Μήπως, τελικά, τα gay γονίδια είναι απλά ένας μύθος;
- 24 ΑΥΓ 2021
Αυτή ήταν η κατακλείδα έρευνας που έκαναν σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Home Behaviour. Επισημάνθηκε πως δεν βρέθηκε κάποιο σημάδι από gay γονίδια.
Τι βρέθηκε; Μια στιγμή να πούμε πρώτα τι έγινε.
Νέα έρευνα για τα gay γονίδια
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, μελέτησαν το γονιδίωμα (σειρά γονιδίων) εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με ευρωπαϊκή καταγωγή. Εντόπισαν γενετικά πρότυπα που φαίνεται πως συνδέονται με την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και κατέληξαν στο ότι αυτά μπορούν επίσης, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν συντρόφους διαφορετικού φύλου και να αναπαραχθούν.
Ο εξελικτικός βιολόγος, Brendan Zietsch του University of Queensland που βρίσκεται στο Brisbane της Αυστραλίας και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν data από την UK Biobank και την US National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, όπως κι εκείνα της εταιρίας 23andMe που ασχολείται με ακολουθίες γονιδιώματος και χρησιμοποιεί ερωτηματολόγια, για τη συλλογή πληροφοριών από τους μετέχοντες στη διαδικασία.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το γονιδίωμα 477.522 ανθρώπων που είπαν πως είχαν κάνει σεξ, τουλάχιστον μια φορά, με κάποιον του ίδιου φύλου. Μετά το σύγκριναν με αυτό 358.426 που είχαν δηλώσει ετεροφυλόφιλοι. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο βιολογικό φύλο. Όχι, στο κοινωνικό. Αποκλείστηκαν μετέχοντες των οποίων το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο δεν ήταν τα ίδια.
Ακολούθως, χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο αλγόριθμο, για να προσομοιάσουν την ανθρώπινη εξέλιξη σε 60 γενιές. Διαπιστώθηκε ότι σειρά γενετικών παραλλαγών που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά θα εμφανίζονταν, αν μπορούσαν να «επιβιώσουν» και να αναπαραχθούν.
Σε τέταρτο επίπεδο, ελέγχθηκε το πώς τα συγκεκριμένα γενετικά πρότυπα μπορούν να προσφέρουν εξελικτικό πλεονέκτημα, όταν αυξάνεται ο αριθμός των σεξουαλικών παρτενέρ – διάθεση που προκαλούν τα κοινά γονίδια σε straights και gays. Χώρισαν τους μετέχοντες που είχαν μόνο ετεροφυλοφιλικό σεξ, βάσει του αριθμού των συντρόφων που δήλωσαν πως είχαν. Βρήκαν ότι εκείνοι με πολλούς παρτενέρ είχαν την τάση να μοιράζονται τους ίδιους γενετικούς δείκτες, με εκείνους που είχαν βρεθεί στους ανθρώπους που είχαν συντρόφους του ιδίου φύλου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν και ότι οι άνθρωποι που είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις, μοιράζονταν ίδιους γενετικούς κώδικες με εκείνους που είχαν περιγράψει τους εαυτούς τους ως ανοιχτούς σε νέες εμπειρίες
Προέκυψε και μια σχέση μεταξύ των ετεροφυλόφιλων που είχαν γονίδια, τα οποία συνδέονται με ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και εκείνων που οι όσοι έπαιρναν τις συνεντεύξεις περιέγραψαν ως ελκυστικούς. Ο επικεφαλής της έρευνας είπε πως χαρακτηριστικά όπως το χάρισμα ή η σεξουαλική ορμή, μπορούν επίσης να μοιράζονται γονίδια που αλληλοεπικαλύπτονται με ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές. Πρόσθεσε πως αυτά τα χαρακτηριστικά δεν συμπεριλήφθηκαν στα δεδομένα «οπότε πρόκειται για υπόθεση».
Οι περιορισμοί που δεν επιτρέπουν «συμπέρασμα»
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τόνισαν πως τα ευρήματα τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και επιφύλαξη (χρειάζεται περαιτέρω έρευνα) και ότι υπήρχαν διάφοροι περιορισμοί στη δουλειά τους. Ένας ήταν η ευρωπαϊκή προκατάληψη για την καταγωγή. Επιπροσθέτως δεν τέθηκε θέμα σεξουαλικής έλξης, αλλά σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι περισσότεροι μετέχοντες γεννήθηκαν σε εποχές που η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη ή πολιτισμικό ταμπού εκεί όπου ζούσαν. Ως εκ τούτου, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο κάποιοι εξ όσων ελκύονταν από ανθρώπους του ίδιου φύλου να μην κινήθηκαν αναλόγως και ως εκ τούτου να κατέληξαν στη λάθος πλευρά της έρευνας. Το αυτό ισχύει και για όσους ενδεχομένως δεν δήλωσαν την πραγματικότητα. Αυτοί είναι λόγοι που δεν επιτρέπουν στη μελέτη να κάνει λόγο για συμπεράσματα, επί της γενετικής και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Oι επιστήμονες πρόσθεσαν και ότι τα ευρήματα τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση των λόγων που τα γονίδια, τα οποία προδιαθέτουν τους ανθρώπους στην ομοφυλοφιλία -αυτά που λανθασμένα αναφέρονται ως gay γονίδια- συνεχίζουν να περνούν στις επόμενες γενιές, από τη στιγμή που «θεωρητικά, οι άνθρωποι όπως και άλλα ζώα που ελκύονται από το ίδιο φύλο δεν μπορούν να παράγουν πολλά βιολογικά παιδιά, οπότε το όποιο γονίδιο τους προδιαθέτει στην ομοφυλοφιλία σπάνια μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές. Την ίδια ώρα, η έλξη μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου είναι διαδεδομένη στους ανθρώπους», γράφει χαρακτηριστικά το Nature.
Για την ιστορία, προηγούμενη έρευνα του Zietsch με στοιχεία που πήρε από την 23andMe έδειξε ισχυρή γενετική αλληλεπικάλυψη μεταξύ ανθρώπων που δήλωσαν πως είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές εμπειρίες και εκείνων που είχαν δηλώσει πως τους έλκυαν άνθρωποι του ιδίου φύλου, με τα ίδια γονίδια να ελέγχουν και τους δυο παράγοντες.