© Βαγγέλης Μπουγιώτης / Eurokinissi
PROFILE

Ο Γιώργος Τρομάρας ήταν ο τελευταίος λαϊκός ήρωας

Μία από τις χαρακτηριστικές παλαιστικές φιγούρες έφευγε μια μέρα σαν και σήμερα πριν ένα χρόνο. Η πρώτη φορά που σήκωσε γαϊδούρι σε ηλικία εννιά ετών, η μέρα που τράβηξε ολόκληρο τραίνο με τα δόντια του και ο τραυματισμός που του στέρησε μια θέση στο βιβλίο του Ρεκόρ Guinness.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος παλαιστής και strongman, Γιώργος Τρομάρας.

Ο θάνατος μιας από τις πιο χαρακτηριστικές αθλητικές φιγούρες που έχουν περάσει από τη χώρα σκόρπισε θλίψη στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν ή να παρακολουθήσουν ένα από τα φημισμένα του shows από κοντά. Ποιος ήταν, όμως, ο Γιώργος Τρομάρας και πώς κατάφερνε με την εξωπραγματική μυϊκή του δύναμη να τραβάει φορτηγά ακόμη και με τα δόντια του;

Όταν σήκωνε γαϊδούρια σε ηλικία 9 ετών


Βαγγέλης Μπουγιώτης / Eurokinissi

Ο Γιώργος Τρομάρας γεννήθηκε το 1947 στην Αγία Σοφία Αιτωλοακαρνανίας, ένα μικρό χωριό κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του, τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, καθώς αυτός και η οικογένειά του ζούσαν μέσα στη φτώχεια και τις κακουχίες. Παρόλα τα προβλήματά του, η μυϊκή του δύναμη και η αγάπη του για την πάλη τον έκαναν γρήγορα γνωστό σε όλα τα περίχωρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ηλικία μόλις εννιά ετών κατάφερε να σηκώσει μόνος του ένα ολόκληρο γαϊδούρι. Ήταν κι αυτός ένας τρόπος, όπως σημείωσε και ο ίδιος μετά από χρόνια, να μιμηθεί τον Δημήτρη Κωνσταντίνου, έναν παλαιστή της εποχής που είχε ρθει στο χωριό για να δείξει το πρόγραμμα του. Μεγάλα του ινδάλματα ήταν ο Κουταλιανός και ο Σαμψών, ενώ στόχος του ήταν να τους φτάσει ακόμη και να τους ξεπεράσει. Κάτι που το κατάφερε και με το παραπάνω.

Η καταξίωση και η φήμη του ως την Αραβία


Σε ηλικία έντεκα ετών απέκτησε τον πρώτο του προπονητή, τον ξακουστό δάσκαλο της ελεύθερης πάλης, Σταμάτη Χαρισιάδη. Το μεγάλο μπαμ, όμως, έγινε όταν εγκαταστάθηκε το 1968 στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αιγάλεω, όπου και άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο. Ο ίδιος άρχισε να συμμετέχει σε αρκετούς αγώνες ελεύθερης πάλης, ωστόσο, εκείνο που τον έκανε διάσημο σε όλη τη χώρα ήταν οι επιδείξεις δύναμης.

Τα κατορθώματά του μοιάζουν μέχρι και σήμερα εξωπραγματικά: Λύγισμα βαριών σιδερικών, τράβηγμα ολόκληρων αμαξοστοιχιών με τα δόντια του, σπάσιμο αλυσίδων, ακόμη και ακινητοποίηση οχημάτων που βρίσκονταν εν κινήσει. Η φήμη του, όμως, είχε αρχίσει να βγαίνει και εκτός Ελλάδος.

Το 1990, λοιπόν, ο Γιώργος Τρομάρας ταξίδεψε στην Αραβία για έναν παλαιστικό αγώνα. Στα πλαίσια της προώθησης της εκδήλωσης ο ίδιος τράβηξε με τα δόντια του μια ολόκληρη νταλίκα 35 τόνων. Τελικά, τα κατάφερε και όλο το κοινό που ήταν γύρω του ξέσπασε σε χειροκροτήματα για το μοναδικό του επίτευγμα. Δεν είναι και λίγο πράγμα, άλλωστε, να τραβάς με την οδοντοστοιχία σου ένα τόσο βαρύ φορτηγό.

Όλο αυτό το διάστημα, ο διάσημος παλαιστής και strongman γυρνούσε όλη την Ελλάδα και έδινε παραστάσεις κυρίως σε παιδιά που παρακολουθούσαν αποσβολωμένα το θέαμα. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε συνάψει μια συμφωνία με το ελληνικό κράτος προκειμένου να επισκέπτεται σχολεία και να κάνει τις επιδείξεις του.

Το 2000 σε μία από τις τελευταίες μεγάλες του εμφανίσεις κατάφερε στον Πύργο Ηλίας να σύρει ξανά με τα δόντια του δύο βαγόνια τραίνου. Ο Τρομάρας ήθελε να κάνει το ίδιο και με πέντε βαγόνια και έτσι να μπει στο βιβλίο του Ρεκόρ Guinness, ωστόσο, ένα πρόβλημα τραυματισμού του στην κλείδα δεν του το επέτρεψε.

Γιώργος Τρομάρας, ένας μύθος που θα μείνει στην ιστορία


Βαγγέλης Μπουγιώτης / Eurokinissi

Παράλληλα με τους παλαιστικούς του αγώνες και τα shows του, έκανε την εμφάνισή του σε αρκετές ταινίες της εποχής στο πλάι διάσημων ηθοποιών όπως του Θανάση Βέγγου, του Νίκου Ρίζου, του Γιώργου Φούντα και του Νίκου Παπαναστασίου, παίζοντας τον ρόλο -ποιανού άλλου;- φυσικά του εαυτού του. Το πρόσωπό του, οι εκφράσεις, οι κραυγές αλλά και η ευγένειά του τον έκαναν αγαπητό σε όλο το πανελλήνιο.

Τα χρόνια, όμως, πέρασαν και από τα μέσα των 00s, ο ίδιος σταμάτησε τις επιδείξεις και ασχολήθηκε με το γυμναστήριό του που βρίσκεται στην περιοχή της Παιανίας. Τα βήματά του ακολούθησε και ο γιος του, Κώστας, ο οποίος έχει αναδειχθεί δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο δυναμικό τρίαθλο· ένα άθλημα δύναμης στο οποίο οι αθλητές έχουν τρεις προσπάθειες για να σηκώσουν το μέγιστο δυνατό βάρος στο squat (κάθισμα με μπάρα), την πίεση πάγκου και το deadlift (άρση).

Exit mobile version