24Media Creative Team
LIFE

Ο Χάρης Γερεμτζές ξεχνάει την κούραση όταν βλέπει γιατρούς να φοράνε τις ασπίδες του

H εθελοντική δράση 'Covid-19 Response Greece' έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 25 χιλιάδες προστατευτικές ασπίδες για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Μία μεγάλη κούτα σφραγίζεται και ελέγχεται διεξοδικά. “Θα παραδοθεί σε λίγη ώρα στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης’. Η φωνή του Χάρη Γερεμτζέ μου περιγράφει τις πρώτες εικόνες της σύνδεσής μας στο Skype. Στο βάθος ακούγονται ομιλίες και τηλέφωνα. Είναι μία ακόμα μεγάλη μέρα για την ‘Covid-19 Response Greece‘, μία ανοιχτή κοινότητα εθελοντών με επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο, που όχι μόνο έχει δημιουργήσει περισσότερες από 25 χιλιάδες προστατευτικές ασπίδες για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, αλλά διαθέτει και τα εν λόγω σχέδια κατασκευής δωρεάν, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν εύκολα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος κι άλλες εταιρείες.

“Στόχος μας, άλλωστε, δεν είναι το κέρδος, αλλά η συνεισφορά στον κοινό αγώνα”, προσθέτει ο Χάρης και αρχίζει την αφήγηση του ταξιδιού της ομάδας που στελεχώνεται, επίσης, από τους Θοδωρή Μαριόγλου, Κώστα Παρασκευά και Δημήτρη Μουστάκα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από κάποιες εβδομάδες, όταν επικοινωνήσαμε ως ‘AidPlex’ με τους coaches του ‘OK!Thess’, τον Δημήτρη Κουρτέση, τον Νίκο Τσονιώτη και τον Στέφανο Τσιακμάκη, για να τους ενημερώσουμε ότι δουλεύουμε πάνω σε ένα project και σκεφτόμασταν το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και εμείς μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση του Covid-19. Οι coaches μας ενημέρωσαν ότι είχαν και αυτοί την ίδια ιδέα, όποτε ουσιαστικά ενώσαμε τις δυνάμεις μας και έτσι δημιουργήθηκε η εθελοντική δράση ‘Covid-19 Response Greece’. Μέσα στις πρώτες δύο μέρες, μάλιστα, ανταποκρίθηκαν πάνω από είκοσι εθελοντές.

Γρήγορα πληροφορηθήκαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι η έλλειψη των ατομικών μέσων προστασίας και συγκεκριμένα οι ασπίδες προσώπου. Έτσι έπρεπε να βρούμε μια γρήγορη, εύκολη, αλλά και οικονομική λύση, η οποία θα μπορούσε να καλύψει μαζικά και άμεσα την ανάγκη αυτή. Από το Σάββατο 21 Μαρτίου μέχρι και το ραντεβού μας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το ΑΧΕΠΑ στις 23 του ίδιου μήνα δουλεύαμε ασταμάτητα ώστε να παρουσιάσουμε σχέδια και πρωτότυπα στους γιατρούς. Μετά τη θετική τους ανταπόκριση ξεκίνησε η μαζική παραγωγή από τον πρώτο κατασκευαστή, μια βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων στην Πέλλα, η οποία προσφέρθηκε να τα διαθέτει σε οργανισμούς υγείας στο κόστος (85 λεπτά του ευρώ). Σήμερα το κόστος έχει πέσει στο 70 λεπτά καθώς έχει βελτιστοποιηθεί η παραγωγή.

Επιλέξαμε τις συγκεκριμένες προστατευτικές ασπίδες παίρνοντας έμπνευση από το αντίστοιχο σχέδιο που δημοσίευσαν στην κοινότητα Hackaday οι Πολωνοί Konrad Klepacki και Mateusz Dyrda. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε μαζί με τον Θοδωρή Μαριόγλου και τον Κωνσταντίνο Παρασκευά ένα υποκατάστατο ασπίδας προσώπου που θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα μαζικά και ταχύτατα.

Το σχέδιο αφορά μια εξαιρετικά απλή κατασκευή, αποτελούμενη από φύλλο διαφανούς πλαστικού PET πάχους 0.4mm. Η ασπίδα αποτελείται από δύο μέρη κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό: μια διαφανή πρόσοψη και μια λωρίδα που μετατρέπεται σε στεφάνη για το κεφάλι. Κατά τη συναρμολόγηση, η πρόσοψη μπορεί να ενωθεί με την στεφάνη με ταινία διπλής όψεως ή με συρραπτικό. Για μεγαλύτερη άνεση, μπορεί να προστεθεί ένα φύλλο πολυαιθυλενίου στο εσωτερικό της στεφάνης που έρχεται σε επαφή με το μέτωπο. Το σχέδιο μπορεί να κατασκευαστεί σε οποιαδήποτε μονάδα παραγωγής διαθέτει εξοπλισμό που της επιτρέπει να κόψει φύλλο PET 0.4mm. Η διαδικασία κοπής με πρέσα (μαχαίρια) επιτρέπει την κοπή πολλών φύλλων PET ταυτόχρονα. Αυτό μεγαλώνει σημαντικά τη δυναμικότητα της παραγωγής έναντι της κοπής με laser cutter, η οποία απαιτεί να κόβεται ένα φύλλο τη φορά.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ασπίδας προσώπου αξιολογήθηκε αρχικά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και από γιατρούς του ΑΧΕΠΑ και τροποποιήθηκε ελαφρώς το μήκος της πρόσοψης. Το τροποποιημένο σχέδιο αξιολογήθηκε από γιατρούς στα νοσοκομεία Παπανικολάου, Ιπποκράτειο και Καστοριάς. Η αντοχή του υλικού και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης της ασπίδας δοκιμάστηκε στην κλινική του Αγίου Λουκά, χρησιμοποιώντας τέσσερα διαφορετικά απολυμαντικά (δυο gel και δυο πλύσης). Το PET δεν θάμπωσε ούτε άλλαξε χρώμα κατά τη δοκιμή.

Η μέση ημερήσια παραγωγή ασπίδων προστασίας είναι περίπου 10 χιλιάδες κομμάτια την ημέρα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί περίπου 27.800 ασπίδες σε νοσοκομεία, ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους. Κύριο μέλημα μας είναι η διάθεση των ασπίδων
σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη προστασίας,
όπως γηροκομεία, δομές προσφύγων και μεταναστών, εθελοντές σε συσσίτια, στην αστυνομία,
στο στρατό κ.α.

Τη δαπάνη των υλικών κατασκευής έχουν αναλάβει διάφοροι ιατρικοί σύλλογοι ανά την επικράτεια, αλλά και εταιρείες και ιδιώτες από όλη τη χώρα, που έκαναν δωρεά τις ασπίδες προσώπου σε νοσοκομεία και άλλους φορείς. Κι η όλη κινητοποίηση και προσπάθεια όλων των εθελοντών, όμως, ήταν πραγματικά συγκινητική. Αποδείξαμε ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφέραμε κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο. Χαρακτηριστικά, θυμάμαι τις πρώτες φωτογραφίες με γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι μόλις είχαν παραλάβει τις ασπίδες, τις φορούσαν και μας έστελναν φωτογραφίες, αλλά και όλα τα ευχαριστήρια μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά. Κάτι τέτοιο σε γεμίζει και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις παρά την κούραση και την εξάντληση.

Αυτή τη στιγμή, μέσα στην online πλατφόρμα της εθελοντικής δράσης ‘Covid-19 Response Greece’ συμμετέχουν 220 άνθρωποι – επιστήμονες, μηχανικοί, ιδρυτές εταιρειών και επαγγελματίες υγείας, ο αριθμός των οποίων ανεβαίνει κάθε μέρα. Μας υποστηρίζουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το ‘OK!Thess’, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος, αλλά και αρκετές εταιρείες και startups που σχετίζονται με το ‘OK!Thess’ (‘AidPlex’, ‘Project Veltio’, ‘BIO2CHP’, ‘iCry2Talk’, ‘EROS’, ‘Astone’, ‘Thrive EMS’ και πολλές άλλες). Εκτός από το πρότζεκτ που αφορά στην παραγωγή ασπίδων προσώπου, μάλιστα, οι εθελοντές μας δουλεύουν σε έρευνα και ανάπτυξη για την αντιμετώπιση και άλλων προκλήσεων, όπως οι ελλείψεις προστατευτικών μασκών και συσκευών μη επεμβατικού αερισμού για νοσηλευόμενους από COVID-19. Επίσης δουλεύουμε και σε software λύσεις, για την παρακολούθηση των κρουσμάτων κορονοϊού, για τη βελτίωση της καθημερινότητας όσων μένουν σπίτι, για online μαθήματα σε παιδιά κ.α.

Με συνεργασία και αλληλεγγύη θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί μέσα από αυτήν τη πρωτόγνωρη κρίση. Θα πρέπει, όμως, να παραμείνουμε ενωμένοι και μετά το πέρας της πανδημίας ώστε να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε.