Οι 10 μεγαλύτεροι ποταμοί στον κόσμο
Το δίδυμο στην κορυφή είναι γνωστό, πόσους άλλους ποταμούς από τη δεκάδα γνωρίζεις όμως;
- 7 ΔΕΚ 2024
Η Γη φιλοξενεί χιλιάδες ελικοειδείς ποταμούς, καθένας από τους οποίους παίζει ζωτικό ρόλο στην επιβίωση των ζώων, των οικοσυστημάτων και των ανθρώπων. Συχνά αποκαλούμενοι «αρτηρίες του κόσμου», οι ποταμοί συμβάλλουν στη σύνδεση μεγάλων πόλεων και απομακρυσμένων οικισμών και χρησιμεύουν ως κύριοι εμπορικοί και τουριστικοί ταξιδιωτικοί δρόμοι.
Πολλοί περνούν μέσα από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες και αποτελούν τουριστικές ατραξιόν για εκείνες. Παρακάτω θα βρεις τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια στον κόσμο. Πολλά από αυτά διασχίζουν περισσότερες από δύο χώρες, αλλά κανένα δεν βρίσκεται στη γηραιά ήπειρο.
Αμούρ – Κίνα, Μογγολία και Ρωσία (2.824 χιλιόμετρα)
Ο ποταμός Αμούρ (γνωστός ως Heilong Jiang στην Κίνα) αποτελεί ένα φυσικό σύνορο μεταξύ της βορειοανατολικής Κίνας και της νοτιοανατολικής Ρωσίας. Ο ποταμός ξεκινά την πορεία του στις στέπες της Μογγολίας και εκβάλλει στον πορθμό των Ταρτάρων, πάνω από 4.300 χιλιόμετρα ανατολικά.
Τον ποταμό περιβάλλει μια τεράστια περιοχή με παρθένα δάση. Σε αυτό το κατά κύριο λόγο ανέγγιχτο οικοσύστημα ευδοκιμούν περίπου 6.000 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων το κορεατικό πεύκο και το άγριο τζίνσενγκ. Αποτελεί επίσης φυσικό βιότοπο για περίπου 600 είδη πουλιών, 200 θηλαστικά και 130 είδη ψαριών. Μερικοί από τους πιο γνωστούς κατοίκους της κοίτης του ποταμού είναι οι απειλούμενες με εξαφάνιση τίγρεις Αμούρ και οι λεοπαρδάλεις Αμούρ.
Ποταμός Κονγκό – Κεντρική Αφρική (4.700 χιλιόμετρα)
Προερχόμενος από μια ηπειρωτική ρηξιγενή ζώνη που ονομάζεται Ανατολικοαφρικανικό Ρήγμα, ο ποταμός Κονγκό αποτελείται από σχεδόν 4.700 χιλιόμετρα άγριων ορμητικών καταρρακτών, φαραγγιών, λιμνών και ήπιων ρευμάτων. Είναι ο μόνος μεγάλος ποταμός στη Γη που διασχίζει δύο φορές τον ισημερινό, καθώς διέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και από χώρες όπως το Καμερούν, η Ζάμπια και η Αγκόλα.
Ο Κονγκό είναι επίσης ο βαθύτερος ποταμός στον κόσμο, φτάνοντας σε βάθος έως και 220 μέτρα. Σήμερα, συμβάλλει στην παροχή γλυκού νερού και τροφής σε περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους. Η λεκάνη φιλοξενεί επίσης εκατοντάδες είδη άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των δασικών ελεφάντων και των ορεινών γοριλών.
Παρανά – Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη (4.880 χιλιόμετρα)
Το όνομα του δεύτερου μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Νότιας Αμερικής σημαίνει «σαν τη θάλασσα» στη γλώσσα Tipu-Guarani. Ξεκινώντας από τη συμβολή των ποταμών Ρίο Γκράντε και Παραναΐμπα της Βραζιλίας, ο ποταμός Παρανά αποτελεί υδάτινο σύνορο μεταξύ της Βραζιλίας και της Παραγουάης, καθώς και της Παραγουάης και της Αργεντινής.
Αφού περάσει από την πόλη Ροζάριο της Αργεντινής, συγκλίνει με τον Ουρουγουάη και σχηματίζει τις εκβολές του Ρίο ντε λα Πλάτα. Στον Παρανά βρίσκεται το φράγμα Ιταΐπου, ένα από τα μεγαλύτερα κοίλα φράγματα βαρύτητας στον κόσμο. Ένας από τους κύριους παραποτάμους του είναι ο Ιγκουαζού στα σύνορα Αργεντινής-Βραζιλίας, ο οποίος δημιουργεί τους θεαματικούς καταρράκτες Ιγκουαζού.
Ομπ – Καζακστάν και Ρωσία (5.410 χιλιόμετρα)
Ξεκινώντας από τα Όρη Αλτάι και ρέοντας βόρεια προς την Αρκτική Θάλασσα, ο ποταμός Ομπ είναι ένας από τους σημαντικότερους δρόμους μεταφοράς της Σιβηρίας. Παγωμένος κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, είναι συνήθως πλωτός μόνο για 150 έως 190 ημέρες ετησίως. Ο ποταμός χρησιμοποιείται κυρίως για πόσιμο νερό, άρδευση, αλιεία και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Τα τοπία που περιβάλλουν τον Ομπ ποικίλλουν από βαλτώδη δάση και ελώδεις εκτάσεις στην κεντρική περιοχή του Καζακστάν και της Ρωσίας έως εκτάσεις άγονης, παγωμένης τούνδρας στα βόρεια. Στις όχθες του ποταμού βρίσκονται μερικά από τα κυριότερα βιομηχανικά και γεωργικά κέντρα της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών είναι το Νοβοσιμπίρσκ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η ανάπτυξη της οποίας τροφοδοτήθηκε από την εισαγωγή του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου.
Γενισέι – Μογγολία και Ρωσία (5.075 χιλιόμετρα)
Από τις πηγές του ποταμού Σελένγκα στη Μογγολία, ο ποταμός Γενισέι αρχίζει την πορεία του μέσω της Σιβηρίας προς τα αρκτικά νερά της θάλασσας Κάρα. Στο ταξίδι του, που διαρκεί σχεδόν 5 χιλιάδες χιλιόμετρα, ο ποταμός περνάει από ποικίλα τοπία, όπως λιβάδια, δάση τάιγκας και τούνδρας.
Ο Γενισέι είναι ένας σχετικά ρηχός ποταμός, αλλά εκβάλλει στη λίμνη Βαϊκάλη, η οποία είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη του κόσμου. Ξεκινώντας από το 1600, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τον ποταμό για υδροηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και εμπόριο ξυλείας.
Κίτρινος ποταμός – Κίνα (5.464 χιλιόμετρα)
Ο Κίτρινος ποταμός (γνωστός και ως Huang He) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Κίνας. Πήρε το όνομά του από τη λάσπη στο νερό που παράγει ένα κίτρινο-καφέ χρώμα και από τα υπολείμματα κίτρινου χρώματος που αφήνει πίσω του μετά την υπερχείλιση.
Ξεκινώντας από τα βουνά Μπαγιανκάλα, ο ποταμός διασχίζει εννέα επαρχίες και καταλήγει στη Θάλασσα Μποχάι. Ως η γενέτειρα του κινεζικού πολιτισμού, ο Κίτρινος Ποταμός αποκαλείται συχνά «Μητρικό Ποτάμι». Χωριά άρχισαν να εμφανίζονται στις όχθες του ποταμού κάποια στιγμή μεταξύ 2100 και 1600 π.Χ., με αποκορύφωμα τον σχηματισμό της δυναστείας Xia, η οποία ήταν η πρώτη από τις αρχαίες δυναστείες της Κίνας.
Μισισιπής-Μιζούρι – ΗΠΑ (5,970 χιλιόμετρα)
Διασχίζοντας την αμερικανική ενδοχώρα, ο εμβληματικός ποταμός Μισισιπής περνά από 10 πολιτείες στο ταξίδι του από τη λίμνη Ιτάσκα στη βόρεια Μινεσότα προς τα νότια μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού κάτω από τη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Ένας σημαντικός παραπόταμος του Μισισιπή είναι ο ποταμός Μιζούρι, και μαζί αποτελούν το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα της Βόρειας Αμερικής, με μήκος που ξεπερνά τα 5.900 χιλιόμετρα.
Το ποικιλόμορφο τοπίο τους περιλαμβάνει δάση, ορεινές περιοχές, έλη και αμμώδεις παραλίες. Αυτό δημιουργεί ενδιαιτήματα για άφθονα είδη πουλιών, ψαριών και θηλαστικών. Σήμερα, ο Μισισιπής αποτελεί κόμβο τουρισμού και φιλοξενεί φυσικές και πολιτιστικές τοποθεσίες όπως το Great River Bluffs State Park, το Delta Blues Museum και το Mark Twain Boyhood Home.
Γιανγκτσέ – Κίνα (6.378 χιλιόμετρα)
Ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος ποταμός που ρέει μέσα σε μια χώρα, ο Γιανγκτσέ σηματοδοτεί τον διαχωρισμό μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κίνας. Αυτή η υπέροχη υδάτινη οδός, που ξεκινά από το οροπέδιο του Θιβέτ και ρέει ανατολικά προς τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, έχει περίπου 700 παραποτάμους και η λεκάνη του καταλαμβάνει περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής έκτασης της Κίνας.
Όπως και ο Κίτρινος ποταμός, ο Γιανγκτσέ αποτελεί επίσης λίκνο του κινεζικού πολιτισμού. Έχει γεννήσει σημαντικούς πολιτισμούς όπως οι Χεμούντου και οι Τσου. Το Τσονγκίνγκ, το Ναντζίνγκ, η Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονται στις όχθες του ποταμού.
Αμαζόνιος – Νότια Αμερική (6.436 χιλιόμετρα)
Αν και έχει αποτελέσει πηγή πολλών συζητήσεων κατά τη διάρκεια των ετών, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο ποταμός Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στον πλανήτη, καθώς ρέει για περίπου 6μισι χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο Αμαζόνιος είναι επίσης ο μεγαλύτερος από άποψη πλάτους και όγκου.
Στη διαδρομή του από τις περουβιανές Άνδεις έως τις ακτές του Ατλαντικού της Βραζιλίας, διατρέχει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα οικοσυστήματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, ο ποταμός είναι τόσο μεγάλος που μεταφέρει περίπου το 20% του συνολικού ποτάμιου νερού στην επιφάνεια της Γης που εισέρχεται στον ωκεανό. Η λεκάνη του Αμαζονίου εκτείνεται στη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού και τη Βενεζουέλα.
Φιλοξενεί περίπου 350 ομάδες ιθαγενών, αρκετές από τις οποίες ζουν σε πλήρη απομόνωση. Ο ποταμός είναι επίσης πλούσιος σε άγρια ζωή, συγκεκριμένα το ποταμοδέλφινο του Αμαζονίου, το μανάτι του Αμαζονίου και 60 είδη πιράνχας.
Ποταμός Νείλος – Βορειοανατολική Αφρική (6.693 χιλιόμετρα)
Συνδέοντας τα εδάφη των αρχαίων πολιτισμών με τις σύγχρονες πόλεις, ο Νείλος ρέει μακρύτερα από οποιονδήποτε άλλο ποταμό στη Γη. Ξεκινώντας από τη λίμνη Βικτώρια (στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα), ο Νείλος ρέει βόρεια για πάνω από 6 χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα στη βόρεια Αίγυπτο.
Συνολικά, διέρχεται από ή κατά μήκος των συνόρων 10 αφρικανικών χωρών. Εκτός του ότι αποτελεί γραμμή ζωής νερού και φυσικών πόρων για εκατομμύρια ανθρώπους, ο Νείλος φέρει το αποτύπωμα της αιγυπτιακής ιστορίας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δημιούργησαν συστήματα άρδευσης για να εκμεταλλευτούν τις ετήσιες πλημμύρες του ποταμού για να καλλιεργήσουν φασόλια, βαμβάκι, σιτάρι και άλλα.