Novavax, το νέο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
- 19 ΝΟΕ 2021
Πολλά εμβόλια (σίγουρα περισσότερα από τα Moderna, Pfizer, Johnson και AstraZeneca που γνωρίζουμε) έχουν παραχθεί με δισεκατομμύρια δόσεις σε όλον τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, όχι κατανεμημένα ισομερώς. Οι πλουσιότερες χώρες έσπευσαν να πάρουν νωρίτερα περισσότερες δόσεις, ενώ οι φτωχότερες -ακόμα και σήμερα- δεν μπορούν να καλύψουν τις εμβολιαστικές τους ανάγκες.
Είναι, λοιπόν, πολύ καλό να εγκριθούν και νέα εμβόλια και επομένως περισσότερες δόσεις που θα δώσουν μία περαιτέρω ώθηση στην παγκόσμια εμβολιαστική προσπάθεια. Και κάπου εδώ μπαίνει στην υπόθεση το Novavax.
Πώς λειτουργεί το Novavax;
Πρόκειται για ένα εμβόλιο που λειτουργεί διαφορετικά τόσο από τα mRNA εμβόλια, όπως είναι αυτό της Moderna και της Pfizer, όσο και από τα πιο παραδοσιακά AstraZeneca και Johnson & Johnson. Περιέχει μία πρωτεΐνη που υπάρχει στην επιφάνεια του κορονοϊού με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα έρχεται σε επαφή, την αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τον ιό την επόμενη φορά που θα έρθει σε επαφή μαζί του. Η πρωτεΐνη αυτή είναι από μόνη της αδύνατο να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα και επομένως να αποτελέσει την αιτία για μία λοίμωξη από COVID.
Δεν μιλάμε σε αυτή την περίπτωση για μία νέα τεχνολογία αλλά όπως και να έχει φαίνεται ότι λειτουργεί καλά. Στη φάση 3 των δοκιμών (αυτή δηλαδή στην οποία τα τεστ γίνονται σε ανθρώπους) το Novavax έδειξε ότι είναι κατά 90% αποτελεσματικό απέναντι στη συμπτωματική νόσο Covid-19, χωρίς να υπάρχει καμία καταγεγραμμένη περίπτωση βαριάς νόσησης σε όποιον έκανε το εμβόλιο (με άλλα λόγια 100% αποτελεσματικότητα απέναντι σε πιθανή διασωλήνωση ή και θάνατο). Πρόκειται για ένα προφίλ που μοιάζει εξίσου, αν όχι περισσότερο, αποτελεσματικό με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Η αλήθεια βέβαια από την άλλη είναι ότι αφορά τις μεταλλάξεις Άλφα και Βήτα αλλά όχι τη Δέλτα.
Τι θα προσφέρει;
Το εμβόλιο της Novavax είναι πράγματι πολύ σημαντικό αλλά το μέλλον του εξαρτάται και πάλι από το κατά πόσο και πού θα πάρει έγκριση για χορήγηση. Προς το παρόν έχει πάρει έγκριση για χρήση υπό έκτακτες συνθήκες στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο στη διαδικασία από Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά και φυσικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύντομα θα αναμένουμε τις αιτήσεις σε Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ.
Το πιο βασικό που πρέπει να περιμένουμε όμως από το Novavax, δεν αφορά τις πλουσιότερες χώρες. Μόνο το 6% του πληθυσμού στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχει λάβει και τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου. Στις πιο φτωχές από αυτές, το ποσοστό των εμβολιασμένων που έχουν κάνει έστω μία δόση είναι ακόμα μικρότερο και σπάνια ξεπερνάει το 5%.
Το Novavax μπορεί να μετακινηθεί ευκολότερα, καθώς δεν χρειάζεται τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούν εμβόλια όπως αυτό της Pfizer για να διατηρηθούν. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τις φτωχότερες χώρες. Προφανώς, όμως και πάλι θα χρειαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένα logistics που θα το καταστήσουν προσβάσιμο σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.