Μπήκαμε στο πιο high-tech ταξί της Αθήνας
- 9 ΑΥΓ 2018
Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και σε αυτό του ταξιτζή, υπάρχουν τα καλά και τα κακά παραδείγματα. Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια τα ‘άσχημα’ ήταν πολύ περισσότερα, ωστόσο σιγά σιγά το τοπίο αλλάζει. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την αλλαγή έχει παίξει η τεχνολογία και οι εφαρμογές όπως το ‘BEAT’, που έχουν ξεχωρίσει τους καλούς επαγγελματίες εκεί έξω.
Πριν μερικούς μήνες, ο Κωνσταντίνος Αμπατζής είχε συναντήσει τυχαία τον ‘Sticker Taxi‘, Στέλιο Δημητρακοπούλο, ο οποίος ήταν με διαφορά ο πιο διασκεδαστικός ταξιτζής της Αθήνας. Αυτή τη φορά, ήταν η δική μου σειρά να ανακαλύψω τον πιο high tech ταξιτζή της πρωτεύουσας, τον Μανώλη Καλλιτέρη.
(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)
Χαμογελαστός, ευγενικός και γεμάτος θετική ενέργεια, ο Μανώλης σταμάτησε έξω από τα γραφεία του Oneman, μπήκαμε στο ταξί του και κατεβήκαμε προς παραλία για τη συνέντευξη και τη φωτογράφιση.
Φυσικά, κατά τη διάρκεια της διαδρομής άρχισε να μας ‘ξεναγεί’ στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το οποίο μόνο ταξί δεν θύμιζε. Για την ακρίβεια, αρχικά νόμιζα πως είχε ξεπαταχτεί από κάποια φουτουριστική κινηματογραφική ταινία. Παντού οθόνες. Μπροστά, πίσω, πάνω, κάτω. Συνολικά, πρέπει να μέτρησα πέντε ή έξι.
Να σας βάλω να δείτε τηλεόραση ή κάποιο video από τουρ της πόλης;
Μας ρώτησε και απαντήσαμε ομόφωνα το δεύτερο. Βλέπεις ο Μανώλης, εκτός από ταξιτζής είναι και κάτι σαν ξεναγός, αφού οι πελάτες που μπαίνουν στο ταξί του (κυρίως ξένοι), έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από τα αξιοθέατα της Αθήνας και όχι μόνο.
“Τους δείχνω τα μέρη που πρέπει να επισκεφτούν στην πρωτεύουσα, καθώς κι άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα. Τους βάζω video από τους Δελφούς, τα Λιχαδονήσια, από Μύκονο, ακόμη κι από μπουζούκια. Και μετά με ρωτάνε πώς θα πάνε εκεί κι αν μπορώ να τους πάω. Είναι μέρος της δουλειάς κι αυτό”.
Συνήθως όταν μπαίνεις σε ένα ταξί δεν βλέπεις την ώρα να φτάσεις στον προορισμό σου και να κατέβεις. Σε αυτό του Μανώλη συμβαίνει το αντίθετο, αφού καταφέρνει με τον τρόπο του να σε κάνει να μη θες να φύγεις.
“Για τράβα αυτό στη μέση στο πίσω κάθισμα”, είπε σε κάποια φάση στη Φραντζέσκα, που παράλληλα έβγαζε φωτογραφίες. Ένα μικρό ψυγειάκι γεμάτο χυμούς και νεράκια εμφανίστηκε μπροστά μας, καθώς επίσης, δύο βάσεις για καφέ και διάφορα γλυκά. Ούτε στο αμάξι του James Bond να μπαίναμε με τόσες μυστικές κρυψώνες.
“Οι ξένοι ενθουσιάζονται. Δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο ούτε στη χώρα τους. Στους Έλληνες για να είμαι ειλικρινής, δεν το πολυδείχνω. Εξαρτάται κι από τον πελάτη, βέβαια, αλλά η πλειοψηφία δεν έχει και την καλύτερη διάθεση μπαίνοντας. Ασχολούνται περισσότερο με το κινητό τους”.
Η ιδέα για να μεταμορφώσει προς το καλύτερο το ταξί του δεν του ήρθε ξαφνικά. Τη δούλευε για πολλά χρόνια. Πριν αποφασίσει να ακολουθήσει το επάγγελμα του ταξιτζή, ο Μανώλης εργαζόταν στο GeliSound στο Περιστέρι ως ηλεκτρονικός αυτοκινήτων.
“Το 2002 είχε έρθει στην Ελλάδα ένας τύπος από την West Coast Customs, αυτούς που έκαναν τις μετατροπές στα αυτοκίνητα του Pimp My Ride και για ένα χρόνο παρακολούθησα το σεμινάριό του και έμαθα δίπλα του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ήρθε ένας πελάτης στο μαγαζί και πούλαγε το μισό ταξί και αποφάσισα να το αγοράσω και να του κάνω κάποιες μετατροπές. Έτσι ξεκίνησα τότε.
Πριν από έξι μήνες πήρα αυτή τη Mercedes και για μια εβδομάδα την είχα μέσα στο συνεργείο. Τα έβγαλα όλα και το έφτιαξα από την αρχή”.
Όνειρό του ήταν να πάρει μια Porsche και να τη μετατρέψει στο καλύτερο ταξί της Ελλάδας, αλλά τα έξοδα συντήρησης σε ένα τέτοιο αμάξι ήταν απαγορευτικά. Πάντως και το δικό του πρέπει να είναι σίγουρα από τα καλύτερα εκεί έξω. “Όταν πάρεις κάποιον ξένο από το αεροδρόμιο για να τον πας κάπου, η πρώτη εντύπωση που θα πάρει από τη χώρα θα είναι το ταξί. Αν μπει σε κάποιο βρώμικο και παλιό, τι θα πει;”
Παράλληλα, έχει εγκαταστήσει ένα app στο κινητό του, με το οποίο ελέγχει τα πάντα στο ταξί από απόσταση, όπως για παράδειγμα να ανάψει το air condition, να το κλειδώσει ή να εντυπώσει στο χάρτη πού ακριβώς το έχει αφήσει.
“Μια μέρα πήρα μια οικογένεια τουριστών στο αεροδρόμιο για μια διαδρομή ως το κέντρο. Ενθουσιάστηκαν τόσο με τα συστήματα και με το ταξί που με είχαν δύο ολόκληρες ημέρες να τους γυρνάω σε όλη την πόλη και να τους κάνω τον ξεναγό”.
Πλέον, όπως μου είπε, θέλει να το βελτιώσει λίγο περισσότερο και εξωτερικά το αμάξι. Σωστό, γιατί αν βάλει κι άλλα στο εσωτερικό του θα θυμίζει περισσότερο αεροπλάνο, παρά αυτοκίνητο.
Κι επειδή high tech ταξιτζής χωρίς σελίδα στο Facebook δεν γίνεται, έτσι και ο Μανώλης έχει το ‘MK transfer TAXI‘, όπου ανεβάζει συχνά φωτογραφίες του με πελάτες ή με διαδρομές που κάνει. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η βαθμολογία του στο BEAT μετά από 3000 αξιολογήσεις και πάνω από 8000 διαδρομές ήταν καθαρό 5άρι.
Στον κόσμο του ‘Black Mirror’ ίσως και να κυβερνούσε τον πλανήτη με τέτοια βαθμολογία.