Μήπως δεν έχει νόημα πια η καραντίνα 10 ημερών για εμβολιασμένους που νόσησαν;
Η καραντίνα των 10 ημερών στους εμβολιασμένους που νόσησαν είναι αποτέλεσμα όσων γνωρίζαμε για τον ιό 2 χρόνια πριν. Έχει ακόμα νόημα να υπάρχει;
- 8 ΔΕΚ 2021
Για τους περισσότερους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, μία πιθανή μόλυνση με κορονοϊό δεν θα προξενήσει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα ως προς την υγεία τους. Θα καταστρέψει όμως τουλάχιστον 10 ημέρες από τη ζωή τους, πράγμα ιδιαίτερο επιβαρυντικό για την ψυχολογία τους. Έχει τελικά νόημα μία καραντίνα όπως τουλάχιστον γίνεται μέχρι σήμερα;
Τη στιγμή που μιλάμε και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ένα κρούσμα κορονοϊού σε εμβολιασμένο αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται και όταν αφορά έναν ανεμβολίαστο. Η καραντίνα είναι δεδομένη. Παρόλα αυτά, έχουμε ήδη δεδομένα και εργαλεία που μας δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο του κατ’ οίκον περιορισμού στους εμβολιασμένων με COVID-19 ακόμη και στο μισό. Γιατί, λοιπόν, να χρειάζεται να σπαταλήσουμε 10 μέρες από τη ζωή μας σε απομόνωση;
«Είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού» τονίζει στον Atlantic ο Ajay Sethi, ένας επιδημιολόγος που δουλεύει στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Ειδικά οι άνθρωποι που αρχίζουν να έχουν αρνητικά τεστ μετά τη μόλυνσή τους δεν αποτελούν ρίσκο για κανέναν γύρω τους. Παρόλα αυτά η καραντίνα τους κρατάει περισσότερο από μία εβδομάδα.
Στους ανεμβολίαστους φαίνεται ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως κατά τα πρώτα στάδια της νόσησης. Η περίοδος κινδύνου μετάδοσης του ιού γίνεται ακόμη μικρότερη για όσους έχουν εμβολιαστεί. Προφανώς, για μία ομάδα των εμβολιασμένων είναι υπαρκτή η πιθανότητα να μεταδίδουν ακόμη τον ιό. Οι πιθανότητες είναι λιγότερες αλλά σίγουρα όχι μηδενικές. Αναλογικά πάντως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός είναι πολύ περισσότερο εξασθενημένος μέσα στο σώμα ενός εμβολιασμένου και επομένως πολύ δυσκολότερα μεταδόσιμος.
Μία καραντίνα που δεν λαμβάνει υπόψη τη νέα πραγματικότητα
Παρόλα αυτά, στις περισσότερες χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) οι κανόνες της καραντίνας παραμένουν αμετάβλητοι εδώ και 2 περίπου χρόνια. Από μία εποχή που δεν υπήρχε καθόλου εμβόλιο και οι γνώσεις μας για τον κορονοϊό ήταν προφανώς πολύ λιγότερες. Η καραντίνα αφορά συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που πρέπει να καλυφθεί και δεν λαμβάνει υπόψη άλλα πολύ ισχυρά όπλα που έχουμε πλέον.
Η κατάσταση εξάλλου είναι πολύ διαφορετική. Στη χώρα μας έχουμε μερικά πολύ αποτελεσματικά εμβόλια με τα οποία έχουν εμβολιαστεί σε 2 ή 3 δόσεις οι περισσότεροι Έλληνες. Τα τεστ είναι ταχύτερα και πολύ πιο προσβάσιμα σε όλους μας. Γνωρίζουμε επίσης πολύ περισσότερα για το πώς και πότε ο ιός μεταδίδεται. Ίσως να χρειάζεται να αλλάξουμε τις πολιτικές μας ως προς τις 10 μέρες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πιθανόν να τις μειώσουμε ή έστω να βάλουμε και τα τεστ περισσότερο στο παιχνίδι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο Cornell ετοιμάζεται να κάνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα φτιάχνοντάς ένα πρωτόκολλο που θα αφήνει τους εμβολιασμένους που κόλλησαν να βγουν από την καραντίνα μόλις 5 ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων και αφού έχουν 2 αρνητικά PCR tests. «Πιστεύουμε ότι το ιικό φορτίο πέφτει πολύ γρήγορα» τονίζει ο υπεύθυνος της περιφέρειας Tompkins όπου βρίσκεται και το Cornell. «Αν δεν έχουν τον ιό στο σώμα τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένουν σε απομόνωση».
Τα προβλήματα και η νέα εποχή
Προφανώς, σε αυτή την ιδέα υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα εμβόλια δεν μπορούν να εγγυηθούν μειωμένο ιικό φορτίο για όλες τις περιπτώσεις. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά με ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους, ενώ μετά από κάποιους μήνες τα αντισώματα μειώνονται. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση νέων μεταλλάξεων που δεν έχουν αναλυθεί το ίδιο καλά με τις ήδη υπάρχουσες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κορονοϊός αναμένεται να είναι γύρω μας για πολύ ακόμα και είναι καιρός να δούμε πώς θα αρχίσουμε να συνυπάρχουμε μαζί του με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι εμβολιασμένοι κατά καιρούς θα συνεχίσουν να κολλάνε και υπάρχει πάντα η πιθανότητα (ακόμα και μικρή) μετάδοσης σε άλλους ανθρώπους. Ο κόσμος θα χρειαστεί να βρει τις κατάλληλες πολιτικές ως προς τη χρήση μάσκας, τον εμβολιασμό, τα τεστ αλλά τελικά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όσους κολλάνε. Με καραντίνα ή χωρίς.
«Προς το παρόν πρέπει να πείσουμε τους πάντες ότι το να κολλάς κορονοϊό όντας ανεμβολίαστος είναι κάτι πολύ κακό» λέει ο Ashish Jha του Brown University. «Τι συμβαίνει όμως με τον εμβολιασμένο πληθυσμό; Εδώ μπορούμε να σκεφτούμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά». Πιθανόν αναγνωρίζοντας ότι η ύπαρξη εμβολίων θα μεταμορφώσει το τι σημαίνει κορονοϊός και θα φέρει με τη σειρά της έναν νέο οδηγό ως προς τις πολιτικές που θα ρυθμίζουν τη συνύπαρξή μας μαζί του.