Ο Robinho ήταν μάγος της μπάλας. Τώρα, είναι ένας καταζητούμενος βιαστής.
- 20 ΙΑΝ 2022
Ο Robinho μαζί με τους φίλους του τη μεθούν και τη βιάζουν ομαδικά. Η κοπέλα τους καταγγέλλει στην αστυνομία. Στην Ιταλία ξεσπά σάλος. Η Μίλαν μετά το τέλος της χρονιάς τον διώχνει και η υπόθεση πηγαίνει στα δικαστήρια.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι αθώος, ωστόσο, το Εφετείο της Ρώμης, με την απόφασή του το πρωί της Τετάρτης, βάζει τέλος στην υπόθεση, κρίνοντας τον τελεσίδικα ένοχο για τον ομαδικό βιασμό της 23χρονής κοπέλας το βράδυ της 22 Ιανουαρίου 2013 και καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 9 ετών.
Το χρονικό της υπόθεσης βιασμού
Μαζί με τον Robinhο, ένοχοι για τον βιασμό της 23χρονης είναι και οι πέντε φίλοι του που βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο του Μιλάνου. Οι μαρτυρίες από όλα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ σοκάρουν. Αρχικά την κερνούσαν τον ένα ποτό μετά το άλλο με σκοπό να χάσει τις αισθήσεις της, στη συνέχεια την οδήγησαν στον πριβέ χώρο του κλαμπ και εκεί ασέλγησαν σε βάρος της.
Η πρώτη απόφαση καταδίκης του επιβλήθηκε το 2017, με το δικαστήριο της Ρώμης να του επιβάλει την ίδια ποινή με αυτήν του Εφετείου: φυλάκιση 9 ετών. Οι δικηγόροι του, ωστόσο, δεν δέχτηκαν την απόφαση και άσκησαν έφεση. Η δίκη συνεχίστηκε στο Εφετείο, απουσία φυσικά του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, ο οποίος μετά την αποχώρησή του δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Ιταλία.
Θα μπει φυλακή τελικά ο Robinho;
Ο Robinho, ύστερα από την επιστροφή του στην ομάδα από όπου ξεκίνησε την καριέρα του, τη Σάντος, ζει μόνιμα στη Βραζιλία. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Βραζιλίας, απαγορεύεται η έκδοση Βραζιλιάνων στη γειτονική μας χώρα. Κάτι που σημαίνει πως, ακόμη και μετά την οριστική του καταδίκη, το ένταλμα σύλληψης του ποδοσφαιριστή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν επιστρέψει στην Ιταλία. Στην περίπτωση που εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, τότε η σύλληψή του μπορεί να συμβεί εάν εισέλθει σε οποιαδήποτε χώρα – μέλος της ΕΕ.
Η υπόθεση βιασμού, όμως, έχει ξεσηκώσει αρκετές αντιδράσεις στη Βραζιλία, με αρκετές φεμινιστικές οργανώσεις να ζητούν από το βραζιλιάνικο κράτος να εκτίσει την ποινή φυλάκισης εντός των συνόρων της χώρας, κάτι το οποίο παραμένει ακόμη έωλο νομικά.
Ένας από τους υπέρμαχους αυτής της θέσης είναι και ο Υπουργός Γυναικών, Οικογένειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας, Damares Alves, ο οποίος είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας τον Οκτώβριο του 2020: «Φυλακίστε τον αμέσως, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Υπάρχει ακόμη μια έφεση, αλλά τι άλλο θέλετε παραπάνω; Φυλακή. Δεν πρέπει να επικροτούμε κανέναν βιαστή».
Οι βιασμοί και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις αποτελούν μάστιγα στη Βραζιλία, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόνο το 2020 συνέβησαν στη χώρα 66.123 βιασμοί, ενώ σχεδόν το 60% ήταν κορίτσια κάτω των 14 ετών.
Η Ana Paula Araújo, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Abuse: Rape Culture in Brazil, δήλωσε στην Guardian ότι αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το 90% των εγκλημάτων δεν καταγγέλλονται καν. «Το χειρότερο είναι πως η κοινωνία αποδέχεται αυτή τη νοσηρή κατάσταση, θεωρώντας πως έτσι έχουν τα πράγματα. Ότι η σεξουαλική κακοποίηση συχνά δεν είναι και τόσο σοβαρή. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να ζούμε υπό αυτή την κουλτούρα που επιτρέπει όλες αυτές τις κακοποιήσεις να συμβαίνουν εναντίον όλων μας, κάθε μέρα».