Ο ιδρυτής του Telegram συνελήφθη και στη Ρωσία -δικαίως- ανησυχούν
- 27 ΑΥΓ 2024
Όταν ψάχνεις για διακριτικότητα, τότε είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσεις το Telegram για τη μεταφορά οποιουδήποτε μηνύματος. Και επειδή ο σύγχρονος κόσμος βασίζεται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, ήταν επόμενο η Ρωσία να οργανώνει κάθε της κίνηση ενάντια στην Ουκρανία, μέσω του Telegram. Μόνο που ο ιδρυτής του συνελήφθη και πλέον, στο Κρεμλίνο ανησυχούν.
Ο Pavel Durov, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εφαρμογής, συνελήφθη το Σάββατο (24/8) στο Παρίσι στο πλαίσιο μιας γαλλικής έρευνας για οικονομικά εγκλήματα, όπως και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Τη Δευτέρα, Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραμένει υπό κράτηση, αν και δεν του έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron αρνήθηκε ότι η σύλληψη έχει πολιτικά κίνητρα, αν και η Γαλλία έχει επικρίνει έντονα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει επιβάλει κυρώσεις στην οικονομία της.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς οδήγησε στη σύλληψη είναι ελάχιστες, ωστόσο, σύμφωνα με τους Γάλλους εισαγγελείς, ο Durov κρατείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης γαλλικής έρευνας με τους oι New York Times να αναφέρουν ότι εξετάζουν ένα «άτομο που δεν κατονομάζεται», το οποίο πιστεύουν ότι – προφανώς με τη βοήθεια του Telegram – προχώρησε σε διανομή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών.
Το προβληματικό παρελθόν του Telegram
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Telegram συνδέεται με παράνομες δραστηριότητες. Πρόκειται για μια παγκοσμίως δημοφιλή πλατφόρμα που προσφέρει πολλά κανάλια μετάδοσης στα οποία οι χρήστες μπορούν να στέλνουν, μεταξύ άλλων, ολόκληρα κείμενα.
Η πλατφόρμα έγινε γνωστή, όμως, λόγω της δυνατότητας που προσφέρει για «μυστική συνομιλία», συνομιλίες δηλαδή που είναι κρυπτογραφημένες και που κανένας, ούτε καν το Telegram, δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο.
Αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά απορρήτου, όπως η αυτοδιαγραφή μηνυμάτων, καθιστούν την εφαρμογή εξαιρετικά χρήσιμη για πολιτικούς και δημοσιογράφους που προσπαθούν να εργαστούν υπό καταπιεστικά καθεστώτα ή να προστατεύσουν τις πηγές τους. Βέβαια, με την πάροδο των ετών, έγινε ένας χώρος όπου οι εξτρεμιστές μπορούν να οργανώσουν μέχρι και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Τα κράτη που επιμένουν ότι το Telegram δεν είναι συνεργάσιμο όσον αφορά τα δεδομένα που μοιράζεται με τις αρχές είναι πολλά, αν και, για την ώρα, έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει τις νομικές δυσκολίες που εμφανίζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Το πρόβλημα της συγκράτησης του περιεχομένου και ο φόβος της Ρωσίας
Ο Durov και ο αδελφός του Nikolai ίδρυσαν το Telegram για να προσφέρουν μια εφαρμογή που εστίαζε την ιδιωτικότητα των χρηστών μετά την «Επανάσταση του Χιονιού» στη Ρωσία το 2011 και το 2012, όταν η εκλογική απάτη πυροδότησε μήνες διαμαρτυριών, με αποκορύφωμα τη σκληρή και διαρκώς εξελισσόμενη καταστολή της κυβέρνησης.
Στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του, το Telegram φέρεται να επέτρεψε μερικά σοκαριστικά εγκλήματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε για τον συντονισμό των επιθέσεων του ISIS στο Παρίσι και το Βερολίνο. Όλη η δραστηριότητα και ο συντονισμός πριν τις επιθέσεις, όμως, καταστράφηκε λίγο αργότερα από την εφαρμογή.
Στην καταστροφή όλου του περιεχομένου που αφορά τις επιθέσεις της στην Ουκρανία ελπίζει και η Ρωσία, ειδικά μετά τη σύλληψη του Durov. «Ουσιαστικά συνέλαβαν τον επικεφαλής επικοινωνιών του ρωσικού στρατού», ανέφερε το ρωσικό στρατιωτικό κανάλι Povernutie na Z Voi.
Οι Ρώσοι βουλευτές εμφανίζονται ανήσυχοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του διότι, άσχετα με τα όσα δηλώνει ο Emmanuel Macron, επιμένουν ότι η σύλληψη του Durov μπορεί να έχει πολιτικά κίνητρα και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την απόκτηση πρόσβασης στα δεδομένα του Κρεμλίνου.
«Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί», είπε ο Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας. «Εάν οι γαλλικές αρχές αρνηθούν να απελευθερώσουν τον Pavel Durov, προτείνω να καταβληθούν κάθε δυνατές προσπάθειες για τη μεταφορά του στα ΗΑΕ ή στη Ρωσική Ομοσπονδία».