© executium / Unsplash
BUSINESS

Ο συνιδρυτής του Dogecoin δίκασε τα κρυπτονομίσματα κανονικά και με τον νόμο

«Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τα χειρότερα στοιχεία του καπιταλιστικού συστήματος».

Το όνομά του είναι Jackson Palmer και κάποτε ήταν μηχανικός λογιμισκού για την Αdobe. Μαζί με τον επίσης μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών Billy Markus είχαν μια παράξενη ιδέα το 2013: να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό νόμισα με σήμα το πιο γνωστό meme της εποχής. Κάπως έτσι, μία τελείως τρελή και παλαβή σύλληψη μπήκε σιγά-σιγά στην οικονομική ζωή του πλανήτη. Κάτι που ξεκίνησε σαν φάρσα εξελίχθηκε σε αγορά δισεκατομμυρίων.

 

Το Dogecoin γεννήθηκε στο μυαλό δύο μηχανικών λογισμικού, το logo του ήταν και είναι ένα σκυλί ράτσας Σίμπα-Ίνου, ενώ σήμερα αποτελεί μία από τις αγαπημένες επενδύσεις του Elon Musk και σίγουρα το αγαπημένο του κρυπτονόμισμα.

Ο ένας όμως από τους δύο συνιδρυτές του, ο Jackson Palmer, αποχώρησε πολύ γρήγορα από το παιχνίδι. Και είχε μερικούς πολύ καλούς λόγους για αυτό.

Το δριμύ κατηγορώ του συνιδρυτή του Dogecoin

Πολύ πρόσφατα και καθώς η μετοχή του Dogecoin ανεβοκατεβαίνει τους τελευταίους μήνες, ο Jackson Palmer ένιωσε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Το έκανε μέσα από ένα thread γεμάτο tweets. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα rant, ένα δριμύ κατηγορώ απέναντι σε κάτι που ο ίδιος βοήθησε για να δημιουργηθεί.

Παρά τους ισχυρισμούς και τις υποσχέσεις για «αποκέντρωση», η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων ελέγχεται από ένα ισχυρό καρτέλ πλούσιων που, με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκαν για να ενσωματώσουν πολλούς από τους ίδιους δεσμούς οι οποίοι συνδέονται με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα και που υποτίθεται ότι θα αντικαταστούσαν.

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων εκμεταλλεύεται ένα δίκτυο σκιωδών επιχειρηματικών διασυνδέσεων, αγοράζει influencers και πλατφόρμες pay-for-play για να διαιωνίσει μια χοάνη που ακούει στο όνομα «βγάλε γρήγορα λεφτά», η οποία λειτουργεί σαν σέχτα που απομυζεί τους οικονομικά απελπισμένους και τους αφελείς.

Η οικονομική εκμετάλλευση υπήρχε αναμφίβολα και πριν από τα κρυπτονομίσματα, αλλά η συγκεκριμένη αγορά έχει σκοπό να δημιουργεί συνθήκες ώστε οι πιο ισχυροί να βγάζουν πιο σίγουρα κέρδη και οι λιγότερο ισχυροί να είναι περισσότερο ευάλωτοι οικονομικά.

Τα κρυπτονομίσματα παίρνουν τα χειρότερα στοιχεία του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος (π.χ. διαφθορά, απάτη, ανισότητα) και χρησιμοποιούν λογισμικό για τον τεχνικό περιορισμό των παρεμβάσεων (π.χ. έλεγχοι, κανονισμοί, φορολογία), οι οποίες λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας για τον μέσο πολίτη.

Χάσατε τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό σας; Δικό σας λάθος. Πέσατε θύμα απάτης; Δικό σας λάθος. Δισεκατομμυριούχοι χειραγωγούν τις αγορές; Είναι ιδιοφυΐες. Αυτός είναι ο τύπος του επικίνδυνου και «δωρεάν για όλους» καπιταλισμού, τον οποίον δυστυχώς τα κρυπτονομίσματα διευκόλυναν από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους.

Αλλά αυτές τις μέρες ακόμη και η πιο μετριοπαθή κριτική στα κρυπτονομίσματα λοιδορείται από τα ισχυρά πρόσωπα που ελέγχουν τον κλάδο και την οργή των επενδυτών που έχουν καταπιεί την ψεύτικη υπόσχεση ότι μια μέρα θα γίνουν και εκείνοι δισεκατομμυριούχοι. Η συζήτηση με βάση την καλή πίστη είναι σχεδόν αδύνατη.

Για αυτούς τους λόγους, πολύ απλά πια έχω επιλέξει να μην ξεστρατίζω και να εμπλέκομαι σε δημόσιες συζητήσεις που αφορούν τα κρυπτονομίσματα. Και αυτό γιατί δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές μου πεποιθήσεις και τα προσωπικά μου πιστεύω. Έτσι, δεν έχω την ενέργεια για να ξεκινάω συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχουν διάθεση να κουβεντιάσουν σε ένα πλαίσιο λογικής και επιχειρημάτων.

Μέσα σε περίπου 300 λέξεις ο Jackson Palmer αποδόμησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια αγορά που ο ίδιος έστησε λίγο έως πολύ. Όπως, αντίστοιχα, κάποτε ο Albert Einstein είχε αποδομήσει ένα άλλο τέρας στο οποίο έβαλε άθελά του το χεράκι του: την πυρηνική ενέργεια.

Λένε πως συνήθως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, η συλλογιστική όμως του συνιδρυτή του Dogecoin μοιάζει ακράδαντη. Τους δίκασε κανονικά και με τον νόμο.

Τελικά, τα κρυπτονίσματα είναι μια αναδυόμενη αγορά ή μια φούσκα που θα σκάσει στα χέρια των μικροεπενδυτών;