Μπορείς όντως να βάλεις μαλλιά χωρίς να το καταλάβει κανείς;
Ο πλαστικός χειρούργος Δρ. Αναστάσιος Βεκρής μας μιλά για την πιο σύγχρονη μέθοδο μεταμόσχευσης και δίνει την απάντηση που ευχόμασταν κάποτε να λάβουμε.
- 27 ΙΟΥΝ 2017
Τρίχες. Στην αργκό, χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν μία παντελώς ανούσια κατάσταση. Στην πραγματική ζωή, θεωρείται ως ένα από τα πιο σοβαρά άγχη ενός άντρα. Μιας και οι πιθανότητες η τριχόπτωση να γίνει επίσημη αγαπημένη του αγγίζουν ένα ποσοστό που πλησιάζει το 100.
Σπόιλερ: Η όλη μιζέρια που πράγματι θα μπορούσε να αρχίσει να περιστρέφεται το παρόν κείμενο δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά.
Τα νέα ότι υπάρχει μία μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών που υπόσχεται καινούρια μαλλιά απουσία σημαδιών και πόνου, δεν μας άφησαν πολλά περιθώρια στο να καθίσουμε να μυρμιρίσουμε τις τρίχες που χάσαμε και θα χάσουμε. Το ενδιαφέρον μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι αυτήν, σε συνδυασμό με την επιθυμία να αποκωδικοποιήσουμε την τριχόπτωση και να σκοτώσουμε το φάντασμά της μας οδήγησαν στο Δρ. Αναστάσιο Βεκρή, πλαστικό χειρουργό και επιστημονικό διευθυντή της Advanced Hair Clinics, της άρτι βραβευθείσας ως καλύτερης κλινικής μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο για το 2017 (από τον μη κερδοσκοπικό φορέα IMTJ).
Προφανώς και τον ρωτήσαμε τα πάντα γύρω από την αλωπεκία. Ευτυχώς, δεν μας άφησε με την παραμικρή απορία.
Τριχόπτωση, η γνωστή- άγνωστη: Πότε εμφανίζεται
“Η ανδρική τριχόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών εμφανίζεται με το πέρας της εφηβείας και προχωρά με γοργό ρυθμό κατά την ηλικία μεταξύ 20-30 ετών, ενώ παρουσιάζει εικόνα επιβραδυνόμενης πτώσης μετά τα 30-35 έτη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πορεία της τριχόπτωσης επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με τη σταθεροποίηση και σταδιακή πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών στο αίμα“.
Η τριχόπτωση των ανδρών εμφανίζεται στο 25% του ανδρικού πληθυσμού με εμφανή αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και στο 50% έως την ηλικία των 45-50 ετών
“Το πιο συνηθισμένο μοτίβο εμφάνισης της αραίωσης είναι η πρόσθια και κροταφική αραίωση με τάση επέκτασης προς την κορυφή της κεφαλής. Με το πέρασμα των χρόνων, η περιοχή αραίωσης στην κορυφή του κεφαλιού διευρύνεται και σε αρκετές περιπτώσεις ενώνεται με την πρόσθια“.
(Και από τι προκαλείται)
“Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που κάποιος μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση όπως χρόνιες ασθένειες, δερματικές παθήσεις, αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, εποχικότητα, stress, κακή διατροφή, μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες πτυχές της σύγχρονης ζωής όμως το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρικής τριχόπτωσης οφείλεται στην κληρονομικότητα“.
“Το εκτιμώμενο ποσοστό κληρονομικότητας της τριχόπτωσης ανδρών είναι 81%. Αυτό σημαίνει πως οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης ανδρικής τριχόπτωσης, από τους περιβαλλοντικούς. Η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης της τριχόπτωσης στους άνδρες, καθώς τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος άνδρας θα παρουσιάσει ανδρική τριχόπτωση, την ηλικία έναρξης, το μοτίβο εμφάνισής της και το βαθμό εξέλιξης“.
“Για τους Έλληνες ισχύει ότι και για το γενικό σύνολο: Περίπου 1 στους 2 θα πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία στην ηλικία των 50 ετών“.
Η μέθοδος FUE ή αλλιώς το σύγχρονο εύρηκα!
“Η σύγχρονη μέθοδος FUE της Advanced Hair Clinics είναι ελάχιστα επεμβατική, προσφέροντας μόνιμα και φυσικά αποτελέσματα αναίμακτα και ανώδυνα. Αρχικά, ο γιατρός εξάγει από τη δότρια περιοχή τα τριχοθυλάκια ένα προς ένα, τα οποία διατηρούνται υπό ειδικές συνθήκες, μέχρι ο ίδιος να σχεδιάσει τη λήπτρια περιοχή. Στη συνέχεια, με ειδική συσκευή, εμφυτεύει ένα προς ένα τα τριχοθυλάκια εξασφαλίζοντας, φυσική και με κατάλληλη φορά, φύτρωση. Με τη διαδικασία αυτή αποφεύγεται ο τραυματισμός της δότριας αλλά και της λήπτριας περιοχής, που προκαλούσαν οι παλαιότερες μεθόδους όπως η FUT (strip)“.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εμφύτευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα αραίωσης σε γένια και φρύδια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της ακούρευτης συνεδρίας για όσους επιθυμούν να παραμείνει κρυφό το ‘μυστικό’ τους
“Σε μεταμόσχευση μαλλιών μπορούν να υποβληθούν άνδρες ή γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και άνω. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της σύγχρονης τεχνικής εμφύτευσης μαλλιών FUE, που γίνεται υπό τοπική αναισθησία, μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν πρακτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με την εξαίρεση ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι μπορούν άφοβα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών, υπό την προϋπόθεση της πρότερης συνεννόησης του χειρουργού με τον θεράποντα ιατρό τους“.
Και, τα αποτελέσματά της
“Τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών FUE αρχίζουν να φαίνονται σταδιακά στους 3 μήνες και ολοκληρώνονται σε έναν χρόνο. Η επαναφύτρωση των τριχοθυλακίων αγγίζει το θεαματικό ποσοστό της τάξεως του 98% ενώ η διαδικασία εφαρμόζεται σε μία ή δύο συνεδρίες ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος“.
“Αποτελέσματα θα δούνε όλοι οι ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών, οι προσδοκίες όμως του ασθενούς θα πρέπει να είναι ανάλογες με τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας τέτοιας διαδικασίας όπως η ηλικία του ασθενούς, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, η βαθμίδα της αλωπεκίας πριν την εφαρμογή της μεθόδου, ο αριθμός των διαθέσιμων τριχοθυλακίων και η επιλογή της σωστής ιατρικής ομάδας“.
Μεταμόσχευση μαλλιών και (όχι πια) προκατάληψη
“Η μεταμόσχευση μαλλιών στην εποχή μας είναι μια μέθοδος που κερδίζει έδαφος διαρκώς. Η απώλεια μαλλιών έχει προβληματίσει πολλούς άνδρες και είναι πηγή ψυχολογικών προβλημάτων, ειδικά στη σημερινή απαιτητική εποχή. Στις μέρες μας, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η πιο διαδεδομένη αισθητική επέμβαση στους άνδρες στο Δυτικό κόσμο. Ο τομέας αυτός εξελίσσεται καθημερινά με γρήγορο ρυθμό και με εντυπωσιακά & φυσικά αποτελέσματα. Συνεπώς, πολλοί άνδρες που ανήκουν σε νεαρά ηλικιακά γκρουπ έρχονται ολοένα και συχνότερα και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αραίωσης. Άλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα της πρόληψης της αραίωσης σε αρχικό στάδιο με μη επεμβατικές μεθόδους“.
“Ο ασθενής που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών δεν απαιτείται να υιοθετήσει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ζωής όπως η διακοπή του καπνίσματος ή κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο. Δεν υπάρχει μετεπεμβατική θεραπεία, πέρα από απλές οδηγίες π.χ λουσίματος που συνίσταται να ακολουθήσει ο ασθενής για την πρώτη εβδομάδα μετά τη μεταμόσχευση. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός της άμεσης επιστροφής στην καθημερινότητα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών“.