Ο Hemingway ποτέ δεν «συγχώρησε» την επιθυμία του γιου του να νιώθει γυναίκα
Ο μεγάλος συγγραφέας δεν αποδέχτηκε ποτέ τη διαφορετικότητα του γιου του, τραυματίζοντας τον ανεπανόρθωτα μέχρι το τέλος.
- 8 ΙΟΥΝ 2021
Ο Ernest Hemingway είχε πει κάποτε ότι ο μικρότερος του γιος, ο Gregory Hemingway, είχε «την πιο σκοτεινή πλευρά στην οικογένεια, μετά από μένα». Η αλήθεια είναι ότι πατέρας και γιος μοιράστηκαν πολλούς κοινούς δαίμονες, όπως τον αλκοολισμό και τη διπολική διαταραχή και κυρίως μοιράστηκαν μία πολύ δύσκολη σχέση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Συγκρούσεις, λόγια βαριά, κατηγορίες και αποκλεισμοί, ήταν οι καταστάσεις που τέντωσαν το σκοινί και οδήγησαν πατέρα και γιο, να μη μιλούν για σχεδόν δέκα χρόνια. Μία κατάσταση που θα λήξει τελικά με την αυτοκτονία του διάσημου συγγραφέα.
Αιτία για όλα αυτά φαίνεται ότι ήταν και η απροθυμία του συγγραφέα, η ανικανότητά του, να δεχτεί ότι ο γιος του ήταν ομοφυλόφιλος. Είχες δηλαδή απ’ τη μία έναν νομπελίστα που έγινε διάσημος για τους μάτσο αρσενικούς χαρακτήρες του και απ’ την άλλη ένα παιδί, που ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και αργότερα στη ζωή του θα συστηνόταν ως Gloria Hemingway. Αυτοί οι δύο κόσμοι δεν κατάφεραν ποτέ να συναντηθούν, με την ευθύνη βέβαια πάντα να βαραίνει τους ώμους του πατέρα.
O Gregory Hancock Hemingway γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1931, στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι. Μητέρα του ήταν η δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα, η Pauline Pfieffer.
Ως αγόρι, ο Gregory ήταν πολύ αθλητικός, ένα χαρακτηριστικό που έκανε πολύ περήφανο τον πατέρα του. Αυτή όμως ήταν η πλευρά που κρατούσε για τον κόσμο. Μέσα του, ο Gregory ένιωθε μία έλξη για αντικείμενα και δραστηριότητες που μέχρι τότε, στη συντηρητική Αμερική του ’30, θεωρούνταν αποκλειστικά για κορίτσια.
Ένα περιστατικό που από ό, τι φαίνεται καθόρισε την μετέπειτα σχέση τους σε μεγάλο βαθμό, συνέβη το 1941. Όταν ήταν περίπου 10 ετών, ο Gregory Hemingway δοκίμασε το φόρεμα και το καλσόν της μητέρας του. Ο πατέρας του τον είδε και βγήκε εκτός εαυτού μαζί του.
Ενδεχομένως, η ακραία αντίδραση του Hemingway θα μπορούσε να αποδοθεί στη δημόσια περσόνα που είχε χτίσει ως ένας πολύ μάτσο συγγραφέας, με επίσης πολύ «αρσενικούς» χαρακτήρες. Είναι μία εξήγηση αυτή. Εντούτοις, μελετητές και βιογράφοι του πιστεύουν ότι ίσως είδε στον γιο του κάτι που τον ενόχλησε ακόμη περισσότερο: τη δική του ομοφυλοφιλική πλευρά που δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί.
Για παράδειγμα, πρόσφατες βιογραφίες αποκάλυψαν πώς ο διάσημος συγγραφέας ζητούσε από τις συζύγους του να κόβουν τα μαλλιά τους κοντά ώστε να μοιάζουν με τα δικά του, ενώ και μια πιο προσεκτική ματιά στο μυθιστόρημά του που κυκλοφόρησε μετά θάνατον, στον Κήπο της Εδέμ, όπου ο ήρωας ζητά από τη γυναίκα του να κάνει πρωκτικό σεξ μαζί του, ίσως δημιουργούν κάποια ερωτήματα.
Όλα αυτά όμως δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι πράγματι ο συγγραφέας μπορεί να είχε αμφιβολίες για τη σεξουαλικότητά του ούτε η φράση που εκστόμισε μόλις έπιασε τον γιο του με γυναικεία ρούχα: «εγώ και εσύ προερχόμαστε από μία πολύ παράξενη φυλή», αρκεί. Μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους σίγουρα, ωστόσο είναι μέρος ενός debate που συνεχίζεται ακόμη και δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα.
Ο Gregory συνέχισε να αντιμετωπίζει την αντίδραση του πατέρα του για τις επιλογές του. Στα 19 του χρόνια, το 1951, συνελήφθη σε έναν κινηματογράφο του Λος Άντζελες. Ο πατέρας του θα γράψει αργότερα ότι ο λόγος ήταν επειδή πήρε «παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, επειδή πήρε ένα ναρκωτικό που διεύρυνε τη συνείδησή σου, πολύ πριν αυτά γίνουν της μόδας». Στην πραγματικότητα όμως είχε συλληφθεί γιατί απλώς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις γυναικείες τουαλέτες.
Η μητέρα του πλήρωσε την εγγύηση, τον έβγαλε απ’ το κρατητήριο αλλά όταν την κάλεσε τον -πρώην πια- σύζυγο της για να του πει τι είχε συμβεί, ο Hemingway βγήκε ξανά εκτός εαυτού. Για πάνω από μία ώρα, φώναζε και μιλούσε άσχημα στην Pauline, κατηγορώντας τη μεταξύ άλλων και για τη συμπεριφορά του γιου τους, γι’ αυτό που τελικά «είχε γίνει».
Κανείς όμως δεν γνώριζε εκείνη την εποχή ότι η Pauline είχε έναν όγκο στα νεφρά της. Το στρες που της προκάλεσε αυτό το τηλεφώνημα, αυτή η έντονη συνομιλία, ανέβασε την αδρεναλίνη της με αποτέλεσμα εκείνο το βράδυ να πεθάνει ξαφνικά.
Ο συγγραφέας θα κατηγορήσει τον γιο του. «Σκότωσες τη μητέρα σου με αυτό το περιστατικό στο Λος Άντζελες» θα του πει, χωρίς ίχνος ευαισθησίας. Ο Gregory Hemingway θα συντριφτεί από αυτά τα λόγια.
Τα επόμενα χρόνια θα τα περάσει παλεύοντας με τις ενοχές και την κατάθλιψη, κάπου στην Αφρική, πίνοντας πολύ και πυροβολώντας ελέφαντες. Δεν θα καταφέρει ποτέ να πάρει άδεια κυνηγού λόγω του αλκοολισμού του, θα τα παρατήσει, θα καταταχτεί στον αμερικανικό στρατό όπου θα εμφανίσει πιο σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Θα φύγει κι από εκεί, αφού ακολουθήσει πολλές -αμφισβητούμενες σήμερα πια- θεραπευτικές μεθόδους, και για λίγο θα επιστρέψει ξανά στην Αφρική για να βρει τον εαυτό του. Από εκεί θα γράψει: «Πήγα πίσω στην Αφρική για να κάνω περισσότερους σκοτωμούς. Ήταν πραγματικά κάπως θεραπευτικό».
Το σημαντικό όμως στην ιστορία μας είναι ότι από την πρώτη μέρα που άφησε τις ΗΠΑ, δεν είδε ποτέ ξανά τον πατέρα του από κοντά, δεν συναντήθηκαν ούτε μία φορά μέχρι τον θάνατο του δεύτερου.
Παρ’ όλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, οι δυο τους θα ανταλλάξουν κατά καιρούς μερικές επιστολές, γεμάτες πικρία. Εκείνος θα χαρακτηρίσει τον πατέρα του «απόλυτα καταχρηστικό τέρας» και ο δεύτερος, θα τον κατηγορεί ότι έκλεβε τα καλσόν από τις πρώην γυναίκες του.
Το 1959, ο Gregory Hemingway θα γίνει δεκτός σε ιατρική σχολή στο Μαϊάμι. Με τις λίγες γνώσεις που θα αποκομίσει στο πρώτο διάστημα, θα ψάξει αμέσως τον θάνατο της μητέρας του, όπου και θα διαπιστώσει ότι έπασχε από καρκίνο των νεφρών. Τότε θα βγάλει και το συμπέρασμα ότι η ένταση του τηλεφωνήματός της με τον συγγραφέα πατέρα του, ήταν και αυτή που της έδωσε το μοιραίο χτύπημα.
«Δεν ήμουν εγώ που τη σκότωσα, μπάσταρδε. Εσύ το έκανες», θα του γράψει.
Μετά την επιστολή, ο Ernest Hemingway, θα αρχίσει να βυθίζεται όλο και περισσότερο κατάθλιψη. Οι αιτίες, βέβαια, είναι πολλές και τελικά το 1961 δεν θα αντέξει άλλο και θα δώσει τέλος στη ζωή του. Ο γιος του και πάλι, θα κατηγορήσει τον εαυτό του για τον θάνατο και του δεύτερου γονιού του.
Οι τελευταίες δεκαετίες της ζωής του Gregory Hemingway θα είναι αρκετά προβληματικές. Θα παντρευτεί τέσσερις φορές και χωρίσει και τις τέσσερις, χάνοντας παράλληλα και την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος -είχε γίνει γιατρός- εξαιτίας του προβλήματός του με το ποτό.
Από το 1973 θα αρχίσει να σκέφτεται την αλλαγή φύλου, κάτι που τελικά θα το πραγματοποιήσει το 1995. Σύμφωνα με την κόρη του, μετά την επέμβαση, ο Gregory Hemingway ήθελε να αναγνωρίζεται πλέον ως γυναίκα, αλλά «απαντούσε και στο Gregory και στο Gloria», το νέο του όνομα. Δημόσια, όμως, συνέχισε να εμφανίζεται ως άντρας.
Τον Σεπτέμβριο του 2001, θα συλληφθεί στο Μαϊάμι για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Είχε βρεθεί γυμνός σε έναν δρόμο του Μαϊάμι, να περπατάει κρατώντας δυο ψηλοτάκουνα στα χέρια του. Από αυτό το κελί δεν θα κατάφερνε να βγει ποτέ.
Πέντε ημέρες αργότερα, η Gloria Hemingway θα βρεθεί νεκρή στο κελί από φυσικά αίτια. Ήταν 69 ετών.