ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Να που τελικά κάποια πράγματα έγιναν και δεν το περίμενες

Όλα εκείνα τα αντικείμενα, οι συσκευές ή τα applications που κάποτε έμοιαζαν άπιαστο όνειρο αλλά έγιναν πραγματικότητα και σου "έλυσαν" τα χέρια.

Πριν προχωρήσουμε, μια διευκρίνιση. Για τους 20άρηδες (ή και μικρότερους) τα παρακάτω είναι λίγο – πολύ αυτονόητα. Για τους λίγο ή πολύ μεγαλύτερους, όμως, όχι. Όπως για παράδειγμα ένας 19χρονος (γεννήθηκε το 2000. Επαναλαμβάνουμε, γεννήθηκε το 2000) δεν ξέρει τι θα πει δισκέτα ή υπέρυθρες, έτσι και οι λίγο πιο παλιοί δεν θα μπορούσαν με τίποτα να φαναστούν πως θα ήταν ο κόσμος εν έτει 2019. Και είναι πολύ διαφορετικός.

Οι εποχές που χρησιμοποιούσαμε τα κινητά μας μόνο για μηνύματα και τηλέφωνα μοιάζουν προϊστορία. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και οι συνθήκες ζωής που αλλάζουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν την ανάγκη για αντικείμενα, συσκευές και apps που έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της ζωής μας. Κάποτε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα υπάρξουν. Τώρα τα θεωρούμε δεδομένα. Όμως υπήρχε ζωή και πριν από αυτά. Ας το παραδεχτούμε όμως, μας αρέσει καλύτερα τώρα. Και φαντάσου τι έχουμε να δούμε ακόμα.

Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Άλλα πιο πρόσφατα και άλλα λίγο πιο παλιά, όλα όμως ήρθαν στην καθημερινότητά μας και μας “έλυσαν” τα χέρια.

Live η κίνηση στους δρόμους


 

Μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου, ανοίγεις το Google maps και όλος ο κόσμος ανοίγεται μπροστά σου. Βλέπεις μπλε και σου φτιάχνει η μέρα. Βλέπεις πορτοκαλί και συνοφρυώνεσαι. Βλέπεις κόκκινο και θες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Πάντα ελπίζεις στο καλύτερο, όμως ακόμη κι αν δεν δεις αυτό που ελπίζεις όταν ανοίγεις τους χάρτες στο κινητό σου, τουλάχιστον ξέρεις τι γίνεται.

Ξέρεις από πού να πας για να μην κάνεις ώρες ολόκληρες να φτάσεις στον προορισμό σου και για να μη σε πιάσει πονοκέφαλος με το σταμάτα – ξεκίνα. Το ξέρουμε, σε νιώθουμε. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Γι’ αυτό αγαπάμε την τεχνολογία.

“Έξυπνες” συσκευές

Μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι θα βλέπεις από το κινητό σου τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο σου; Πλέον, μπορείς να το κάνεις και αυτό. Θες να μαγειρέψεις το αγαπημένο σου φαγητό και δεν ξέρεις αν έχεις όλα τα υλικά; Δεν χρειάζεται να σηκωθείς από τον καναπέ σου για να τσεκάρεις. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στο κινητό σου. Και αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα από όλες αυτές τις “έξυπνες συσκευές” που υπάρχουν εδώ και μερικά χρόνια στις ζωές μας και εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Από την Smart TV (που μας επιτρέπει να βλέπουμε με τις ώρες τις αγαπημένες μας σειρές στο αγαπημένο μας Netflix) μέχρι τα smartphones που τα τελευταία χρόνια μας επιτρέπουν να κάνουμε τα πάντα από το κινητό μας.


 

Να σερφάρουμε στο Internet, να καλέσουμε ταξί, να παραγγείλουμε φαγητό, να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας ή ακόμα και να κάνουμε τα ψώνια μας για το σούπερ μάρκετ. Τέλειο;

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να μπει στην παραπάνω κατηγορία, όμως όχι. Του αξίζει κάτι περισσότερο. Ένας έξυπνος, ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί. Και εξηγούμαστε.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι (ας το παραδεχτούμε) στην καθημερινότητά μας είναι αυτό του ζεστού νερού. Αυτό που θες να κάνεις μπάνιο και περιμένεις ώρες να ζεσταθεί το νερό ή αν κάνεις το λάθος και ξεχάσεις να τσεκάρεις τον θερμοσίφωνα, ξεκινάς το μπάνιο σου και στα μισά μένεις να τουρτουρίζεις μέσα στην μπανιέρα. Ε, αυτό ξέχασέ το.

Οι νέοι έξυνποι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες που θα βρεις στον Κωτσόβολο είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από το σπίτι σου και τη ζωή σου. Ακριβώς επειδή μπορείς να τους “παρακολουθείς” και να τους προγραμματίζεις μέσω εφαρμογής από το κινητό σου! Αναμονή τέλος. Προγραμματίζεις τον θερμοσίφωνα από την καφετέρια, από τη δουλειά, από το γυμναστήριο και είσαι έτοιμος/η.


 

Ανάμεσα στα πιο καινούρια σχέδια της TESY θα βρεις τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες Modeco Cloud που θα κάνουν την καθημερινότητά σου πιο εύκολη από ποτέ. Μπαίνεις στην εφαρμογή tesyCloud και τα κάνεις όλα από εκεί. Δεν θα αναρωτηθείς ποτέ ξανά αν ξέχασες αναμμένο τον θερμοσίφωνα. Και να τον ξέχασες δηλαδή, μπορείς απλά να το τσεκάρεις και να τον κλείσεις από το κινητό σου. Ουφ.

Το κακό είναι ότι δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις ποτέ ξανά τη δικαιολογία “ξέχασα αναμμένο τον θερμοσίφωνα” για να αποφύγεις μια δύσκολη κατάσταση. Οκ, θα ζήσεις και με αυτό.

 

Στα συν συμπεριέλαβε επίσης ότι οι συγκεκριμένοι θερμοσίφωνες, με έξυπνη αυτοεκπαίδευση και έξυπνο αυτόματο χειρισμό, ECO SMART, εξοικονομούν έως 15% από την ηλεκτρική ενέργεια για ζεστό νερό. Είναι και πιο “οικονομικοί”, αφού λόγω της τεχνολογίας που έχουν, ένα μοντέλο των 80lt μπορεί να παρέχει ζεστό νερό ίσο με ένα συμβατικό 150 lt. Όνειρο.

OASA Telematics

Πλέον το ξέρουμε καλά και το αγαπάμε. Ειδικά όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα ΜΜΕ για τις μετακινήσεις τους. Γνωρίζεις πού ακριβώς βρίσκεται το λεωφορείο, πότε θα περάσει από την κοντινότερη στάση και υπολογίζεις την ώρα για να φύγεις από το σπίτι σου για να μην σου “κοπεί” η ανάσα από το τρέξιμο μέχρι να φτάσεις σε αυτήν. Αυτό που μόλις περιγράψαμε ξεκίνησε, στην Αθήνα τουλάχιστον, (στη Θεσσαλονίκη υπήρχε χρόνια πριν) το 2016.


 

Μέχρι τότε, βγαίναμε στη στάση και απλά παρακαλούσαμε να είμαστε τυχεροί και να μην περιμένουμε ώρες στο κρύο/βροχή/ζέστη. Υπήρχε κανείς που εμπιστευόταν το ωράριο των δρομολογίων; Δύσκολο.

* Η λίστα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, όμως σταθήκαμε σε μερικά από τα πολύ βασικά που χρησιμοποιούμε ή συναντάμε συνεχώς στην καθημερινότητά μας.

Exit mobile version