© Victor Freitas / Unsplash
FITNESS

Ο λόγος που δε χάνεις κιλά ενώ κάνεις σκληρή προπόνηση

Είναι δύσκολο έως μάταιο να προσπαθείς να χάσεις βάρος κάνοντας βάρη, ποδήλατο, ελλειπτικά και taebo. Καλύτερα φτιάξε τη διατροφή σου. Είναι πιο εύκολο.

Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο σημαίνει ότι είσαι ένας από αυτούς. Που κάποια στιγμή γράφτηκαν στο γυμναστήριο γιατί είχαν παχύνει, που δοκίμασαν το σύστημα λίγα κιλά/πολλές επαναλήψεις χωρίς αποτέλεσμα, που μετά κάποιος τους είπε «όχι, βάλε κιλά, βάλε ένταση» – αλλά πάλι τίποτα, που στη συνέχεια άρχισαν το λιώσιμο στα ελλειπτικά, στα spinning και στα taebo, που μετά άρχισαν τις «νηστικές» γυμναστικές και στο τέλος απογοητεύτηκαν εντελώς και παράτησαν κάθε μορφή άσκησης.

Τι πήγε στραβά; Γιατί δεν μπορούσες να χάσεις βάρος στο γυμναστήριο; Πολλά πράγματα: Πρώτον, ξέχασες να προσαρμόσεις τη διατροφή σου. Απλή αριθμητική πρώτης δημοτικού είναι. Αν οι θερμίδες που παίρνεις είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνεις παίρνεις βάρος.

Συνέχισες να τρως όσο έτρωγες, το γυμναστήριο σου άνοιξε την όρεξη, άρχισες να τρως  περισσότερο με τη δικαιολογία «αφού γυμνάζομαι» και τελικά κατέληξες στα ίδια. Για six-pack ούτε λόγος. Η κοιλίτσα, κοιλίτσα.

Δεύτερον, δεν μπόρεσες να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει κάποια μορφής εξειδικευμένη προπόνηση για να χάσεις λίπος. Το σύστημα λίγα κιλά/πολλές επαναλήψεις είναι αποτελεσματικό αλλά θέλει απίστευτα πολύ χρόνο/αφοσίωση/πειθαρχία για να πετύχει.

Το σύστημα μεγάλα βάρη/λίγες επαναλήψεις, αναλόγως πως το εφαρμόζεις στοχεύει στη βελτίωση της δύναμης, της αντοχή ή κάποιο συνδυασμό δύναμης-αντοχής. Τα προγράμματα cardio είναι αυτό που λέει το όνομα τους – καλή καρδιά μετά τα 45, ενώ τα προγράμματα high intensity κυρίως για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση/αερόβιο ικανότητα. Όλα αυτά είναι σπουδαία (πολύ τίμιοι λόγοι για να γυμνάζεσαι) αλλά εσύ θες να χάσεις λίπος.

Ναι, προφανώς και καταναλώνεις θερμίδες/ενέργεια ότι και να κάνεις στο γυμναστήριο. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σε σχέση με την απώλεια λίπους. Τα μέτριας έντασης 45λεπτα cardio όντως ενεργοποιούν το μεταβολισμό των λιπών αλλά μόνο για όσο διαρκεί η άσκηση. Κοινώς, δε φτάνει ένα 45λεπτο αλλά χρειάζεται κάτι σαν ένα τρίωρο trekking.

υψηλής έντασης προγράμματα (ΗΙΙΤ) πραγματοποιούνται με κάποια μορφή μεικτής κατανάλωσης υδατανθράκων και λιπών και βάζουν τον οργανισμό να «καίει» ώρες μετά την άσκηση αλλά θέλει να είσαι αρκετά γυμνασμένος για να βγάλεις πάνω από δύο τρία την εβδομάδα. Και τα βάρη, πρωτίστως, χτίζουν μυική μάζα.

Θα μπορούσε να γίνει κάτι με κάποιο συνδυασμό; Η απάντηση είναι πάλι ναι. Ο πιο αποδεκτός είναι ένας συνδυασμός από βάρη και υψηλής έντασης στην ίδια προπόνηση. Πρώτα βάρη όπως θα έκανες με στόχο την ενδυνάμωση και στο τέλος ένα 20λεπτο με διαλείμματα υψηλής έντασης στο διάδρομο ή στο ποδήλατο (και το ανάποδο γίνεται αλλά θα είσαι πιο κουρασμένος και κινδυνεύεις να τραυματιστείς).

Ή δοκίμασε σετ τύπου δύο ασκήσεις ενδυνάμωσης (π.χ. κωπηλατική/εκτάσεις τρικεφάλων)/ένα σπριν των 30 δευτερολέπτων στο ποδήλατο. Ή κάνε μια τριαντάλεπτη προπόνηση ενδυνάμωσης και μετά μπες σε ένα τμήμα αεροβικής.

Ακούγεται βαρύ; Είναι. Σχεδόν προπόνηση αθλητών. Και αν μπορούσες να βγάζεις τέτοιες προπονήσεις, μάλλον, δε θα είχες κανένα πρόβλημα με το βάρος σου.

Είναι σχεδόν χαζό να προσπαθείς να χάσεις βάρος με αυτό τον τρόπο. Καλύτερα «στρώσε» πρώτα τη διατροφή σου. Αν σου αρέσει το cardiο κάνε cardio. Αν σου αρέσει το ποδήλατο και αυτό έχει τα καλά του. Αν θες βάρη, βάρη. Κανένα πρόβλημα – αλλά δώσε βάση κυρίως στο τι τρως, για να καταφέρεις να χάσεις κιλά.

Exit mobile version