Chip Somodevilla/Pool Photo via AP
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Elon Musk θέλει να πάρει πίσω την OpenAI, αλλά βρίσκει κλειστή την πόρτα

Λίγους μήνες μετά το Grok, το επόμενο AI εγχείρημα του Elon Musk μπορεί να φέρει επανάσταση στον χώρο και φυσικά θα του κοστίσει μια περιουσία. Αλλά ο Sam Altman αντεπιτίθεται.

Μπορεί μέσω του X να δημιούργησε το Grok, το οποίο ανεβαίνει σταθερά, αλλά από ότι φαίνεται οι αξιώσεις του Elon Musk από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ μεγαλύτερες. Και είναι διατεθειμένος να πληρώσει αδρά για αυτές.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal, ο Elon Musk μετά την αγορά του Twitter και τη θορυβώδη είσοδό του στα social media θέλει να πάρει τα ηνία και της μεγαλύτερης πλατφόρμας AI στον κόσμο, της OpenAI που κατέχει μεταξύ άλλων και το ChatGPT.

Γιατί τη θέλει τώρα ο Elon Musk και τι δίνει


AP Photo/Susan Walsh

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, ο όμιλος υπό την ηγεσία του Elon Musk δεν έχει απλά φιλολογικό ενδιαφέρον για την εταιρεία, αλλά έχει ήδη καταθέσει την προσφορά του στην OpenAI. Αυτή φτάνει τα 97,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πλήρη έλεγχό της. Και πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Sam Altman.

Ο δικηγόρος του Musk, Marc Toberoff, δήλωσε ότι υπέβαλε προσφορά για όλα τα περιουσιακά στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI τη Δευτέρα.

Η προσφορά προσθέτει μια σημαντική επιπλοκή στα προσεκτικά σχεδιασμένα πλάνα του Altman για το μέλλον της εταιρείας που περιλαμβάνουν τη μετατροπή της σε κερδοσκοπική και τη δαπάνη έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης μέσω μιας κοινοπραξίας που ονομάζεται Stargate. Ο ίδιος και ο Musk μάχονται ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνσή της.

«Ήρθε η ώρα για το OpenAI να επιστρέψει σε λογική ανοιχτού κώδικα και να εστιάσει στην ασφάλεια για το καλό που ήταν κάποτε», δήλωσε ο Musk σε δήλωση που παρείχε ο Toberoff. «Θα φροντίσουμε να συμβεί αυτό».

Ο Altman απάντησε στον Musk στο X, γράφοντας: «Όχι ευχαριστώ, αλλά θα αγοράσουμε το Twitter για 9,74 δισεκατομμύρια δολάρια αν θέλετε», χρησιμοποιώντας το προηγούμενο όνομα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον Musk και μετακινώντας το δεκαδικό σημείο στην προσφορά του δισεκατομμυριούχου για το OpenAI ένα διάστημα προς τα αριστερά.

Η ιστορία πίσω από την OpenAI


AP Photo/Lee Jin-man

Ο Altman και ο Musk συνίδρυσαν την OpenAI το 2015 ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το 2019, αφότου ο Musk αποχώρησε από την εταιρεία και ο Altman έγινε διευθύνων σύμβουλος, δημιούργησε μια κερδοσκοπική θυγατρική που χρησίμευσε ως όχημα για να αντλήσει χρήματα από τη Microsoft και άλλους επενδυτές. Ο Altman βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής της θυγατρικής σε παραδοσιακή εταιρεία και την απόσχιση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία θα κατέχει μετοχικό κεφάλαιο στη νέα κερδοσκοπική.

Ένα από τα πιο ακανθώδη ερωτήματα κατά τη μετατροπή ήταν το πώς θα αποτιμηθεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία. Η προσφορά του Musk θέτει έναν υψηλό πήχη και μπορεί να σημαίνει ότι ο ίδιος, ή όποιος διοικεί τη μη κερδοσκοπική εταιρεία, θα καταλήξει με ένα μεγάλο και ενδεχομένως πλειοψηφικό μερίδιο στη νέα OpenAI.

Η προσφορά υποστηρίζεται από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI του Musk, η οποία θα μπορούσε να συγχωνευθεί με την OpenAI μετά από μια συμφωνία. Έχει επίσης αρκετούς επενδυτές που τον υποστηρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των Valor Equity Partners, Baron Capital, Atreides Management, Vy Capital και 8VC, μια εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών με επικεφαλής τον συνιδρυτή της Palantir, Joe Lonsdale. Ο Ari Emanuel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του Χόλιγουντ Endeavor, υποστηρίζει επίσης την προσφορά μέσω του επενδυτικού του ταμείου.

Γιατί οι δυο τους είναι ήδη στα δικαστήρια

Ο Elon Musk έχει καταθέσει μια σειρά από νομικές καταγγελίες κατηγορώντας την OpenAI ότι πρόδωσε την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή της δημιουργώντας έναν κερδοσκοπικό βραχίονα και ότι συνωμότησε με τον μεγαλύτερο επενδυτή της, τη Microsoft, για να κυριαρχήσει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στις 7 Ιανουαρίου, ο Toberoff έστειλε επιστολή στους γενικούς εισαγγελείς της Καλιφόρνιας, όπου εδρεύει η OpenAI, και του Ντελαγουέαρ, όπου έχει συσταθεί, ζητώντας να ανοίξουν τις προσφορές για την εταιρεία, ώστε να προσδιοριστεί η δίκαιη αγοραία αξία των φιλανθρωπικών περιουσιακών στοιχείων της. Ο Musk και άλλοι επικριτές έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι η OpenAI μπορεί να υποτιμήσει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία όταν την αποσχίσει.

Η OpenAI αποκάλεσε τους νομικούς ισχυρισμούς του Musk αβάσιμους και υπερβολικούς και δήλωσε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρεία θα λάβει την πλήρη αξία του μεριδίου ιδιοκτησίας της στην κερδοσκοπική εταιρεία. Δημοσίευσε έγγραφα τον Δεκέμβριο, τα οποία, όπως είπε, έδειξαν ότι ο Musk υποστήριζε προηγουμένως τη μετατροπή του OpenAI σε κερδοσκοπικό οργανισμό, αλλά απομακρύνθηκε επειδή δεν μπορούσε να πάρει τον έλεγχό του.

Ο Toberoff δήλωσε ότι η ομάδα επενδυτών του Musk είναι έτοιμη να ταιριάξει ή να ξεπεράσει οποιεσδήποτε προσφορές υψηλότερες από τις δικές τους. «Εάν ο Sam Altman και η παρούσα OpenAI Inc. σκοπεύουν να γίνουν μια πλήρως κερδοσκοπική εταιρεία, είναι ζωτικής σημασίας να αποζημιωθεί δίκαια το φιλανθρωπικό ίδρυμα για αυτό που η ηγεσία του αφαιρεί από αυτό: τον έλεγχο της πιο μετασχηματιστικής τεχνολογίας της εποχής μας», δήλωσε.

Την επομένη της ορκωμοσίας του προέδρου Trump, ο Altman εμφανίστηκε μαζί του και με άλλους επιχειρηματίες για να ανακοινώσει ένα σχέδιο με την ονομασία Stargate για την επένδυση έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ.

Παρά τη στενή του σχέση με τον Trump, ο Musk δεν συμμετείχε στην ανακοίνωση. Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Musk ισχυρίστηκε στο X ότι οι υποστηρικτές της Stargate δεν είχαν τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί και αποκάλεσε τον Altman «απατεώνα». Ακόμα και πριν από την τελευταία κίνηση του Musk, η OpenAI αντιμετώπισε πολλά εμπόδια σε αυτό που θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες μετατροπές μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης σε κερδοσκοπική εταιρεία.

Η OpenAI έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τη μετάβαση μέχρι τα τέλη του 2026 στο πλαίσιο ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, ο οποίος την αποτίμησε στα 157 δισ. δολάρια και ο ιαπωνικός όμιλος Softbank έχει ήδη «βάλει πλάτη».

Exit mobile version