Novak Djokovic: Το χρονικό της εξωφρενικής υπόθεσης και το οριστικό (;) της τέλος
- 14 ΙΑΝ 2022
Ο Novak Djokovic κάνει μια στάση στο Ντουμπάι και στις 23:30 το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Tullamarine της Μελβούρνης. Με του που κατεβαίνει απ’ τις σκάλες του αεροσκάφους, οι συνοριακές δυνάμεις της Αυστραλίας συλλαμβάνουν τον τενίστα και τον οδηγούν σ’ ένα ειδικό δωμάτιο στο αεροδρόμιο, οπού και του κοινοποιείται η πρόθεσή τους να τον απελάσουν.
Η είδηση αυτή κάνει αμέσως τον γύρο του κόσμου, ενώ στη Σερβία χιλιάδες ομοεθνείς οπαδοί του βγαίνουν στους δρόμους για να δηλώσουν τη στήριξή τους στον συμπατριώτης τους. Στο πλευρό του στέκεται επίσης ο αρχιεπίσκοπος Σερβίας και ο πρόεδρος της χώρας, Aleksandar Vucic, που ζητά από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να διευθετήσει το θέμα και να επιτραπεί στον Djokovic η συμμετοχή στο Australian Open.
Ο τενίστας μεταφέρεται σε ξενοδοχείο αιτούντων ασύλου της πόλης και μένει εκεί για 72 ώρες. Την ίδια ώρα, το δικαστήριο συμφωνεί να εξετάσει την έφεσή του κατά της απόφασης για ακύρωση της βίζας του. Τρεις μέρες μετά, αφήνεται ελεύθερος από το καθεστώς κράτησης, μιας και ο δικαστής Αnthony Κelly ακυρώνει την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την απόρριψη της βίζας του, θεωρώντας την παράλογη. Λίγο αργότερα, ο τενίστας ανεβάζει μια φωτογραφία στο Twitter, στην οποία φαίνεται να προπονείται στην αρένα Rod Laver, εκεί όπου διεξάγεται παραδοσιακά το μεγάλο τουρνουά τένις. Όλοι πιστεύουν πως βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της πολύκροτης υπόθεσης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει.
Ο Novak Djokovic έσπασε την καραντίνα ενώ νοσούσε από κορονοϊό
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης εισόδου του Σέρβου τενίστα στην Αυστραλία και της συμμετοχής του στο Australian Open, διαρρέει στα δημοσιογραφικά μέσα της χώρας το έγγραφο που είχε καταθέσει μερικές ημέρες πριν στο δικαστήριο της χώρας, αιτούμενος την ειδική άδεια. Σ’ αυτό, λοιπόν, το έγγραφο μαθαίνουμε πως ο Novak Djokovic νόσησε από κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου του 2021, χωρίς κανείς να το μάθει.
Το αξιοπερίεργο είναι πως μια μέρα μετά τη διάγνωσή του με θετικό PCR test, ο ίδιος, σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media, φάνηκε να παρακολουθεί από κοντά μια φιλανθρωπική εκδήλωση και να μοιράζει δώρα σε παιδιά χωρίς να φοράει μάσκα. Ο Djokovic προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή, δηλώνοντας πως δεν του είχε γίνει ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ, προσθέτοντας πως, πριν από την εκδήλωση, είχε κάνει αρνητικό rapid test.
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό, καθώς μια μέρα αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου, έσπασε, εν γνώσει των αποτελεσμάτων, την καραντίνα για να δώσει συνέντευξη και να φωτογραφηθεί για τη γαλλική εφημερίδα L’ Εquipe. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «αισθάνθηκε υποχρεωμένος» να κάνει τη συνέντευξη, καθώς «δεν ήθελε να απογοητεύσει τον δημοσιογράφο». Στις 22 Δεκεμβρίου έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα PCR από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, ενώ τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες, κυκλοφόρησε στο Βελιγράδι, παίζοντας, μάλιστα, τένις με περαστικούς στους δρόμους της πόλης.
Στις 30 Δεκεμβρίου βγήκε η πολύκροτη απόφαση. Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας ενημέρωσε τον Σέρβο τενίστα ότι του χορηγήθηκε προσωρινή ιατρική εξαίρεση λόγω προηγούμενης μόλυνσης, από μια ομάδα ειδικών ιατρών και εξετάστηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας, όπου διεξάγεται το τουρνουά. Την πρωτοχρονιά ο Novak Djokovic ζήτησε από τον μάνατζέρ του να συμπληρώσει την ταξιδιωτική δήλωση προκειμένου να εισέλθει στην Αυστραλία.
Στη δήλωση αναφέρθηκε ότι δεν είχε ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη αναχώρησή του από την Ισπανία στις 4 Ιανουαρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε ότι ο Τζόκοβιτς πληροί τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα στην Αυστραλία. Αργότερα, ο παίκτης, βέβαια, παραδέχθηκε ότι το έντυπο μετανάστευσης περιείχε ένα λάθος, καθώς δεν γνωστοποίησε ότι είχε ταξιδέψει μεταξύ Σερβίας και Ισπανίας δύο εβδομάδες πριν από την αναχώρησή του.
Τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή του στο Australian Open
Όλες αυτές οι αντιφάσεις μπέρδεψαν τα πράγματα, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα γύρω από τη συμμετοχή του Novak Djokovic στο τουρνουά. Το πρωί της Παρασκευής, λοιπόν, ο Alex Hawke, υπουργός μετανάστευσης της χώρας, προχώρησε στην ακύρωση της βίζας του τενίστα. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, πληροφορίες, δεν πρόκειται να κρατηθεί, ούτε να απελαθεί άμεσα, καθώς ζητήθηκε από τον Djokovic να παρουσιαστεί αύριο στο υπουργείο μετανάστευσης και να μιλήσει με τους αξιωματούχους για την υπόθεσή του.
Το Australian Open, ωστόσο, στην κλήρωση που πραγματοποίησε στις 13 Ιανουαρίου, τον συμπεριέλαβε κανονικά στο καλεντάρι του, δηλώνοντάς τον με τον συμπατριώτη του, Miomir Kecmanović, σ’ έναν αγώνα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Κανείς, όμως, δεν ξέρει μέχρι τότε τι θα έχει συμβεί στην πολύκροτη υπόθεση του Novak Djokovic. Αναμένουμε τις εξελίξεις.