O Elon Musk κινδυνεύει να χάσει πολλά δισ. δολάρια εξαιτίας μερικών tweets
Η υπόθεση της Tesla και της φημολογούμενης απόσυρσής της από το χρηματιστήριο το 2018, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ, μοιάζει αυτήν τη στιγμή να είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Νοτιοαφρικανού tech-entrepreneur.
- 19 ΙΑΝ 2023
O Elon Musk ανεβοκατεβάζει το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον ίδιο τρόπο που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανεβοκατέβαζε υπουργούς με ένα τηλεφώνημα. Απλά έχει αλλάξει το μέσο: αντί για το ακουστικό και τα πλήκτρα χρησιμοποιεί το smartphone του και το Twitter. Ένα δικό του tweet μπορεί να προκαλέσει φρενίτιδα στους επενδυτές – το έχουμε δει να συμβαίνει πάνω από μίας φορές.
Υπάρχουν, όμως, κανόνες στον τρόπο που παίζεται του παιχνίδι του big business και ο Νοτιοαφρικανός tech-entrepreneur φαίνεται να μην τους δίνει καμία σημασία, κανέναν σεβασμό. Οι κανονισμοί είναι κάτι που αφορά τους άλλους, και όχι εκείνον, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη και σίγουρα τον πιο φιλόδοξο από την κάστα των αηδιαστικά πλουσίων. Για κάθε δράση όμως μπορεί να υπάρξει και αντίδραση. Ο Elon Musk βρίσκεται, λοιπόν, μπροστά σε μία τέτοια, καθώς σε λίγο καιρό θα βγει η απόφαση μίας δίκης με εκείνον να βρίσκεται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου.
Τι έχει συμβεί; Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 2018: τότε τον βρίσκουμε να κάνει -τι πιο σύνηθες;- tweets σχετικά με το μέλλον της Tesla. Ήταν οι εποχές που υποστήριζε ότι ετοιμάζεται να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο – κάτι που, τελικά, δεν έκανε ποτέ. Παράλληλα άφηνε να εννοηθεί πως έρχονται μεγάλες αλλαγές στην πρωτοπόρο αυτοκινητοβιομηχανία.
Όπως ήταν αναμενόμενο δημιουργήθηκε ένας μικρός πανικός. Μέσα σε δύο εβδομάδες η αξία των μετοχών της Tesla αυξήθηκε κατά 14 (!) δισ. δολάρια. Ο Νοτιοαφρικανός είχε παίξει με την αγορά και είχε βγει κάτι περισσότερο από κερδισμένος. Μέσα από τα χρόνια όμως υπήρξε αντίλογος: οι ρυθμιστικές αρχές έκριναν πως ο τρόπος με τον οποίο είχε «χειριστεί» το θέμα, χρησιμοποιώντας για δόλωμα το Twitter, ήταν τελείως παράτυπος.
Ποια ήταν η ποινή του; 40 εκ. δολάρια σε πρόστιμο (σ.σ: ψίχουλα για τον Elon Musk) και κάτι αρκετά επώδυνο: υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Tesla. Τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σταυροδρόμι, αφού οι μέτοχοι τον κατηγορούν ότι έπαιξε με τις περιουσίες, τις μετοχές και τα συμφέροντά τους.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως έπεσε θύμα των υποσχέσεων του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα βάλει χρήματα και δεν το έκανε τελικά. Η φράση όμως “funding secured” φαίνεται ότι θα του κοστίσει πολύ ακριβά· το ποσό θα μπορεί να μετρηθεί σε δισ. δολάρια.
Η υποστηρικτική γραμμή του Elon Musk έχει ήδη κριθεί μια φορά ως ανεπαρκής, αφού τα αμερικανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν πέρσι πως ο τρόπος που λειτούργησε στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν «λανθασμένος και παραπλανητικός». Οι κατήγοροί του μάλιστα στην τωρινή δίκη δε δείχνουν να έχουν καμία διάθεση να του συγχωρέσουν τον αυθορμητισμό (;) και την εξωστρέφεια (;) όσο και αν ο συνήγορός του Alex Spiro προσπαθεί να πείσει τους δικαστές ότι ο πελάτης κάνει τελείως καινοτόμα και πρωτοπόρα πράγματα, υποπίπτοντας μοιραία σε λάθη.
Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η δήλωση ενός μετόχου της Tesla, του Glen Littleton, ο οποίος είπε ότι «βρισκόταν σε κατάσταση σοκ» αναφερόμενος στον πώς εξελίχτηκε η υπόθεση της Tesla του 2018.
Σε περίπου τρεις εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν ο Elon Musk θα καταφέρει να προκαλέσει ξανά disrupt στην ελεύθερη αγορά ή αν αυτή τη φορά οι ρυθμιστικές αρχές θα τον κάνουν αρκετά φτωχότερο. Συνήθως, πάντως, αυτού του τύπου οι υποθέσεις καταλήγουν σε συμβιβασμό. Όταν όμως είσαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, είναι πολύ πιθανό να βρεθείς μπροστά σε μία χασούρα πολλών δισεκατομμυριών δολαρίων.