ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο υπολογιστής σου φοριέται και στο δεξί σαν κόσμημα

Γιατί προϊόντα σαν τα Nike Hyperdunk+ και το Google Glass θα αλλάξουν για πάντα την ηλεκτρονική σου ζωή

Οι λέξεις Wearable Tech είναι κατι παραπάνω από ένα ακόμη hype. Θέλω να πω, πλέον  συντρέχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι για να μιλήσεις για μια νέα εποχή στο πως χρησιμοποιείς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το πως επικοινωνείς με τη μηχανή μέχρι το τι κάνεις με αυτή. 

Πλέον υπάρχει μία συσκευή για κάθε τι. Για την άθληση, για την παρακολούθηση της υγείας σου, μια ξεχωριστή συσκευή για όσους έχουν μικρά παιδιά, μία συσκευή για να ελέγχεις όλες τις υπόλοιπες συσκευές. Κυρίως, όμως, υπάρχει το Google Glass που έχει τη δυναμική για να γίνει ότι έγινε το iPhone. Η συσκευή που θα αλλάξει το πως ζεις.

Φυσικά υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί τύπου  “μήπως θα κολλήσω στην οθόνη;” ή “μήπως χάνουμε την ανθρώπινη ταυτότητα μας;” ή “είναι ασφαλές;”. Και λιγότερο σοβαροί προβληματισμοί τύπου “θα πηγαίνει με κοστούμι ή με τζιν;”

Αλλά αυτά θα συζητηθούν και θα ξανασυζητηθούν και θα ξανασυζητηθούν. Mέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου θα υπάρχουν τα trendy και τα alternative, θα είναι όλα ασφαλή και θα τα συνηθίσουμε σε τέτοιο βαθμό που, όπως έγινε με το Facebook, δε θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς.

Γιατί ακριβώς μιλάμε; Οι εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή, δίνουν μια βιομηχανία της τάξης των τριών με πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων με τάση δεκαπλασιασμού μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Εκτός από τη Google και τη Nike που σέρνουν το χωρό στον κλάδο τους, η Apple δείχνει έτοιμη να μπει με το iWatch ενώ στο Kickstarter και αλλού υπάρχουν ένα σωρό νέα project από λιγότερο γνωστές εταιρείες.

Σε αυτό το διάστημα θα αντικατασταθούν ένα σωρό συσκευές, τουλάχιστον στη μορφή που ήταν μέχρι σήμερα. Από το απλό ρολόι και το joystick μέχρι το βηματοδότη και το κινητό τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή η μάχη δίνεται στον έλεγχο με τις χειρονομίες με συστήμα αντίχνευσης κίνησης όπως το Kinect, αναδιπλούμενες οθόνες, ακόμα και εικονικά πληκτρολόγια που θα προβάλονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Αλλά επειδή αυτά ακούγονται πολύ φουτουριστικά ας δούμε τι υπάρχει μέχρι τώρα.

Nike Hyperdunk+

 

Ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε μποτάκια μπάσκετ. Τα Hyperdunk+ έχουν ενσωματωμένους αισθηήτηρες που στέλνουν δεδομένα ταχύτητας, διάρκεια και έντασης στο Nike+Basketball. Κυρίως για επαγγελματίες αθλητές αλλά απίστευτα fan και όσους παίζουν μονά στη γειτονιά τους.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Κόντρες με το Lebron James που έχει και δική του σειρά, τα Lebron X+

Google Glass

 

Αν και υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για την αισθητική και την ασφάλεια του, είναι η συσκευή που θα τα αλλάξει όλα. Ενα smartphone που φοριέται πάνω από ένα ζευγάρι γυαλιά και τα χρησιμοποιεί σαν οθόνη.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Ότι έκανες μέχρι τώρα, φωτογραφίες, βίντεο, ίντερνετ, GPS αλλά χωρίς να απασχολείς τα χέρια σου.

Myo

Είναι ένα controller που ελέγχει άλλες συσκευές μέσω bluetooth. Αν πιάσει θα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση μετά το ποντίκι.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Προς το παρόν λίγα πράγματα. Αλλά αυτά τα λίγα είναι μαγικά.

Fitbit Flex

 

Το πιο γνωστό από μια σειρά ηλεκτρονικά βραχιόλια, το Fitbit Flex παρακολουθεί και καταγράφει την καθημερινή δραστηριότητα (π.χ. αριθμός βημάτων, απόσταση, θερμίδες), παρακολουθεί την ποιότητα του ύπνου και λειτουργεί σαν ξυπνητήρι.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Να αισθάνεσαι καλά 

Jawbone Up

 

Παρόμοιο με το Fitbit αλλά καταγράφει και τη διατροφή από φωτογραφίες και άλλα data που παίρνει από smartphone.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Δίαιτα

Misfit Shine

 

Παρόμοιο με το Fitbit Flex αλλά πιο στιλάτο και με περισσότερες επιλογές. Φοριέται σαν ρολόι, σαν  καρφίτσα ή σαν μενταγιόν.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Φιγούρα και διάφορα άλλα. Αλλά κυρίως το πρώτο.

Filip

 

Το Filip είναι ένας ασύρματος πομπός GPS για την ασφάλεια των παιδιών. Συνδέεται με το smartphone του γονιού προκειμένου να ξέρει κάθε στιγμή που βρίσκεται.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Η ασφάλεια των παιδιών είναι σοβαρό πράγμα.

Pebble Watch

 

Αυτό είναι το project που είχε κάνει αίσθηση με την ιστορία του crowdfunding σπάζοντας όλα τα ρεκόρ χρηματοδοτήσεων. Είναι η πρώτη wearable εφαρμογή ePaper οθονών και στην ουσία είναι ένας υπολογιστής χειρός.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Τα πάντα. Αναλόγως των εφαρμογών που θα δημιουργηθούν. Ρολόι χειρός, music player, εργαλείο προπόνησης και fitness, υπολογιστής αποστάσεων για γκόλφ.

Atheer 3D interface

Κάτι μεταξύ Google Glass και Kinect, περισσότερο το δεύτερο και σε τρεις διαστάσεις. Η τεχνολογία αυτή προβάλλει μια οθόνη σε πολύ μικρή απόσταση και ο χειρισμός γίνεται με χειρονομίες και φωνητικές εντολές.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό: Προς το παρόν τίποτα αλλά στο μέλλον μπορεί να αντικαταστήσει υπολογιστή και τηλεόραση μαζί. Αντίθετα με το Google Glass είναι αποκλειστικά για εντός σπιτιού και θα συνδέεται με συσκευές Android για περισσότερες δυνατότητες.

Exit mobile version