανικού Νότου, μιας και όλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον ξεκίνησε από αυτήν την περιοχή. Φυσικά, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό κενό: τα συγκεκριμένα κράτη που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα σοβαρά οικονομικά προβλήματα έμειναν απροστάτευτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού δεν είχαν πρόσβαση στις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων.

Η Όμικρον στην Ευρώπη

Τι κάνει όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα αυτά; Λίγες ώρες πριν, στην Πορτογαλία σήμανε συναγερμός καθώς βρέθηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μπελενένσες. Η Ευρώπη, όμως, δε δείχνει ακόμα έτοιμη να απαγορεύσει γενικά τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη-μέλη της.

«Περισσότεροι εμβολιασμοί, πιο προσεκτικοί έλεγχοι για ανθρώπους που προέρχονται από “ύποπτες” περιοχές, ανάλυση των λυμάτων για να βρεθεί η μετάλλαξη».Το πρόσφατο tweet της Ursula von der Leyen, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλά από μόνο του. Θα είναι όμως αυτά αρκετά για να σταματήσει η διασπορά της νέα μετάλλαξης στα ευρωπαϊκά εδάφη; Λογικά, θα γνωρίζουμε την απάντηση μέσα στα επόμενα 24ώρα.

Exit mobile version