iStock
LIFE

7 ναρκισσιστικές συμπεριφορές που αργούν να γίνουν αντιληπτές

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με ναρκισσιστική συμπεριφορά θορυβώδεις προσωπικότητες που μπορείς να διακρίνεις από μακριά. Υπάρχουν και οι «κρυφοί».
Θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Είναι μεγαλομανής και χειριστικός. Τα κάνει όλα τέλεια. Δε φταίει ποτέ και για τίποτα. Ζηλεύει και πιστεύει ότι τον ζηλεύουν. Θεωρεί ότι είναι φτιαγμένος για την επιτυχία. Γνωρίζει πώς να γοητεύει, αλλά και να εξαπατά.   

Απαιτεί τον θαυμασμό. Είναι ανταγωνιστικός. Δε σηκώνει από κριτική, κρατά κακία και είναι εκδικητικός. Στερείται ενσυναίσθησης. Είναι αυτός και άλλος κανένας.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν σχετικά εύκολα έναν ναρκισσιστή. Ένα άτομο που έχει περάσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή του «είμαι εγωκεντρικός» και βαδίζει στα επικίνδυνα μονοπάτια της ναρκισσιστικής διαταραχής.

Υπάρχουν όμως και συμπεριφορές που ενώ είναι ναρκισσιστικές, περνούν απαρατήρητες. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν δύο είδη ναρκισσιστών, ο εξωστρεφής, δηλαδή ο παραδοσιακός ναρκισσιστής και ο εσωστρεφής/κρυφός/κεκαλυμμένος. 

Αναγνωρίζοντας ορισμένες όχι και τόσο εμφανείς ναρκισσιστικές συμπεριφορές 

Ο εσωστρεφής ναρκισσιστής είναι χαμηλών τόνων. Κινείται διακριτικά, αλλά ο τελικός του στόχος είναι ο ίδιος με του εξωστρεφούς, που έχει μία θορυβώδη προσωπικότητα και επιδεικτική παρουσία: θέλει να νιώθει σημαντικός, ότι τον θαυμάζουν, ότι είναι ο καλύτερος.   

Ακολουθούν κάποιες χαρακτηριστικές, αλλά όχι και τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες συμπεριφορές του κρυφού ναρκισσιστή.

Λέει ασήμαντα, αχρείαστα ψέματα

Γενικά, οι ναρκισσιστές λένε ψέματα σε κάποιο βαθμό σχεδόν για τα πάντα. Είναι φορές όμως που η απόφαση ενός κρυφού ναρκισσιστή να πει ένα ψέμα για κάτι μικρό και ασήμαντο, όπως το ότι πήρε τηλέφωνο τον τάδε, ενώ στην πραγματικότητα δεν το έκανε ποτέ, δε βγάζει πραγματικά νόημα. Άσε που μπορεί πολύ εύκολα να διαψευστεί και να αποκαλυφθεί ότι ψεύδεται για κάτι τόσο χαζό. 

Είναι χαμαιλέων

Προσαρμόζει τη συμπεριφορά, τα θέλω, τις ανάγκες και τις απόψεις του ανάλογα με τον ποιον έχει απέναντί του. Για παράδειγμα, μπορεί να διατείνεται ότι λατρεύει τα μπουζούκια, όταν βρίσκεται με φίλους που γνωρίζει ότι τους αρέσει ο συγκεκριμένος τρόπος διασκέδασης, αλλά να παρουσιάζεται ως ροκάς σε μία άλλη παρέα που διασκεδάζει με ροκ ακούσματα. 

Σαμποτάρει τον εαυτό του

Έχει την τάση να κάνει κακοπροαίρετες φιλοφρονήσεις ή να υποτιμά τον εαυτό του, τις ικανότητες και τα ταλέντα του, προκειμένου το περιβάλλον του να του προσφέρει την επιβεβαίωση που χρειάζεται. Διψά για θαυμασμό, αλλά δεν το εκφράζει ξεκάθαρα. 

Αποζητά την προσοχή ακόμα και την αρνητική 

Ο κρυφός ναρκισσιστής δε θα προσπαθήσει να αποφύγει, αλλά θα πυροδοτήσει με τον τρόπο του μία συζήτηση γύρω από κάποια ενοχλητική του συμπεριφορά, για κάτι που κάνει και εκνευρίζει ή στενοχωρεί για παράδειγμα τον κολλητό ή τη σύντροφό του. 

Θέλει να γίνει το επίκεντρο της προσοχής, ακόμα και αν έχει αρνητικό πρόσημο για τον ίδιο.

Είναι πρόθυμος να κάνει κακό στον εαυτό του για να δημιουργήσει ενοχές στους άλλους

Αν αισθανθεί ότι τον πλήγωσες, θα σου το ανταποδώσει και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Μπορεί να γίνει ακόμα και αυτοκαταστροφικός. Να τραυματίσει τον εαυτό του για να σου δείξει τι κακό του έκανες και να σε γεμίσει ενοχές. Να προσποιηθεί ότι είναι θύμα της συμπεριφοράς σου και να σε κάνει να νιώσεις λίγος και σίγουρα λιγότερο σημαντικός από εκείνον.

Θα σε βασανίσει μέχρι να τον εγκαταλείψεις

Όταν η προβληματική συμπεριφορά του κρυφού ναρκισσιστή αποκαλυφθεί στην ερωτική σχέση, συνήθως δεν είναι αυτός που χωρίζει το έτερον ήμισυ λόγω της εγωμανίας του, όπως ίσως να περίμενε κάποιος. Αυτό που κάνει είναι να βασανίζει τον άλλον μέχρι να αποφασίσει τελικά να τον εγκαταλείψει.

Προσφέρει, αλλά πάντα με αντάλλαγμα

Γενικά, οι κρυφοί ναρκισσιστές προσπαθούν να πάρουν την επιβεβαίωση με έμμεσο τρόπο. Μπορεί να παρουσιάζονται ως δοτικοί για τα μάτια του κόσμου, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Η πρόθεσή τους είναι πάντα να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα και δε μιλάμε για υλικά αγαθά, αλλά για την επιβράβευση ότι είναι καλοί, γενναιόδωροι, ευγενικοί, συμπονετικοί.

Exit mobile version