ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μέχρι και το FBI κλήθηκε να ερευνήσει την υπόθεση ‘FaceApp’

Τι κρύβεται τελικά πίσω από την εφαρμογή που γερνάει όλο τον κόσμο;

Φρενίτιδα έχει προκαλέσει αυτές τις
μέρες η εφαρμογή FaceApp για
smart phones, κάνοντας σχεδόν όλο
το timeline μας στα κοινωνικά
δίκτυα να γεμίσει με φωτογραφίες
ηλικιωμένων ανθρώπων. Φυσικά, αυτοί οι ‘ηλικιωμένοι’ είναι ουσιαστικά οι
future selves των ανθρώπων που
δοκίμασαν την εφαρμογή.

Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη εφαρμογή για όσους δεν τη γνωρίζουν (το 1% δηλαδή εκεί έξω) είναι απλό. Ο χρήστης βγάζει μια selfie, την ανεβάζει και η εφαρμογή του δείχνει πώς θα μοιάζει σε 40 χρόνια από σήμερα, με ρυτίδες και άσπρα μαλλιά.

Περισσότεροι από 150 εκατ. άνθρωποι ‘κατέβασαν’ σε ένα 24ωρο το FaceApp και μοιράστηκαν με τους διαδικτυακούς τους φίλους τη φωτογραφία τους. Αυτό που πολλοί δεν πρόσεξαν, ωστόσο, και αποδέχθηκαν δίχως να μελετήσουν είναι οι όροι χρήσης της εφαρμογής. Το FaceApp, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ο περιεχόμενο που έχει ‘ανέβει’ στην εφαρμογή, όπως θέλει, όπου θέλει, για όσο καιρό θέλει. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά κάτι κακό ή ανησυχητικό.

Ωστόσο, η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, η ρωσική Wireless Labs θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που έχει συλλέξει, όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό φαίνεται πως ανησυχεί και τους Αμερικανούς, με τον Αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, να καλεί το FBI να ερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση σχετικά με την ασφάλεια του FaceApp.

Πάντως, από τη μεριά τους οι δημιουργοί της εφαρμογής ισχυρίζονται ότι οι φωτογραφίες των χρηστών διαγράφονται μετά από 48 ώρες και δεν μοιράζονται σε καμία περίπτωση σε τρίτους. Επίσης, υπογραμμίζεται πως αν και η εφαρμογή είναι ρωσική, τα δεδομένα δεν μεταφέρονται στη Ρωσία. Ειδικά το τελευταίο ίσως και να ηρεμήσει κάπως τους Αμερικάνους, όχι;

(Κεντρική φωτογραφία: AP)

Exit mobile version