Ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας εδώ και 120.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ο πλανήτης βράζει. Κυριολεκτικά.
- 28 ΙΟΥΛ 2023
Όσο καίγονται τεράστιες εκτάσεις σε τρεις ηπείρους κάτω από υπερβολικές θερμοκρασίες και οι ωκεανοί θερμαίνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, επιστήμονες από δύο παγκόσμιες κλιματικές αρχές αναφέρουν -πριν καν τελειώσει ο Ιούλιος- ότι αυτός ο μήνας θα είναι μακράν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Η ζέστη τον Ιούλιο ήταν τόσο ακραία που είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι αυτός ο μήνας θα σπάσει τα ρεκόρ «με σημαντική διαφορά», ανέφεραν σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (27/8) η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Μόλις ζήσαμε την πιο ζεστή περίοδο τριών εβδομάδων που έχει καταγραφεί ποτέ – και σχεδόν σίγουρα τα τελευταία 120 χιλιάδες χρόνια, αναφέρει το CNN.
Συνήθως αυτά τα ρεκόρ, τα οποία καταγράφουν τη μέση θερμοκρασία του αέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, καταρρίπτονται κατά εκατοστά του βαθμού. Αλλά η θερμοκρασία για τις πρώτες 23 ημέρες του Ιουλίου ήταν κατά μέσο όρο 16,95 βαθμοί Κελσίου, πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 16,63 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση αυτών των ρεκόρ ανάγονται στο 1940, αλλά πολλοί επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Copernicus- λένε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτές οι θερμοκρασίες είναι οι θερμότερες που έχει δει ο πλανήτης εδώ και 120.000 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη όσα γνωρίζουμε από χιλιετίες κλιματικών δεδομένων που προκύπτουν από δακτυλίους δέντρων, κοραλλιογενείς υφάλους και ιζήματα βαθιάς θάλασσας.
«Αυτές είναι οι θερμότερες θερμοκρασίες στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα καυτό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο – ενδεχομένως άνευ προηγουμένου. «Οι πιθανότητες είναι σίγουρα υπέρ ενός καλοκαιριού-ρεκόρ», σχολίασε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus, αν και προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να το δηλώσει κανείς με σιγουριά.
Το τίμημα της ζέστης που καλείται να πληρώσει η ανθρωπότητα είναι σκληρό. Με τις θερμοκρασίες να έχουν ανέβει πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές των ΗΠΑ, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί. Στη Μεσόγειο, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την περιοχή, τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στην Ασία, παρατεταμένα, έντονα κύματα καύσωνα στοιχίζουν ζωές και απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια.
Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι η κύρια αιτία αυτής της υπερβολικής ζέστης, δήλωσε η Burgess και σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη έπαιξε «απολύτως συντριπτικό» ρόλο στα κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.
«Η άφιξη του κλιματικού φαινόμενου Ελ Νίνιο δεν είχε τεράστιο αντίκτυπο στις θερμοκρασίες, καθώς βρίσκεται ακόμη στη φάση ανάπτυξής του», δήλωσε η Burgess, αλλά πρόσθεσε ότι θα παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο του χρόνου και πιθανότατα θα οδηγήσει τις θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερα. Η είδηση ότι ο Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός μήνας έρχεται εν μέσω μιας σειράς ανησυχητικών ρεκόρ που έχουν ήδη σπάσει -και στη συνέχεια ξανασπάσει- αυτό το καλοκαίρι.
Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ με «σημαντική διαφορά», σύμφωνα με τον Copernicus. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, ο κόσμος έζησε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Στις 6 Ιουλίου, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ανήλθε στους 17,08 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας των 16,8 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016. Κάθε ημέρα από τις 3 Ιουλίου ήταν θερμότερη από το ρεκόρ του 2016.
«Βρισκόμαστε επτά μήνες στο 2023 και σχεδόν κάθε μήνας φέτος ήταν μέσα στους πέντε θερμότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ», δήλωσε η Burgess, προσθέτοντας ότι αν οι τάσεις συνεχιστούν και το φθινόπωρο και το χειμώνα, πιθανότατα το 2023 να είναι ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Η θερμότητα των ωκεανών βρίσκεται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Στα μέσα Μαΐου, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών έφτασαν σε πρωτοφανή για την εποχή επίπεδα. «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η Burgess.
Η Kim Cobb, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Brown, η οποία συμμετείχε δε στην έκθεση, χαρακτήρισε το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου «εντυπωσιακό», αλλά προειδοποίησε ότι θα καταρριφθεί ξανά.
«Είναι τρομακτικό να θυμόμαστε ότι σε μια άλλη δεκαετία, αυτό θα θεωρείται ως μια σχετικά δροσερή χρονιά, πιθανότατα», είπε, προσθέτοντας: «Αν στους ανθρώπους δεν αρέσει αυτό που βλέπουν αυτό το καλοκαίρι, θα υποστούν μεγάλο σοκ στα υψηλότερα επίπεδα ζέστης στα οποία οδεύουμε». Ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου αποκαλύπτουν «τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής».
«Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια αναγκαιότητα», ανέφερε σε δήλωσή του.