Μήπως είναι ώρα να φας κάνα φρούτο;
- 30 ΜΑΙ 2013
Η επιστήμη έχει μιλήσει. Τι δεν καταλαβαίνεις; Οσο πιο πράσινη είναι η διατροφή σου τόσο περισσότερο θα ζήσεις. Προφανώς και δε γίνεται χωρίς πρωτείνη, κρέας και γαλακτοκομικά αλλά οτιδήποτε είναι πράσινο σε προστατεύει από τον καρκίνο, έχει μηδενική πιθανότητα να σου προκαλέσει έμφαγμα και αθηροσκλήρωση, περιέχει διατροφικά συμπληρώματα για να ισορροπήσεις τα υπόλοιπα που τρως (αυτά που θα έψαχνες στο φαρμακείο), σε προστατεύει από φλεγμονές.
Άρα είναι απλό. Μετά τη διατροφική στροφή προς τις σαλάτες που συζητήσαμε προκειμένου να γλυτώσεις καρκίνους του εντέρου και εμφράγματα μήπως είναι ώρα να βελτιώσεις τη διατροφή σου βάζοντας περισσότερο φρούτα. Και λέω “ώρα” γιατί το καλοκαίρι έχει τα δικά του όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, μάνγκο, σύκα, πεπόνια, καρπούζια, μούρα, κεράσια, μπανάνες και αβοκάντο.
Και μιας και κάνουμε την κουβέντα, ΟΧΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΠΙΑ η φάση. Τα συστατικά των φρούτων είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός από φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτοχρωστικές που δε γίνεται να αναπαραχθεί σε χάπι. Καλά τα χάπια αν σου λείπει κάτι συγκεκριμένο και δε γίνεται αλλιώς αλλά εδώ μιλάμε για ισορροπημένη διατροφή και μια μακροπρόθεση λογική.
Και για να το κλείσουμε, τα φρούτα κάνουν καλύτερη δουλειά σε άδειο στομάχι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τα τρως μετά το μετά το μεσημεριανό. Καλύτερα είναι σαν σνακ στο γραφείο, στο γυμναστήριο, σαν ξεχωριστό ενδιάμεσο γεύμα το πρωί, σαν πρωινό. Δεν το λέω εγώ, το λένε κάτι τύποι από το Harvard και το Mayo Clinic που λένε επίσης:
-
Τα μαύρα μούρα και τα κράνμπερι έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη. Συγχαρητήρια γλύτωσες το έμφραγμα και κάποιους καρκίνους.
-
Εκχύλισμα μαύρων μούρων έχει καταφέρει να σταματήσει την εξέλιξη καρκίνου του πνεύμονα στο εργαστήριο. Να έχεις ένα μπολάκι πρόχειρο, δίπλα στα τσιγάρα σου, ε;
-
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα, ιδιαίτερα τα πιο σαρκώδη (ροδάκινα, δαμάσκηνα) βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου αποτρέποντας τις φλεγμονές.
-
Η μπανάνα έχει το περισσότερο κάλιο από κάθε φρούτο και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης. Τα αγγειάκια σου και η καρδούλα σου είναι σε άριστη κατάσταση.
-
Τα αβοκάντο περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα μονοακόρεστων λιπών. Μονοακόρεστα λίπη ίσον λιγότερη χοληστερίνη (όταν αντικαθιστούν ζωικά βούτυρα). Συγχαρητήρια γλύτωσες το έμφραγμα για δεύτερη φορά.
-
O ανανάς και το γκρέιπφρουτ έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά φολικού οξέος. Το φολικό βοηθάει στην ερυθροποίηση και την καλύτερη μεταφορά οξυγόνου. Φυσική ντόπα δηλαδή.