Ο λόγος που οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν κι άλλο τον χώρο για τα πόδια
Ο ανταγωνισμός σπρώχνει τις εταιρίες στο να μειώσουν τον χώρο μπροστά από τα πόδια μας, υπάρχουν όμως τρόποι για να προστατευτείς.
- 27 ΙΑΝ 2025
Ο περιορισμένος χώρος στις καμπίνες των αεροπλάνων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των ταξιδιωτών. Στις ΗΠΑ, συχνά, ακόμα και πολιτικοί έχουν προτείνει στη Federal Aviation Administration (FAA) να θεσπίσει ελάχιστα όρια για το μέγεθος των καθισμάτων. Ωστόσο, όσοι ταξιδεύουν τακτικά θα έχουν διαπιστώσει ότι ο χώρος, χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός.
Με τα καθίσματα να είναι όλο και πιο στενά, εγείρονται ανησυχίες για την ασφάλεια κατά την εκκένωση ενός αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και για την άνεση των επιβατών. Δες παρακάτω γιατί τα καθίσματα στα αεροπλάνα γίνονται μικρότερα και πώς να αποφύγεις να εγκλωβιστείς στο επόμενο ταξίδι σου.
Ο χώρος για τα πόδια έχει μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια
Ο όρος “seat pitch” περιγράφει την απόσταση από ένα σημείο ενός καθίσματος στο αντίστοιχο σημείο του καθίσματος της επόμενης σειράς. Με απλά λόγια: ο χώρος για τα πόδια. Σύμφωνα με ανάλυση της USA Today, η μέση απόσταση στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες στην οικονομική θέση έχει μειωθεί από τα 80 εκατοστά τη δεκαετία του 1990 στα 75 εκατοστά σήμερα. Η διαφορά μπορεί να ακούγεται μικρή, αλλά γίνεται αισθητή, ειδικά για όσους έχουν μεγαλύτερο ύψος.
Επιπλέον, τα καθίσματα σήμερα είναι συχνά πιο λεπτά. Οι λεγόμενες “slimline” καρέκλες επιτρέπουν στις εταιρείες να προσθέτουν περισσότερα καθίσματα ανά αεροσκάφος. Οι αλλαγές αυτές, όπως η τοποθέτηση των θηκών για περιοδικά σε ψηλότερο σημείο ή η μείωση του μεγέθους των τραπεζιών, έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν την εντύπωση περισσότερου προσωπικού χώρου. Ωστόσο, το λεπτότερο μαξιλάρι καθισμάτων μπορεί να επηρεάσει την άνεση των επιβατών.
Παράλληλα με τον χώρο για τα πόδια, έχει μειωθεί και το πλάτος των καθισμάτων. Από τα 47 εκατοστά τη δεκαετία του 1960, το πλάτος έχει περιοριστεί στα 43 εκατοστά, παρά το γεγονός ότι ο μέσος άντρας είναι σήμερα 30 κιλά βαρύτερος. Αυτές οι αλλαγές έχουν εγείρει ερωτήματα για το αν απαιτείται νομοθεσία για ελάχιστα μεγέθη καθισμάτων.
Αυξημένα κόστη και μεγαλύτερος ανταγωνισμός
Για να καταλάβουμε γιατί ο χώρος για τα πόδια μειώνεται, πρέπει να εξετάσουμε τα αυξημένα κόστη και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές. Η άνοδος των εταιρειών χαμηλού κόστους τα τελευταία χρόνια έχει πιέσει τις τιμές των εισιτηρίων προς τα κάτω.
Αυτές οι εταιρείες βασίζονται στο να χρεώνουν επιπλέον για υπηρεσίες όπως η επιλογή καθισμάτων, οι χειραποσκευές και η εκτύπωση κάρτας επιβίβασης στο αεροδρόμιο.
Επιπλέον, μειώνουν τον χώρο για τα πόδια για να προσθέσουν περισσότερα καθίσματα ανά πτήση, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα.
Παράλληλα, η αύξηση των τιμών των καυσίμων, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα αυξημένα κόστη προσωπικού έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων (25% αύξηση μεταξύ 2023-2024). Για να αντισταθμίσουν τα κόστη, πολλές εταιρείες προσφέρουν καθίσματα με περισσότερο χώρο στα πόδια με επιπλέον χρέωση ή ενθαρρύνουν τους επιβάτες να επιλέγουν την πρώτη θέση.
Πώς να έχεις περισσότερο χώρο στο επόμενο ταξίδι σου
Παρά τις μειώσεις στον χώρο κάτω από το μπροστινό κάθισμα, υπάρχουν τρόποι να εξασφαλίσουμε περισσότερο χώρο. Αρχικά, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν περισσότερο χώρο από άλλες.
Για να βρεις την καλύτερη θέση, έλεγξε τους χάρτες καθισμάτων του αεροσκάφους κατά την κράτηση. Αναζήτησε θέσεις στις σειρές εξόδου ή καθίσματα χωρίς εμπόδια μπροστά. Τέλος, οι καλύτερες θέσεις μπορεί να γίνουν διαθέσιμες κοντά στην ώρα αναχώρησης, οπότε αξίζει να παρακολουθείς τον χάρτη καθισμάτων έως και την επιβίβαση. Αν είσαι τυχερός, ίσως βρεις μια άδεια θέση δίπλα σου. Ένα πλεονέκτημα ανεκτίμητο σε μια εποχή που ο χώρος στις πτήσεις συνεχώς συρρικνώνεται.