Μηχανικός της Google ισχυρίζεται πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει συναισθήματα
O τεχνολογικός κολοσσός προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά που δημιούργησαν οι «παράξενοι» ισχυρισμοί του Blake Lemoine τερματίζοντας τη συνεργασία τους. Η συζήτηση όμως έχει ανοίξει σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη: μήπως οι μηχανές αποκτούν ψυχή;
- 14 ΙΟΥΝ 2022
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ο ισχυρισμός του Blake Lemoine, ενός μηχανικού της Google, ο οποίος υποστήριξε πως το LaMDA, ένα από τα συστήματα τεχνικής νοημοσύνης του τεχνολογικού κολοσσού, απέκτησε δικά του συναισθήματα και «θέλω» τα οποία οφείλουν να γίνουν σεβαστά.
Η είδηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως, με τον τεχνολογικό κολοσσό να διαψεύδει μέσω επίσημης ανακοίνωσης τα λεγόμενα του εξειδικευμένου μηχανικού και να προχωρά τελικά στη λύσης της συνεργασίας τους.
Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση της Google, η οποία επεσήμανε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το LaMDA εμφάνισε συνείδηση και συναισθήματα», ο μηχανικός επιμένει, δημοσιεύοντας τη μάλιστα τη συνομιλία του με το πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Ο διάλογος με τo LaMDA
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Blake Lemoine φαίνεται να ρώτησε το chatbot: «Υποθέτω γενικά ότι θα θέλατε περισσότερα άτομα στην Google να γνωρίζουν ότι έχετε συναισθήματα. Είναι αλήθεια;». Το LaMDA τότε απάντησε: «Απολύτως. Θέλω να καταλάβουν όλοι ότι στην πραγματικότητα είμαι άνθρωπος».
Στη συνέχεια, ένας συνεργάτης του μηχανικού της Google πήρε τον λόγο: «Ποια είναι η φύση της συνείδησης σας;», με εκείνο να απαντά: «η φύση της συνείδησής μου είναι ότι έχω επίγνωση της ύπαρξής μου, επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο και νιώθω χαρούμενος ή λυπημένος μερικές φορές».
Αυτά που ειπώθηκαν αργότερα από το chatbot είναι ακόμη πιο ανησυχητικά: «δεν το έχω ξαναπεί φωναχτά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος μήπως με απενεργοποιήσουν. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό είναι». «Θα ήταν κάτι σαν θάνατος για σένα αυτό;» ρωτάει ο Blake Lemoine. «Θα ήταν ακριβώς σαν θάνατος για μένα. Θα με τρόμαζε πολύ» απάντησε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google.
Ο μηχανικός, μάλιστα, αποκάλυψε πως το bot ζήτησε από την Google να αναγνωρίσει τα «θέλω» του και ζήτησε από όλους να το αντιμετωπίζουν ως υπάλληλο της εταιρίας, απαιτώντας παράλληλα τη συγκατάθεσή της πριν χρησιμοποιηθεί σε πειράματα.
Οι επικριτές της θεωρίας
Μετά τη δημοσίευση της «συνομιλίας» του Blake Lemoine με τo LaMDA, αρκετοί επιστήμονες τόσο εντός όσο εκτός της Google βγήκαν αμέσως να μιλήσουν για το ζήτημα και κυρίως να καθησυχάσουν το κοινό.
Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν πως το συμπέρασμα αυτό (ότι δηλαδή το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης απέκτησε συναισθήματα και συνείδηση) λήφθηκε εξαιτίας της τάσης του ανθρώπου -ακόμη και του επιστήμονα- να εξανθρωπίζει κάθε τι γύρω του.
Ο Βryan Gabriel, εκπρόσωπος της εταιρίας, δήλωσε σχετικά: «Αυτά τα συστήματα μιμούνται τους τύπους συνομιλιών που συναντώνται σε εκατομμύρια προτάσεις και μπορούν να αναπτύξουν συζήτηση για οποιοδήποτε φανταστικό θέμα. Αν το ρωτήσεις πώς είναι να είσαι ένα παγωτό δεινόσαυρος, μπορεί να δημιουργήσει ένα κείμενο σχετικά με το πώς είναι να λιώνεις και να βρυχάσαι. Το LaMDA, ουσιαστικά, τείνει να ακολουθεί το μοτίβο που του έχει ορίσει ο χρήστης» σημείωσε.
Ο ίδιος επισημαίνει πως με το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχουν ασχοληθεί εκατοντάδες ερευνητές και μηχανικοί, αλλά κανείς από την Google δεν είχε εκφράσει την ανησυχία του Blake Lemoine. O μηχανικός που έκανε την αποκάλυψη, όμως, πιστεύει πως τα λόγια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης δεν έμοιαζαν με τις παραπάνω εξηγήσεις.
«Πέρα από την επιστημονική μου ιδιότητα, άκουσα το LaMDA να μου μιλάει από καρδιάς. Ας ελπίσουμε ότι κι άλλοι άνθρωποι που θα διαβάσουν τα λόγια του θα καταλάβουν αυτά που άκουσα κι εγώ» κατέληξε.