O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είναι απλά συνεπής με τον λόγο του Θεού του
Μέσα σε έναν χρόνο από τη θέση του Αρχιεπισκόπου, ο Ελπιδοφόρος έχει καταφέρει να γίνει ο κύριος εκπρόσωπος ενός νέου προσώπου της Εκκλησίας.
- 23 ΙΟΥΝ 2020
Ήταν στις αρχές του Μάη του 2019 που ο τότε Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος εκλεγόταν παμψηφεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Είχε προηγηθεί η αποδοχή της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η παραίτηση αυτή είχε εκπορευτεί από ένα μέρος των Ελληνών στις ΗΠΑ οι οποίοι φέρονταν δυσαρεστημένοι από τον Δημήτριο για ζητήματα οικονομικής φύσης αλλά και λόγω της καθυστέρησης της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. Ο Ελπιδοφόρος ερχόταν ως ένα νέο πρόσωπο που είχε από την αρχή επωμιστεί έναν πολύ δύσκολο ρόλο.
Mε όνομα Ιωάννης Λαμπρυνιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Φοίτησε στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε το 1991. Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Έναν χρόνο αργότερα, σε ηλικία 27 ετών, χειροτονείται Διάκονος. Περνώντας από διάφορες θέσεις, το 2011 εκλέγεται Μητροπολίτης Προύσης και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ορίστηκε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης. Ton Mάιο του 2019 γίνεται πια Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του δηλώνει:
“Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η Εκκλησία μας στην Αμερική έχει σοβαρά προβλήματα. Ολα έχουν μία κοινή αιτία: Την απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού για την διαχειριστική της ικανότητα. Κανείς δεν πιστεύει ότι έγινε κατάχρηση από κάποιον. Αλλά και κανείς δεν αρνείται ότι έγιναν κακοί χειρισμοί. Δεν είναι μεν ευχάριστο αυτό, αλλά τουλάχιστον διασώζει την τιμή της Αρχιεπισκοπής, ότι δεν υπηρετούν σε αυτήν άνθρωποι που δεν διακατέχονται από φόβο Θεού”.
Η ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στους Δίδυμους Πύργους είναι ο μεγαλύτερος στόχος του νέου Αρχιεπισκόπου. Αυτό αποτελούσε και μια από τις βασικές προτεραιότητες του από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Η επιλογή του Ελπιδοφόρου έγινε σε μια προσπάθεια να επιλεγούν νέα και φρέσκα πρόσωπα, με νέες ιδέες και καλές σπουδές. Υπό αυτή την έννοια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ο εκπρόσωπος ενός νέου προσώπου που θέλει να δείξει η Εκκλησία προς τα έξω.
Τα πρώτα δείγματα αυτού του νέου προσώπου φάνηκε, εκτός από τις δηλώσεις και με πράξεις. Από πολύ νωρίς, στις 17 Μαρτίου του 2020, όλες οι υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής γίνονταν από το σπίτι. Ακόμα νωρίτερα είχε αποφασίσει ότι οι λειτουργίες θα γίνονται με ιερέα και ψάλτες αλλά οι πιστοί θα πρέπει να μείνουν σπίτι. Την ίδια ώρα είχαμε δει όλα τα τραγελαφικά που γίνονταν ταυτόχρονα ή ακόμα και αργότερα με αρκετούς από τους εδώ ιεράρχες. Η δήλωση μέσω της οποία στήριξε την απόφασή του ήταν απόλυτα συνεπής με τον ρόλο του:
“Ως Χριστιανοί, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία των άλλων […] Στην πραγματικότητα, η προστασία της υγείας του πλησίον μας είναι μία μαρτυρία της πίστης μας, διότι θέτουμε το καλό του άλλου πάνω από το δικό μας. Με την πίστη στο Θεό μπορούμε να ξεπεράσουμε την παρούσα δυσκολία, στηριζόμενοι στη λογική και στην επιστημονική γνώση, γνωρίσματα της δοσμένης από το Θεό νοημοσύνης μας. Ως ποιμένας σας θα είμαι πάντα άγρυπνος και θα προσεύχομαι καθημερινά στο Παρεκκλήσιο του Αγ. Παύλου της Αρχιεπισκοπής για κάθε έναν από εσάς, για το έθνος μας και για τον κόσμο. Πάνω από όλα όμως, σε κάθε Θ. Λειτουργία θα εύχομαι υπέρ της υγείας καθενός από εσάς. Ας παρακαλέσουμε το Θεό όλοι μαζί, να μας δίνει υγεία, υπομονή και ασφάλεια μέχρι να παρέλθει και αυτή η τρομερή δοκιμασία”.
Η αντιμετώπιση του κορονοϊού όμως δεν ήταν η μόνη φορά που η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έδωσε το καλό παράδειγμα. Η δολοφονία του George Floyd αναστάτωσε και αναστατώνει ακόμα ολόκληρη την Αμερική. Εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ίδια τη δολοφονία του Floyd αλλά και για τον θεσμοποιημένο ρατσισμό που βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα του κράτους των ΗΠΑ και εφαρμόζεται και μέσω της ακραίας καταστολής και της αστυνομικής βίας. Ένας από εκείνους που διαμαρτυρήθηκαν ήταν και ο Ελπιδοφόρος. Στο tweet που έκανε έγραψε σχετικά ότι πήγε στο Brooklyn και στην ειρηνική διαμαρτυρία για να δείξει την αλληλεγγύη του στις αδερφές και τους αδερφούς του, για τη δικαιοσύνη και την ισότητα κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή καταγωγής.
Αργότερα δήλωνε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: “Όταν συνέβη αυτή η δολοφονία ενός συμπολίτη μας ο οποίος δεν έχει σημασία τι είχε κάνει. Δεν άξιζε έναν θάνατο με ένα γόνατο στον λαιμό…να πεθάνει από ασφυξία. Εγώ ασφαλώς και ως Έλληνας που εμφορείται από τις αξίες τις ανθρωπιστικές αλλά και ως χριστιανός (για να μην πω ως κληρικός) […] δεν μπορούσα από συνείδηση να σιωπήσω. Να κάνω ότι δεν βλέπω. Να κάνω ότι δεν βλέπω. Να κάνω ότι δεν με ενδιαφέρει. Και πήγα και εγώ. Έβαλα τη μάσκα μου και πήγα”.
Ακολούθησε και νέο ποστ στο twitter για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Σε αυτή απαθανιζόταν μια από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που έβγαλε ποτέ ο Γιάννης Μπεχράκης. Πάνω από αυτή μια αναφορά στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο.
Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μπορεί να βρει πολλές διαφωνίες με άλλες απόψεις του Ελπιδοφόρου. Ειδικά όσοι δεν είναι χριστιανοί ή δεν πιστεύουν σε κανέναν Θεό. Δεν είναι παράλογο. Το ζήτημα είναι όμως εδώ είναι ένα και πολύ βασικό. Κάποια πράγματα είναι πράγματι ζητήματα διαφορετικών απόψεων. Κάποια άλλα όμως, ιδίως από τη στιγμή που εκπορεύονται από τον χριστιανικό λόγο της αγάπης και της αλληλεγγύης δεν είναι ζητήματα πολιτικής. Αφορούν τελικά τον σωστό τρόπο του να είσαι κληρικός και τελικά γενικότερα χριστιανός. Ο Ελπιδοφόρος δεν είναι σωστός πολιτικά. Είναι πάνω από όλα συνεπής με τον λόγο του Θεού και εκπροσωπεί.