Ο Vitali Klitschko έβγαλε τα γάντια του μποξ και φόρεσε τα στρατιωτικά
Πώς ένας από τους καλύτερους μποξέρ στην ιστορία του αθλήματος έγινε ο δήμαρχος που προσπαθεί να προστατέψει το Κίεβο από τους Ρώσους.
- 15 ΜΑΡ 2022
«Κανείς δεν πρόκειται να παραδοθεί. Αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος των Ρώσων εναντίον όλων των Ουκρανών». Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του δημάρχου Κιέβου, Vitali Klitschko, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Ο θρύλος της πυγμαχίας έχει βγάλει τα γάντια του μποξ, έχει βάλει τα στρατιωτικά του ρούχα και παραμένει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες αναχαίτισης των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Vitali Klitschko είναι πολύ αγαπητός στους πολίτες της χώρας, αν και η σχέση του με τον λαό δοκιμάστηκε στα γεγονότα του 2014. Χαρακτηριστικό είναι πως εν μέσω πολέμου ο ίδιος βρήκε τη διάθεση να παραβρεθεί και να δώσει την ευχή του σε ένα ζευγάρι Ουκρανών στρατιωτικών που αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στο πεδίο της μάχης. Ποια είναι, όμως, η ζωή του διάσημου πυγμάχου, πώς κατάφερε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος και ποια είναι η μέχρι τώρα πολιτική του καριέρα;
Η περιπλάνηση στη Σοβιετική Ένωση και η αγάπη για το kick boxing
Ο Vitali Klitschko γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1971 στο Κιργιστάν από πατέρα στρατιωτικό και μητέρα εκπαιδευτικό. Εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα του, η οικογένειά του δεν είχε μόνιμη βάση. Το 1984, μετά από περιπλάνηση από αρκετών χρόνων σε όλη την επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ουκρανική Σοβιετική Δημοκρατία. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η λαμπρή καριέρα του στις πολεμικές τέχνες.
Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με το kick boxing, το οποίο αποτελούσε τη μεγάλη του αγάπη. Η εντυπωσιακή σωματοδομή και η μοναδική ευλυγισία του κορμιού του τον έκαναν μοναδικό στον κόσμο αλλά κυρίως ασυναγώνιστο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Vitali Klitschko κέρδισε συνολικά έξι φορές τον τίτλο του καλύτερου kick boxer στον κόσμο, ενώ στους 35 αγώνες που συμμετείχε είχε 34 νίκες.
Το 1989 μπήκε στον στρατό και έμεινε για δύο χρόνια. Κάπου εκεί άρχισε να αγαπά περισσότερο την πυγμαχία. Σε αυτή τη μάχη, όμως, δεν ήταν μόνος καθώς συνοδοιπόρος του ήταν ο αδερφός του, Wladimir. Οι δυο τους ξεκίνησαν να παίζουν επαγγελματικά μποξ το 1996. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Vitali ήταν έτοιμος να εκπροσωπήσει την ανεξάρτητη πια Ουκρανία, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα, αλλά βρέθηκε θετικός σε στεροειδή και αποκλείστηκε. Τη θέση του, τότε, πήρε ο αδερφός του, ο οποίος όχι απλά αγωνίστηκε αλλά κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο. Τα αδέρφια Klitschko είχαν γίνει διάσημα σε όλο τον κόσμο.
Ο Vitali Klitschko, ο μποξέρ που έπρεπε να βγει τεχνικό νοκ άουτ για να χάσει
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Vitali Klitschko ήρθε το 1999 όταν κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή του WBO. Την ίδια χρόνια, μάλιστα, συμπεριλήφθηκε και στο βιβλίο του Ρεκόρ Γκίνες καθώς κατάφερε να γίνει ο πρώτος πυγμάχος που κατάφερε να πετύχει 26 νοκ άουτ. Οι επιτυχίες και οι τίτλοι συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με τον ίδιο να αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής άλλες τέσσερις φορές.
Ο πιο θρυλικός του αγώνας, όμως, δεν έκλεισε με νίκη. Το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιουνίου 2003 όταν ο Ουκρανός πυγμάχος έπαιζε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Λος Άντζελες κόντρα στον Βρετανό Lennox Lewis. Οι δυο τους έδωσαν έναν πολύ δυνατό αγώνα. Μεταξύ έκτου και έβδομου γύρου, ο Vitali Klitschko χτυπήθηκε αριστερά στο μέτωπό του, αιμορράγησε βαριά και παρά τη θέλησή του να επιστρέψει στο ρινγκ, ο διαιτητής αποφάσισε να λήξει το ματς με τεχνικό νοκ άουτ. Οι Ουκρανοί μέχρι σήμερα θεωρούν αυτή την ήττα άδικη.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς στη μέση και τους κοιλιακούς του, με αποτέλεσμα να τον θέσουν αρκετές φορές εκτός ρινγκ. Οι τίτλοι τέλους της καριέρας του γράφτηκαν το 2013. Είχε αρχίσει ήδη άλλωστε να τον προσελκύει η πολιτική.
Η πολιτική του καριέρα
Η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με την πολιτική και συγκεκριμένα με την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν το 2006 όταν και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Κίεβο. Το 2013 ως πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος συνδέθηκε στενά με την εξέγερση γνωστή και ως Euromaidan που οδήγησε στην πτώση του Viktor Yanukovych. Και ενώ αρχικά ο ίδιος υποστήριξε πως θα λάβει μέρος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, τελικά έκανε πίσω, δηλώνοντας τη στήριξή του στον Petro Porhosenko και έβαλε υποψηφιότητα για τον δήμο του Κιέβου, κερδίζοντας τις εκλογές με ποσοστό 56,7%.
Πολλοί, ωστόσο, από τους διαδηλωτές που συντάχθηκαν αρχικά στο πλευρό του απογοητεύτηκαν από την επιλογή του πρώην μποξέρ να συνταχθεί μ’ ένα παραδοσιακό πολιτικό και εκατομμυριούχο, και διαμαρτυρήθηκαν για την επιλογή του, σημειώνοντας πως επρόκειτο για ένα καιροσκόπο πολιτικό που το μόνο που ήθελε ήταν να καπηλευτεί την επανάσταση των συμπατριωτών του για τη δική του πολιτική ανέλιξη. Δεν ήταν λίγες οι φωνές πως ο Klitschko πρόδωσε τους διαδηλωτές, προτείνοντας στο τέλος μάλιστα την παραμονή του φιλορώσου Yanukovych για ακόμη ένα χρόνο στην εξουσία, πρόταση που εξόργισε τους συγκεντρωμένους.
Παρά τις φωνές εναντίον του ωστόσο, εξελέγη δήμαρχος και βρίσκεται στην ίδια θέση μέχρι και σήμερα, ενώ η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, φτάνει τα 43,9 εκατ. δολάρια, αποτελώντας το Νο.11 στη λίστα με τους πλουσιότερους Ουκρανούς πολιτικούς. Αυτές τις μέρες της ρώσικης εισβολής, ο Vitali Klitschko παραμένει στο Κίεβο και μεταδίδει συνεχώς μηνύματα σχετικά με το σθένος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων που κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν απόρθητη την πρωτεύουσα της χώρας.
«Έχουμε χτίσει το οχυρό μας στο Κίεβο. Γυναίκες και παιδιά έχουν αποχωρήσει από την πόλη αλλά οι άντρες παραμένουν» σημείωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του στο CNN. «Υπόσχομαι σε όλους ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσουμε. Θα πολεμήσουμε και δεν πρόκειται να παραδώσουμε ποτέ την πατρίδα μας στους Ρώσους».