© Kevin Riddell / AP
ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο Έλληνας τραγουδιστής που πνίγηκε μυστηριωδώς σε θάλαμο νοσοκομείου

Η ιστορία του Aris San που έγινε θρύλος στο Ισραήλ, άνοιξε μαγαζιά στην Αθήνα και έζησε το american dream στη Νέα Υόρκη για να δολοφονηθεί τελικά από αγνώστους στη Βουδαπέστη.

Ο Αριστείδης Σεϊσανάς, γνωστός στους Έλληνες της ομογένειας ως Aris San, μετανάστευσε στις αρχές των 90s στη Βουδαπέστη για να κάνει μια νέα αρχή στο τραγούδι. Λίγους μήνες αργότερα, δέχθηκε μια πολύ σκληρή επίθεση στους δρόμους της ουγγρικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, μερικοί άντρες τον σταμάτησαν στη μέση του δρόμου και τον χτύπησαν τόσο άσχημα, ώστε του έσπασαν και τα δύο χέρια.

Ο τραγουδιστής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μερικά εικοσιτετράωρα μετά ωστόσο, ο θάνατός του μέσα στον θάλαμο του νοσοκομείου προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα.

Η επίσημη εκδοχή των γιατρών έκανε λόγο για ανακοπή καρδιάς, αλλά, σύμφωνα με τις φήμες, ο Aris San πέθανε από πνιγμό με μαξιλάρι όσο ήταν ακόμη κλινήρης.

Ποιοι ήταν, όμως, αυτοί που τον κυνηγούσαν και πώς κατάφερε να κάνει τόσο μεγάλη καριέρα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ;

Ο Αριστείδης Σεϊσανάς που έγινε Aris San

Ο Αριστείδης Σεϊσανάς γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1940 στην Καλαμάτα. Το όνειρό του από παιδί ήταν να γίνει τραγουδιστής. Τελικά, τα κατάφερε, όχι όμως στην Ελλάδα, αλλά στο Ισραήλ. Η ιστορία έχει ως εξής: Έφηβος ακόμα, πήρε την απόφαση να αφήσει την επαρχία και να μετακομίσει στην Αθήνα προκειμένου να κυνηγήσει την τύχη του στη μουσική.

Αρχικά έπαιζε μπουζούκι σε ταβέρνες, ενώ σταδιακά πέρασε στα νυχτερινά κέντρα. Λίγοι γνωρίζουν, μάλιστα, πως ο Aris San πρόλαβε στα χρόνια της παρουσίας του στην Ελλάδα να λάβει μέρος σε διάφορες ταινίες, όπως τους Τρικαδόρους της Αθήνας του Κώστα Χατζηχρήστου το 1956.

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, η πόρτα του Ισραήλ είχε ανοίξει διάπλατα για εκείνον. Ο άνθρωπος που τον έπεισε να μεταναστεύσει στη Μέση Ανατολή ήταν ένας Έλληνας εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη.

Με του που πάτησε το πόδι του στη χώρα άρχιζε να δουλεύει σε διάφορα νυχτερινά κέντρα του Τελ Αβίβ, τραγουδώντας κυρίως σε Έλληνες που ήθελαν να ακούν τις μουσικές της παλιάς τους πατρίδας.

Μέσα στα χρόνια ο Αριστείδης Σεϊσανάς άλλαξε το όνομά του σε Aris San, διασκεύασε τα τραγούδια στα εβραϊκά και μετέφερε όλα τα κομμάτια σε ηλεκτρική κιθάρα. Η παράτολμη αυτή κίνηση τελικά του βγήκε, με τον ίδιο να γίνεται φίρμα στο Ισραήλ, πουλώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας περισσότερους από 100.000 δίσκους.

Για 10 περίπου χρόνια ο τραγουδιστής ήταν πρώτο όνομά στη χώρα. Άνοιξε, μάλιστα, δικά του μαγαζιά και έφερε σε αυτά να παίξουν τραγουδιστές όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Στράτο Διονυσίου, που επίσης ήταν πολύ αγαπητοί στην περιοχή.

Κάπου εκεί, όμως, τα πράγματα άρχιζαν να χαλάνε. Οι ψίθυροι πως λειτουργούσε ως κατάσκοπος κατά του Ισραήλ εντάθηκαν και εκείνος -παρόλο που ποτέ δεν αποδέχτηκε την ενοχή του- αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Επόμενος προορισμός οι ΗΠΑ. Εκεί, όμως, η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη για εκείνον.

Η εμπλοκή με τη μαφία και η φυλακή

Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη το 1971, έγινε αμέσως αγαπητός στην ελληνική κοινότητα. Στο νυχτερινό κέντρο που άνοιξε γινόταν χαμός από κόσμο που έφτανε για να ακούσει τον ίδιο να τραγουδά. Ανάμεσα στους θαμώνες, όμως, ήταν μέλη και της ισχυρής μαφίας της πόλης που εκείνη την εποχή έλυνε και έδενε στην περιοχή.

Άρχισε να αποκτά στενές σχέσεις μαζί τους, οι οποίες διακόπηκαν το βράδυ που εισέβαλε η αμερικάνικη αστυνομία στον χώρο και συνέλαβε τόσο τον Aris San, όσο και μερικούς μαφιόζους, να κάνουν χρήση κοκαΐνης.

Ο τραγουδιστής δικάστηκε και παρέμεινε στη φυλακή για δύο χρόνια. Μετά την απελευθέρωσή του, όλα ήταν διαφορετικά. Το όνομα και η φήμη του είχαν καταστραφεί, ενώ εκείνος ήταν πια εθισμένος στα βαριά ναρκωτικά.

Ο Aris San προσπάθησε να ανοίξει μερικές επιχειρήσεις τη δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ωστόσο το μόνο που κατάφερε ήταν να χρωστάει παντού.

Κάποια στιγμή πήρε την απόφαση να αλλάξει ξανά χώρα. Δυστυχώς, η νέα ζωή στη Βουδαπέστη δεν είχε καλή κατάληξη, αφού το 1992 βρήκε τραγικό τέλος στο δωμάτιο του νοσοκομείου: κάποιος τον έπνιξε με μαξιλάρι.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ασφαλή απάντηση στο μυστήριο του θανάτου ενός από τους ελάχιστους Έλληνες τραγουδιστές που έκαναν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό.