ΤΑΞΙΔΙ

Μία Λέσβος να την πιεις στο ποτήρι

Πήγαμε στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και έχουμε 10 προτάσεις για εσένα.

Η Λέσβος μου θυμίζει τα κορίτσια που όχι μόνο δεν κάνουν ποτέ την πρώτη κίνηση για να σε προσεγγίσουν, αλλά ακόμα κι αν ενδιαφέρονται για εσένα κι εσύ τα πλησιάσεις, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις πότε σου ‘ανάβουν το πράσινο φως’. Στέκονται αγέρωχα στο μπαρ, όπως η Λέσβος στην πάνω, δεξιά γωνιά του ελληνικού χάρτη, δείχνουν τα κάλλη τους, αλλά δεν τα διαφημίζουν. Γιατί δεν έχουν ανάγκη να διαφημίσουν τον εαυτό τους και το ξέρουν.

Μια επίσκεψή μου στη Λέσβο, στις αρχές Ιουλίου, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η φήμη του συγκεκριμένου νησιού -και των προαναφερθέντων κοριτσιών- οφείλει να διαδίδεται από εκείνους που είχαν την τύχη να την -τα- γνωρίσουν. Ως προνομιούχος πλέον, θα αρπάξω την ευκαιρία και θα σας μιλήσω για την Λέσβο, το ”πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους” σύμφωνα με τον Ελύτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του Ούζου Πλωμαρίου κατ’ εμέ.

Και επειδή η αλήθεια, τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάπου στη μέση, εδώ θα βρεις 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς αυτό (και κάθε) καλοκαίρι στη Λέσβο:

> Την ταβέρνα του Αντώνη στο Καγιάνι. Φήμες λένε πως το συγκεκριμένο μαγαζί έχει την ωραιότερη θέα στο νησί. Τις επιβεβαιώνω.

A post shared by Oneman.gr (@onemangr) on

Εκεί θα γευτείς σαρδέλες, καλαμάρια, χταπόδια, σκουμπριά, αμπελοφάσουλα, χόρτα, τυροκεφτέδες και άλλους ουζομεζέδες με φόντο στους τοίχους στίχους που έχει τραγουδήσει ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Στέλιος Καζαντζίδης.

(Εκτός από θαλασσινά, παράγγειλε και κεφτέδες, θα με θυμηθείς!)

> Το απολιθωμένο δάσος. Όχι όποιο και όποιο απολιθωμένο δάσος, αφού το δάσος της Λέσβου αποτελεί το ένα από τα δύο μεγαλύτερα στον κόσμο. Το άλλο βρίσκεται στην Αριζόνα. Απολιθωμένοι κορμοί εκτείνονται σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα σε Σίγρι, Ερεσό και Άντισσα που δημιουργήθηκαν από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στην περιοχή πριν 20.000.000 χρόνια.

> Την Σκάλα της Ερεσού για μπάνιο. Βρίσκεται νοτιοδυτικά και αποτελεί μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, η οποία ξεπερνά σε μήκος τα 2,5 χλμ. Εκεί θα βρείτε και τη ‘γαλάζια σημαία της Ευρώπης’, αφού πρόκειται για μία από τις πιο καθαρές παραλίες της Μεσογείου.

> Τους καταρράκτες Μαν’ Κάτσα. Η μοναδικότητα των φυσικών τοπίων της Λέσβου δεν περιορίζεται στο απολιθωμένο δάσος, αφού το νησί έχει συνολικά 14 καταρράκτες, οι οποίοι βρίσκονται στο 30ό χλμ. Μυτιλήνης-Μανταμάδου. Για τους τολμηρούς στην περιοχή οργανώνονται αναρριχήσεις, ραπέλ και flying fox.

> Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου. Έχεις γεμίσει πολλές φορές το ποτήρι σου με Ούζο Πλωμαρίου. Ήρθε η ώρα να μάθεις την ιστορία του, αλλά και τον τρόπο που το συγκεκριμένο απόσταγμα φτάνει στο ποτήρι σου. Μία ξενάγηση στον ‘Κόσμο του Ούζου’ που φιλοξενεί περισσότερα από 120 χρόνια παράδοσης και ιστορίας, θα σε κατατοπίσει πλήρως.

Αν παρόλα αυτά, σου μείνουν απορίες, στο αποστακτήριο θα βρεις και τον ίδιο τον Ισίδωρο Αρβανίτη που θα σου της λύσει. Συγγνώμη, αλλά δεν με αφήνουν να πω περισσότερα.

 

> Το Πλωμάρι. Αφού μάθεις τα πάντα για το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου, οφείλεις στον εαυτό σου μια επίσκεψη στο χωριό του Πλωμαρίου και μία από τις ψαροταβέρνες του που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα. Στη συνέχεια μπορείς να πας για μπάνιο σε μία από τις κοντινές παραλίες όπως είναι ο Άγιος Ισίδωρος, το Αμμουδέλι και η Μελίντα, ενώ αν αγαπάς περισσότερο το βουνό μπορείς να κατευθυνθείς προς τα ‘Πλωμαριτοχώρια’, τα οποία είναι χτισμένα στον Όλυμπο (ναι, έχει και η Λέσβος Όλυμπο).

> Το κάστρο του Μολύβου. Στον Μόλυβο πρέπει να πας για διάφορους λόγους που θα διαβάσεις και στη συνέχεια. Το κάστρο, όμως, της περιοχής είναι αυτό που της δίνει ακόμα περισσότερη αξία. Λίγο πιο κάτω από το κάστρο θα βρεις μια ποικιλία μαγαζιών στα οποία μπορείς να απολαύσεις το φαγητό, το γλυκό και το ποτό σου, ενώ θα έχεις πιάτο τη θέα από το χωριό και το λιμάνι του Μολύβου. Κάπου εκεί γύρω μπορεί να πετύχεις και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Το Πλωμάρι μας ταξίδεψε στον Μόλυβο #ouzoplomari

A post shared by Oneman.gr (@onemangr) on

 

> Το Congas, στον Μόλυβο. Πρόκειται για το πιο γνωστό beach bar του νησιού, του οποίου η φήμη ξεπερνάει το βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι ανοιχτό από το μεσημέρι και μπορείς να το επισκεφτείς για δεκάδες λόγους. Από το για να κάνεις μπάνιο και να παίξεις επιτραπέζια μέχρι να πιεις τα κοκτέιλ σου και να χορέψεις μέχρι το ξημέρωμα.

Ακόμα και αν πρώτα επισκεφθείς κάποια ταβέρνα της περιοχής και μετά νιώσεις βαρύς από το φαγητό, μην κάνει το λάθος και δεν κατέβεις στο Congas έστω για ένα κοκτέιλ, θα το μετανιώσεις.

> Τα ιαματικά λουτρά της Εφταλούς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρεξήγηση από αυτή που λέει πως τα ιαματικά λουτρά είναι για ηλικιωμένους. Τα ιαματικά λουτρά απευθύνονται σε όσους θέλουν να ενωθούν ξανά με τη φύση. Προσφέρουν χαλάρωση, χάρη σε μια πανάρχαια ιαματική πηγή, σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς.

> Το Τάρτι. Η συγκεκριμένη παραλία που οι ντόπιοι με την χαρακτηριστική τους προφορά την αποκαλούν ‘Ταρτ’ είναι διάσημη για τον μεγάλο της βράχο, ο οποίος είναι ιδανικός για βουτιές. Αν βρεθείς πάνω στον βράχο, θα συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε μία βουτιά.

Αυτά είναι δέκα σημεία που πρέπει να επισκεφθείς στη Λέσβο. Δέκα σημεία που με τη συντροφιά ενός ποτηριού με Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου μου φάνηκαν ακόμα ομορφότερα.