FITNESS

Μήπως χρειάζεσαι ξεκούραση;

Η τέχνη του να ξέρεις πότε ο οργανισμός σου χρειάζεται ένα γερό off μερικών ημερών / εβδομάδων

Το ξέρεις, αυτή η στήλη είναι η τελευταία που θα χρησιμοποιήσει τη λέξη χαλαρά. Είναι αυτή που έκατσε να σου εξηγήσει γιατί η ένταση είναι που θα σου δώσει τα αποτελέσματα που ψάχνεις, για μοβόρες προπονήσεις τύπου triset, για ασκήσεις νεάντερταλ, κρο μανιόν και ανθρώπου των σπηλαίων μαζί.

Απλά, να, πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, εκεί στο βάθος, τη φωνούλα να σου λέει “Μήπως το έχεις παρακάνει;” “Μήπως πρέπει να ξεκουραστείς για καμιά βδομάδα;” “Μήπως το γεγονός ότι έχεις κολλήσει και δε βλέπεις αποτελέσματα δεν οφείλεται στην έλλειψη προπόνησης αλλά στην υπερβολική προπόνηση;”

Ναι, στον θαυμαστό κόσμο του γυμναστηρίου γίνεται και αυτό, μη συνεχίσω τώρα τα τσιτάτα των τηλεπωλήσεων! Εδώ που τα λέμε, γίνεται και το άλλο. Να αρχίσεις να χαλάς ότι έχεις φτιάξει με την προπόνηση. Και όταν λέω χαλάς, εννοώ χαλάς: Τραυματισμούς που σε πάνε πίσω (αν μη τι άλλο), μείωση μυϊκού ιστού, αποθήκευση λίπους, συχνότερες ασθένειες και άλλα πολλά.

 

Η θεωρία έχει ως εξής: Προπονείσαι, για να δημιουργήσεις μικροσκοπικές τομές στα μυϊκά κύτταρα και στη συνέχεια αφήνεις τον οργανισμό σου να τα επιδιορθώσει δίνοντας του τροφή και ύπνο. Και επειδή ήσουν καλός μαζί του, αυτός σου δίνει και παραπάνω μυϊκά κύτταρα για να ‘χεις να δείχνεις στα γκομενάκια. Επίσης την επόμενη φορά μπορείς να σηκώσεις παραπάνω.

Τα ίδια ισχύουν εν ολίγοις για το καρδιαγγειακό σύστημα και τη συνεργασία μυικού νευρικού. Προπονείσαι, η πίεση κάνει τον οργανισμό να ανταποκριθεί και να γίνει καλύτερος. Αρκεί φυσικά να φας και να κοιμηθείς.

Δε συζητώ για τις περιπτώσεις που εσύ συνειδητά έχεις “φορτώσει” στην προπόνηση. Αυτά τα κάνεις εσύ στον εαυτό σου. Περισσότερο μιλάω για εκείνες τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχεις αλλάξει τίποτα στις παραμέτρους της προπόνησης -φορτία, επαναλήψεις, σετ- αλλά χωρίς να το έχεις καταλάβεις έχεις, ας πούμε, “κλείσει” λίγο τα διαστήματα.

Και εκεί που το σώμα σου χρειαζόταν μια ημέρα ανάρρωση και τάδε ποσότητες τροφής τώρα θες δύο μέρες και περισσότερη τροφή. Συνεχίζοντας αυτό το βιολί για βδομάδες φτάνεις στο σημείο που έχεις “στολάρει.”  Σε λίγο αρχίζει η ελεύθερη πτώση.

Θα πεις τώρα “ναι, καλά αυτό συμβαίνει σε αθλητές.” Ναι δίκιο έχεις, εσύ πιθανότατα θα έχεις τραυματιστεί πιο πριν. Θα έχεις φτάσει στο σημείο να έχεις μπουχτίσει με το γυμναστήριο, θα πηγαίνεις με το στανιό, θα ψυχαναγκάζεσαι (όπως όταν ξεκίνησες) και άλλα πολλά αναλόγως την περίπτωση.

Υπάρχει και η περίπτωση να δουλεύεις περισσότερο και να μην έχεις προσαρμόσει την προπόνηση στο πόσο ξεκούραστος είσαι. ‘Η να σου έχει κόψει το ταπεράκι η ελληνίδα μάνα και να μη διατρέφεσαι σωστά. Και αυτά δεν είναι δικά σου προβλήματα όταν πρόκειται για fitness. Είναι και αυτής της στήλης.

Και μιας και το ανέφερα, να στο εξηγήσω: Στην ακραία περίπτωση του έντονου στρες, ο οργανισμός σου θα αρχίσει να παράγει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που σημαίνει ότι θα διασπάς πρωτείνη και θα συνθέτεις λίπος. Το θες αυτό; Δε νομίζω.

Το βασικό πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός τρόπος για να εκτιμήσεις πότε χρειάζεσαι ξεκούραση. Άλλοι μπορούν να βγάζουν μεγάλους όγκους προπόνησης με μεγαλύτερη συχνότητα χωρίς πρόβλημα, άλλοι όχι. Άλλοι είναι νέοι, άλλοι μεγαλύτεροι.

Άλλοι πάλι δουλεύουν οικοδόμοι, άλλοι είναι στο τρέξιμο όλη μέρα. Άλλοι δουλεύουν οικοδόμοι σε μεγαλύτερη ηλικία, άλλοι κάνουν δουλειά γραφείου από τα είκοσι. Και άλλοι μπορεί να έχουν προβλήματα στον ύπνο και να μην ξεκουράζονται επαρκώς.

Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, έτσι;

 

Επίσης τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Υπάρχει η καθαρά σωματική κούραση, η ψυχολογική και συνδυασμοί που το ένα φέρνει το άλλο. Όπως σε όλα τα πράγματα τη ζωή.

 

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ακούς το σώμα σου και να προσαρμόζεις την προπόνηση ανάλογα. Μην την κάνεις εκείνη την άσκηση των ώμων αν δεν αισθάνεσαι εκατό τοις εκατό. Στρίμωξε τη στο πρόγραμμα της επόμενης φοράς. Μην την κάνεις καθόλου. Κατέβασε λίγο την ένταση. Κατέβασε τα φορτία αν δε σου βγαίνει.

Κάνε κάτι τέλος πάντων.

Και φυσικά κάνε και ένα check να δεις αν κοιμάσαι σωστά και αν η διατροφή σου είναι πλήρης. Όχι στο ίντερνετ. Με το γυμναστή σου. Ακόμα καλύτερα με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο. Γιατί αυτός μπορεί να σου δώσει εξειδικευμένες συμβουλές και να σου βγάλει ποσότητες τροφίμων ανάλογα με το σωματικό σου βάρος και τις ανάγκες σου.

Εννοείται γερές μερίδες υδατανθράκων ειδικά μετά την προπόνηση, εννοείται πρωτεινούχες τροφές αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά την ισορροπημένη διατροφή.

Και αν όλα αποτύχουν πάρε μια βδομάδα off.

Χαλαρά.

Exit mobile version