© Menelaos Myrillas / SOOC
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

«Να παίζει το τρανζίστορ τα ελληνόφωνα»: Μερικά ακόμη μέτρα για τη Λίνα Μενδώνη

Μερικές ακόμη προτάσεις που θα περιελάμβανε το νομοσχέδιο για τη μουσική στους δημόσιους χώρους, άμα άφηναν την Υπουργό Πολιτισμού να πράξει ελεύθερα το έργο της.

Κούνια που κούναγε όποιον νόμιζε ότι απειλούμενα είδη στη χώρα είναι μόνο οι μαυρόγυπες, τα ελάφια και άλλα χαριτωμένα θηλαστικά. Απειλούμενα είδη έχουν καταντήσει και οι παραδόσεις μας, κυρίες και κύριοι, αξίες οι οποίες χαρακτήριζαν ανέκαθεν την ελληνική κουλτούρα όπως είναι η αγάπη κι ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο, το απέραντο κέφι που έκανε κάποτε τις πίστες να σφαδάζουν από λουλούδια ακόμη και τις καθημερινές. Χάνονται τα στοιχεία πολιτισμού που μας έκαναν κάποτε διάσημους σε όλο τον πλανήτη. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, το ελληνικό καμάκι.

Τι θα μείνει να δείχνουμε στους τουρίστες που έρχονται γεμάτοι όρεξη να ζήσουν τον μύθο τους στη χώρα; Τι θα μείνει άμα μας τη φέρουν οι βάρβαροι, μας θαμπώσουν με δώρα, με χαντρούλες πολύχρωμες και κουτιά κόκα-κόλα, που τραγουδούσε ο Τζίμης Πανούσης;

Ευτυχώς για όλους, ακόμη παραπάνω για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου, διαθέτουμε μια Υπουργό Πολιτισμού που δεν μασάει τα λόγια της και όταν ακούσει το καθήκον να την καλεί, σηκώνει το κεφάλι, ισιώνει τη στέκα και παίρνει το βάρος των ευθυνών που της αναλογούν (εκτός εάν τυχόν εξαπατηθεί). Μια υπουργό που ξέρει να βάζει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Μπέσα, λέξη ελληνική και με περισπωμένη, άλλωστε.

Ποια είναι στην προκειμένη περίπτωση η τομή που φέρνει η Λίνα Μενδώνη;

Ένα νομοσχέδιο (το οποίο τώρα βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης) για τη «διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» με μια σειρά από μέτρα, ανάμεσα στα οποία καθίσταται υποχρεωτικό το ελληνόφωνο (ελληνικό) τραγούδι και μάλιστα με συγκεκριμένη ποσόστωση μετάδοσης σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, καζίνo. Πάμε πάλι: τα απανταχού καταστήματα θα είναι υποχρεωμένα να παίζουν τουλάχιστον 45% ελληνικά τραγούδια στο πρόγραμμά τους, ειδάλλως θα τους επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι 20.000 ευρώ.

Άγνωστο παραμένει από ποια επιτροπή και βάση ποιων παραγόντων καθορίστηκε το επιτρεπόμενο όριο στο 45%, ενώ το 41% θα ήταν ομολογουμένως κατά τι πιο εύστοχο. Άγνωστο παραμένει, επίσης, γιατί η Υπουργός περιορίστηκε αποκλειστικά στη μουσική βιομηχανία και δεν συμπεριέλαβε όλο το εύρος των προσφερόμενων πολιτιστικών προϊόντων, το οποίο έχει δείξει άλλωστε να παρακολουθεί στενά και να κατέχει σε βάθος από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και ύψωνε με ψυχραιμία τα ξίφη της για το ντοκιμαντέρ του Μέγα Αλέξανδρου και το Netflix.

Όπως και να έχει, εμείς έχουμε μερικές ακόμη προτάσεις που κανονικά θα έπρεπε περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:

  • Από τον νέο κανονισμό σχετικά με τη μετάδοση μουσικής εξαιρούνται τα τραγούδια της τραπ μουσικής, τα οποία αποφασίζεται να απαγορεύονται εντελώς στους κοινόχρηστους χώρους. Πέραν του ότι διαφθείρουν τη νεολαία μας, σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται αδύνατο για τις επιτροπές να εξακριβώσουμε ποια γλώσσα ομιλείται.
  • Έλληνες μουσικοί που έχουν τραγούδια στα αγγλικά καλούνται να προβούν άμεσα σε μεταγλώττιση, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να αποκλειστούν από τα προσεχή φεστιβάλ του καλοκαιριού, όπως το Απελευθέρωσε (πρώην Release) και το Κύμα της Πέτρας (πρώην Rockwave).
  • Σε άμεσες διορθώσεις καλούνται να προβούν καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες σε περιπτώσεις τραγουδιών που περιλαμβάνουν προπαγάνδα κατά της ελληνόφωνης μουσικής. Επί παραδείγματα, η αείμνηστη επιτυχία της Μαρινέλλας αλλάζει σε «Να παίζει το τρανζίστορ τα ελληνόφωνα».
  • Στο πλαίσιο της Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας, ειδικοί ambassadors του ελληνόφωνου τραγουδιού στην Άπω Ανατολή ορίζονται οι Pyramidos.
  • Διευκρινίζεται ότι η μόνη περίοδος κατά την οποία αποφασίστηκε να μην εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός σχετικά με τη μετάδοση μουσικής είναι τα Χριστούγεννα. Κρίθηκε αδύνατο να αντέξει ο λαός γιορτές χωρίς “Last Christmas, I gave you my heart”.
  • Σε επόμενο στάδιο, ο νόμος επεκτείνεται και στις άδειες ξενόφερτων επιχειρήσεων: τέλος τα barber shops, τα steakhouses και τα escape rooms.
  • Επίσης, τέλος τα φρέντο εσπρέσο και άλλα ξενόφερτα ροφήματα στις καφετέριες. Έχει παραγίνει η κατάσταση με τα flat white. Επιστροφή στον φραπέ και στον ελληνικό στη χόβολη, με επιπλέον παροχή coffee-pass από την κυβέρνηση για εξαργύρωση αποκλειστικά σε καταστήματα που έχουν τάβλι.
  • Τέλος, αντικαθίσταται με νόμο η λαοφιλής προσφώνηση «bro» σε «βρε». Πρώτα απ’ όλα, ο πολιτισμός της καθημερινότητας, κύριοι.