AP Photo/Kin Cheung
ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα εξηγεί πόσα λεπτά ζωής αφαιρεί ένα και μόνο τσιγάρο

Ερευνητές αξιολόγησαν τη ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στον ανθρώπινο οργανισμό, διαπιστώνοντας ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής ακόμα περισσότερο από ό,τι νομίζαμε μέχρι πρότινος.

Τις δυσάρεστες συνέπειες του καπνίσματος τονίζει ξανά μία νέα μελέτη, παροτρύνοντας τους καπνιστές να απαλλαγούν από τη συνήθεια με τη νέα χρονιά, καθώς μειώνει το προσδόκιμο ζωής περισσότερο από ό,τι πίστευαν οι γιατροί.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ένα μόνο τσιγάρο αφαιρεί περίπου 20 λεπτά από τη ζωή ενός ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πακέτο 20 τσιγάρων μπορεί να συντομεύσει τη ζωή του κατά σχεδόν επτά ώρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, αν ένα άτομο που καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα σταματήσει να καπνίζει την 1η Ιανουαρίου, θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια μιας ολόκληρης ημέρας ζωής μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του κατά μία εβδομάδα αν το κόψει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου και κατά έναν ολόκληρο μήνα αν το κόψει μέχρι τις 5 Αυγούστου. Μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσε να έχει αποφύγει την απώλεια 50 ημερών ζωής, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές, αλλά τείνουν να υποτιμούν πόσο», δήλωσε στην Guardian, η Δρ. Sarah Jackson, επικεφαλής στην ερευνητική ομάδα του UCL για το αλκοόλ και τον καπνό. «Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές που δεν το κόβουν χάνουν περίπου μια δεκαετία ζωής. Αυτά είναι 10 χρόνια πολύτιμου χρόνου, στιγμές ζωής και ορόσημα με αγαπημένα πρόσωπα».

Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόληψης ασθενειών και θανάτου παγκοσμίως, καθώς σκοτώνει έως και τα δύο τρίτα των μακροχρόνιων χρηστών. Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε κατ’ εντολή του Υπουργείου Υγείας, βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της μελέτης British Doctors Study, η οποία ξεκίνησε το 1951 ως μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες παγκοσμίως για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, και της μελέτης Million Women Study, η οποία παρακολουθεί την υγεία των γυναικών από το 1996.

Ενώ μία προηγούμενη αξιολόγηση το 2002 στο BMJ, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο ένα τσιγάρο μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 11 λεπτά, η τελευταία ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Addiction σχεδόν διπλασιάζει το ποσοστό σε 20 λεπτά – 17 λεπτά για τους άνδρες και 22 λεπτά για τις γυναίκες.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι δεν τους πειράζει να χάσουν μερικά χρόνια ζωής, δεδομένου ότι τα γηρατειά συχνά χαρακτηρίζονται από χρόνιες ασθένειες ή αναπηρία. Αλλά το κάπνισμα δεν συντομεύει την περίοδο στο τέλος της ζωής», δήλωσε η Jackson. «Τρώει κυρίως τα σχετικά υγιή χρόνια στη μέση της ζωής, επισπεύδοντας την εμφάνιση της ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι ένας 60χρονος καπνιστής θα έχει συνήθως το προφίλ υγείας ενός 70χρονου μη καπνιστή».

Παρόλο που ορισμένοι καπνιστές ζουν μια μακρά ζωή, άλλοι αναπτύσσουν ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και πεθαίνουν ακόμη και από αυτές στα 40 τους. Η διαφοροποίηση οφείλεται σε διαφορές στις συνήθειες του καπνίσματος, όπως ο τύπος του τσιγάρου που χρησιμοποιείται, ο αριθμός των ρουφηγμάτων και το πόσο βαθιά εισπνέουν οι καπνιστές. Οι άνθρωποι διαφέρουν επίσης ως προς το πόσο ευαίσθητοι είναι στις τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι καπνιστές πρέπει να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα για να έχουν πλήρη οφέλη για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος: ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων είναι μόνο περίπου 50% χαμηλότερος για τους ανθρώπους που καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που καπνίζουν 20 την ημέρα.

«Η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία είναι ευεργετική, αλλά όσο πιο γρήγορα οι καπνιστές κατέβουν από αυτή την κλιμάκωση του θανάτου τόσο μεγαλύτερη και υγιέστερη μπορούν να περιμένουν να είναι η ζωή τους», γράφουν.

Exit mobile version