Ο οδηγός πούλμαν που πλένει με λάστιχο τους τουρίστες είναι ο ήρωας της ημέρας
Απηυδισμένος λογικά από τους τουρίστες που δεν καθαρίζονται όσο πρέπει, οδηγός τουριστικού λεωφορείου στην Κρήτη πήρε τα μέτρα του.
- 6 ΑΥΓ 2024
Πολλοί έχουν μιλήσει για την αρχοντιά της Κρήτης. Αναφέρονταν στο ενετικό λιμάνι στα Χανιά, τους χορούς και την αλύγιστη υπερηφάνεια, αλλά συχνά παρέλειπαν το υπόλοιπο μισό της έννοιας. Αυτό που κρύβεται πίσω από τη μισή αρχοντιά φρόντισε να θυμίσει ένας απλός, καθημερινός οδηγός πούλμαν στο Ελαφονήσι καθαρίζοντας από την άμμο τους τουρίστες προτού επιβιβαστούν στο όχημά του.
Διότι, πέρα από ρακή και ένα από πιο ποιοτικά φαρμακευτικά αγριόχορτα παγκοσμίως (τον μαλοτήρα εννοούμε), η Κρήτη εξάγει πολιτισμό.
Εντάξει, είχαν υπάρξει κάποια ατυχή περιστατικά τις τελευταίες χρονιές. Δεν ξέρουμε εάν θυμάστε τον 49χρονο Ελληνοκαναδό τουρίστα που είχε σταλεί εσπευσμένα να γνωρίσει τις νοσοκομειακές δομές του νησιού πέρσι, ύστερα από διαπληκτισμό σε μπαρ του Ηρακλείου που ξεκίνησε από μια καύτρα.
Αλλά έτσι συμβαίνει και με τις πυρκαγιές, έτσι δεν είναι; Μήπως θυμάστε το περιστατικό του 2022, όταν λεβέντες στον Μυλοπόταμο αδυνατούσαν να δεχθούν αμάξι ξένου να τους προσπερνάει στον τόπο τους, και έτσι το εμβόλισαν, αλλά έτυχαν σε επαγγελματία μποξέρ που τους έβαλε στη θέση τους;
Πρόσφατα είδαμε και το πρωτότυπο σύστημα υποδοχής στον Μπάλο, όπου οι τουρίστες καλούνται να βουτήξουν προτού πατήσουν στη στεριά.
Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι ασήμαντα πράγματα προκαλούν μεγάλες αποφάσεις στο νησί που κατά βάθος πάντα πίστευε ότι θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο, σαν το μικρό γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Μια τέτοια μικρή και ασήμαντη, για εμάς, λεπτομέρεια φαίνεται και η άμμος της παραλίας στα καθίσματα του πούλμαν, που όμως θα ήταν αρκετή για να μετατρέψει τον οδηγό του σε ταύρο (ή μινώταυρο;) σε υαλοπωλείο.
Οπότε, πήρε τα μέτρα του: Όπως φαίνεται στο βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε πρώτα από ρωσικό ταξιδιωτικό Μέσο και πλέον ταξιδεύει από σελίδα σε σελίδα και από οθόνη σε οθόνη, ο οδηγός ανεβάζει τους τουρίστες σε έναν αυτοσχέδιο μινι-βατήρα από παλέτα και τους καθαρίζει έναν προς έναν. Εκείνοι δείχνουν να το απολαμβάνουν. Εκείνος σκέφτεται πως για κανέναν λόγο δεν θέλει να βρει ξανά τα καθίσματα γεμάτα άμμο και σκόνη και λερωμένα σαν νέο αρχαιολογικό εύρημα που αναζητά αποκρυπτογράφηση.
Όσα είχαν ακούσει για τους θερμόαιμους Κρητικούς, θα ήταν φήμες. Τους καθαρίζει πρώτα τα πόδια με άφθονο νερό (διότι είμεθα και χριστιανοί) και έπειτα με έναν φορητό φυσητήρα αφαιρεί την άμμο απ’ τα χέρια τους, την πλάτη τους, τις μασχάλες τους. Ο ζεστός αέρας στεγνώνει ταυτόχρονα και τα βρεγμένα. Φαίνεται να ξέρει καλά τη δουλειά.
«Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα», σχολιάζει εκείνος που τραβάει το βίντεο, έχοντας μάλλον ακούσει μέχρι τότε μόνο για ρίψεις νερού από νεροπίστολα προς τουρίστες με εχθρική πρόθεση. Αλλά τώρα υπήρχε χαμόγελο, μεράκι, φιλότιμο. Ένα ψέλλισμα που έκαναν τα χείλη του πρέπει να σήμαινε κάτι σε ευχή, θα υπέθεσε. Σαν τα fortune cookies που έχουν στην Κίνα.
«Κι η θάλασσα έχει καημό και του τουρίστα δάκρυ / μα όντα μπαίνετε εδώ, οι αμμουδιές στην άκρη», ίσως να έλεγε. Ίσως να άδραξε τη στιγμή οικειότητας για να τους διδάξει λέξεις από την τοπική διάλεκτο του νησιού, όπως γρόθος ή το όνομα που χρησιμοποιούν κατά κόρον για το τοπικό τους τυρομάλαμα – το μαλάκα. Κανείς δεν θα μάθει, τουλάχιστον μέχρι να πέσουν μπαλωθιές.