Ο βασιλιάς της Ελλάδας που πέθανε από δάγκωμα μαϊμούς
Πώς ένα αθώο δάγκωμα προκάλεσε τον θάνατο του 27χρονου βασιλιά και ποιες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφόρησαν ακόμη και στον έντυπο τύπο της χώρας.
- 13 ΙΑΝ 2023
17 Σεπτεμβρίου 1920. Μια ακόμη ήρεμη μέρα ξημερώνει στο Τατόι. Ο 27χρονος βασιλιάς Αλέξανδρος ξυπνά, βγαίνει στον κήπο και κατευθύνεται προς το ξύλινο σπίτι του επιστάτη του κτήματος. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του βρίσκεται το αγαπημένο του λυκόσκυλο. Λίγο πριν σταματήσει το όχημα, ωστόσο, το ζώο τρελαίνεται και προσπαθεί να επιτεθεί σε μια μαϊμού που ζει στο κτήμα.
Ακολουθεί μάχη μεταξύ των δύο ζώων. Το λυκόσκυλο πιάνει τη μαϊμού από τον λαιμό και είναι έτοιμο να την πνίξει. Τότε πετάγεται ο βασιλιάς Αλέξανδρος και την τραβάει από το στόμα του σκύλου προκειμένου να τη σώσει. Κατά τη διάρκεια της διάσωσης, όμως, το τρομαγμένο ζώο γυρνάει και τον δαγκώνει. Χωρίς να το καταλάβει, εκείνη ήταν και η μοιραία στιγμή για τη ζωή του βασιλιά.
Το δάγκωμα της μαϊμούς που σκότωσε τον βασιλιά Αλέξανδρο
Ο βασιλιάς σφαδάζει από τους πόνους, ωστόσο, οι γιατροί που φτάνουν γρήγορα στο Τατόι για να τον περιθάλψουν, τον καθησυχάζουν ότι δεν πρόκειται για κάποιο σοβαρό τραύμα. Όσο περνούν, οι μέρες, όμως, η υγεία του Αλεξάνδρου επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο υπολόγιζαν.
Το τραύμα του μολύνεται, προκαλώντας κι άλλες επιπλοκές στην υγεία του που σταδιακά οδηγούν σε σηψαιμία. Ο βασιλιάς υποφέρει από φρικτούς πόνους. Στο τραπέζι πέφτει και το ενδεχόμενο να του κόψουν το χέρι, ωστόσο, οι γιατροί το απορρίπτουν καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Με τις προκαταλήψεις που ίσχυαν έναν αιώνα πριν, όλοι θεωρούν πως ένας μη αρτιμελής βασιλιάς δε θα μπορούσε να έχει το ίδιο κύρος στην κοινωνία.
Ο Αλέξανδρος τελικά πεθαίνει στις 12 Οκτωβρίου του 1920 σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδίδεται σημειώνει συγκεκριμένα: «Μετά βραχείαν αγωνία, καθ’ ην η Αυτού Μεγαλειότης κατελήφθη υπό σπασμωδικών κινήσεων του προσώπου, εξέπνευσε περί 4ην και 12 λεπρά μετά μεσημβρίαν». Πίσω του αφήνει τη σύζυγό του, Ασπασία Μάνου, που είναι τριών μηνών έγκυος στο παιδί του.
Οι προκαταλήψεις και οι θεωρίες συνωμοσίας
Λίγο πριν πεθάνει, ο βασιλιάς Αλέξανδρος παραληρεί και θέτει μια σειρά από γεγονότα που του έφεραν γρουσουζιά πριν από το μοιραίο δάγκωμα της μαϊμούς. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως λίγες ώρες πριν το συμβάν, το λυκόσκυλό του έσπασε έναν καθρέφτη μπροστά του, ενώ άναψε το τσιγάρο του από την ίδια φωτιά που είχε κάψει ένα γράμμα του πατέρα του, Κωνσταντίνου.
Πολλοί, βέβαια, τις επόμενες μέρες του θανάτου του, αρνούνται να πιστέψουν πως ο βασιλιάς πέθανε λόγω του τσιμπήματος και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια συνωμοσία. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Νέα Εποχή γράφει σε φύλλο της πως ο Ελεύθερος Βενιζέλος ζήτησε να εμβολιάσουν τον πίθηκο με λύσσα, προκειμένου να δαγκώσει τον Αλέξανδρο και εκείνος να πεθάνει.
Ο Έλληνας πολιτικός, ωστόσο, διαβάζοντάς το, εξοργίζεται και ζητά να ασκηθεί εντολή για δίωξη εναντίον του εκδότη.