O Kim Jong-un πάτησε το κουμπί. Και τώρα τι;
- 2 ΝΟΕ 2022
Η αντίδραση της νοτιοκορεάτικης πλευράς ήταν άμεση, με τον πρόεδρο της χώρας, Yoon Suk-yeol, να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως πρόκειται για παραβίαση των εδαφών της Νότιας Κορέας, καλώντας όλες τις στρατιωτικές μονάδες της να παραμείνουν σε επιφυλακή, υπό τον κίνδυνο νέων εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ακόμη και πυρηνικών.
Τι έχει στο μυαλό του ο Kim Jong-un
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας από τους πυραύλους έπεσε σε ύδατα 26 χιλιόμετρα νότια από τα de facto θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Στρατιωτικοί αναλυτές θορυβήθηκαν από τη συγκεκριμένη ενέργεια του Kim Jong-un, την οποία χαρακτήρισαν «πολύ σπάνια και απαράδεκτη».
Αρχικά, υπήρξε φόβος πως ο πύραυλος κατευθυνόταν προς το νησί Ulleungdo, που αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που ελέγχεται από τη Νότια Κορέα. Τοπικό μέσο της περιοχής μάλιστα, ανέφερε σε ρεπορτάζ του πως σήμανε συναγερμός, με τις αρχές να ζητούν από τους κατοίκους του να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο υπόγειο καταφύγιο.
Όπως γράφεται τις τελευταίες ώρες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αφορμή για την εκτόξευση των 17 πυραύλων, ήταν η έναρξη των κοινών αεροπορικών ασκήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στα εδάφη της δεύτερης. Οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ξεκίνησαν τη Δευτέρα και πρόκειται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή.
Ο Andrew O’Neil, ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής που αφορούν τη Βόρεια Κορέα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία, δήλωσε ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου από τον βορρά προς τον νότο και συγκεκριμένα κοντά στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών χωρίς προειδοποίηση και σε κατοικημένα σημεία, «σηματοδοτεί μια νέα φάση στην επιθετική στρατηγική του Kim Jong-un».
«Η Πιονγιάνγκ συνεχίζει να πιέζει αρκετά ύστερα από την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας υπό τον νέο πρόεδρο, Joe Biden» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση του Yoon Suk-yeol δεν πρόκειται να υποχωρήσει εάν ξεσπάσει κρίση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Πώς η κρίση μπορεί να επηρεάσει και την Ιαπωνία
Τρεις από τους πυραύλους κατέπεσαν σε μια θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται αρκετά κοντά στις ακτές με την Ιαπωνία. Στο Τόκιο, λοιπόν, έχει προκληθεί αναταραχή, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να βρίσκεται επίσης σε επιφυλακή σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.
«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή. Η μονομερής κλιμάκωση των εντάσεων από τη συγκεκριμένη χώρα απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας και είναι απολύτως απαράδεκτες» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yasukazu Hamada, επισημαίνοντας πως εξέφρασε και επίσημα τις ανησυχίες του μέσω της πρεσβείας της χώρας στο Πεκίνο.
Μόνο φέτος, η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 60 πυραύλους, ενώ η ανησυχία για δοκιμές πυρηνικών κεφαλών στη χώρα αυξάνονται διαρκώς. Ο Cheong Seong-chang, ερευνητής στο Ινστιτούτο Sejong, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκτοξεύσεις πυραύλων της περασμένης Τετάρτης ήταν «η πιο επιθετική και απειλητική ένοπλη πράξη από τη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετά χρόνια».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, πρόκειται για μια «επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλες συγκρούσεις».