Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Mια ερευνα λέει το προφανές: Μη ψάχνεις τα συμπτώματά σου στο Google

Μια έρευνα από ένα Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας αναδεικνύει κάτι που ούτως ή άλλως ξέραμε. Απλά τώρα έχουμε και αριθμούς.

Όλοι λίγο-πολύ το κάνουμε. Ίσως είναι και μια συνέχεια του να ψάχνεις στο google που έχει κοντά σουβλατζίδικο, πού είναι ο τάδε δρόμος και πόσο χρονών είναι ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Οι άνθρωποι με το που στραβώσει κάτι είναι έτοιμοι να ψάξουν στο google τι έπαθαν. Και συχνά αγχώνονται χωρίς λόγο. Ακόμα χειρότερα μπορεί να προχωρούν από μόνοι τους σε θεραπείες χωρίς να ρωτήσουν τον γιατρό τους.

Λίγο να έχεις μπει σε αυτό το κλίμα καταλαβαίνεις ότι το να ψάχνεις τα συμπτώματά σου στο Google δεν σου προσφέρει τίποτα. Αυτό όμως που ξέραμε εμπειρικά, ήρθε να μας το αποδείξει και μια έρευνα που έγινε από ειδικούς στην Αυστραλία. Πιο συγκεκριμένα το Εdith Cowan University έκανε μια έρευνα και βρήκε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο dr.Google κάνει λάθος. Για την ακρίβεια είναι σωστό μόνο στο 1/3 των διαγνώσεων που κάνει.

Οι ερευνητές έφτιαξαν μια βάση δεδομένων από 36 online οδηγούς υγείας από όλον τον κόσμο. Μόνο στο 36% των περιπτώσεων η μηχανή αναζήτησης τα πήγε καλά στη διάγνωση. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο 48% των περιπτώσεων η σωστή διάγνωση δεν ήταν καν στα 3 πρώτα αποτελέσματα του Google. H επικεφαλής της έρευνας Michella Hill συμβουλέυει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ψάχνουμε διάγνωση στο Google: “Στην καλύτερη περίπτωση είναι αναξιόπιστα τα αποτελέσματα, στη χειρότερη μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα”.

Δεν είναι ότι φταίνε τα sites. Η απουσία του ιατρικού ιστορικού και συνοδών συμπτωμάτων είναι ο κυριότερος λόγος αυτής της αναξιοπιστίας. Αν, λοιπόν, είδες ότι για ένα πολύ απλό σύμπτωμα, το Google σου έδωσε 3 βδομάδες ζωής, μπορείς να ηρεμήσεις. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει  ότι πρέπει να αμελείς για την υγεία σου. Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι η διάγνωση να γίνεται εξατομικευμένα από έναν γιατρό. Ας αφήσουμε το Google για την πληροφόρηση σε άλλα, λιγότερα επιτακτικά πράγματα. Όπως είναι ας πούμε το πώς είναι σήμερα η Μπουλίτσα από το ‘Καφέ της Χαράς’.