© Jaap Arriens/NurPhoto via ZUMA Press/Visualhellas.gr
ΧΡΗΜΑ

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Forbes

Στην κορυφή της λίστας ήταν και παραμένει ο Elon Musk, παρόλο που η εξαγορά του Twitter αποδεικνύεται ποντάρισμα σε χτυπημένο άλογο.

Δύσκολο πράγμα να είσαι δισεκατομμυριούχος στις μέρες μας, ειδικά άμα θες να είσαι πρώτος στο χωριό:

Τέσσερις δεκαετίες πριν από σήμερα, το 1982 που το Forbes καθιέρωσε την ετήσια λίστα κατάταξης με τους πλουσιότερους –Αμερικανούς, σε πρώτη φάση– επιχειρηματίες, τα 2 δισ. δολάρια καθαρής περιουσιακής αξίας αρκούσαν και περίσσευαν για να δώσουν τα σκήπτρα της πρώτης θέσης (συγκεκριμένα, στην κορυφή εκείνης της πρώτης λίστας είχε βρεθεί ο εφοπλιστής Daniel Ludwig, που αποκαλείται συχνά και ως πατέρας των υπερ-δεξαμενόπλοιων), ενώ τη σήμερον ημέρα με τα ίδια χρήματα δεν θα δεις το όνομά σου ούτε στο τέλος της τεράστιας και παγκόσμιας πλέον λίστας με τα 400 πιο φουσκωμένα πορτοφόλια του πλανήτη.

Μιλάμε για πράφιτ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το CNBC, με τα τωρινά δεδομένα απαιτούνται κοντά στα 3 δισ. δολάρια καθαρής περιουσιακής αξίας για να αναγνωριστεί κάποιος επιχειρηματίας ως μέλος αυτής της κάστας, που όλο και συρρικνώνεται αριθμητικά σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, αυξάνοντας τα κέρδη της παράλληλα με τις ανισότητες. Κάπως έτσι, δεν αναφερόμαστε πια στο 1% αλλά στο 0.01% που κατέχει τη δύναμη παγκοσμίως.

Με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και διασταύρωσε η ομάδα εργασίας του Forbes, υπολογίζοντας όπως πάντα ένα σύνολο παραγόντων όπως περιουσιακά στοιχεία, μετοχές και άλλα τεκμήρια, στην κορυφή της Λίστας Forbes ήταν και παραμένει ο Elon Musk, παρόλο που το πλέον πολυσυζητημένο επιχειρηματικό άνοιγμα που έκανε τα τελευταία έτη, η εξαγορά του Twitter με το ποσό των 44 δισ. ευρώ, αποδεικνύεται πιο λάθος και από ποντάρισμα σε χτυπημένο άλογο στον ιππόδρομο: το συνολικό ποσό της αξίας της εταιρείας, όπως έδειξε πρόσφατο report, έχει πέσει κατά 72% από τη στιγμή που ανέλαβε την ιδιοκτησία.

Βέβαια, ο ίδιος δεν φαίνεται να πτοείται γνωρίζοντας ότι με το άλλο χέρι έχει ποντάρει στα γκανιάν της επιχειρηματικής κούρσας, την Tesla και το SpaceX.

Κατά τα άλλα, από τις προσθήκες και τις αφαιρέσεις στη δεκάδα με τους πλουσιότερους του κόσμου σε σχέση με τις περασμένες λίστες του Forbes, παρατηρούμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές είναι ο Mark Zuckerberg (ο οποίος σκαρφάλωσε από την 7η στην 5η θέση), ότι για τους αρκετούς μήνες με την πρώτη θέση είχε φλερτάρει ο Γάλλος μεγιστάνας Bernard Arnault, όπως και ότι οι 7 από τους 10 πλουσιότερους επιχειρηματίες του πλανήτη ανέβασαν την περιουσιακή αξία τους σε σύγκριση με ένα μήνα πίσω.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα της Λίστας Forbes, όπως έχει διαμορφωθεί με την αρχή του 2024:

  1. Elon Musk (Tesla, SpaceX, X) – 251,3 δισ. δολάρια
  2. Bernard Arnault (LVMH) – 200,7 δισ. δολάρια
  3. Jeff Bezos(Amazon) – 168,4 δισ. δολάρια
  4. Larry Ellison (Oracle) – 135,3 δισ. δολάρια
  5. Mark Zuckerberg (Facebook/Meta) – 125,3 δισ. δολάρια
  6. Bill Gates (Microsoft) – 119,6 δισ. δολάρια
  7. Warren Buffett (Berkshire Hathaway) – 118,6 δισ. δολάρια
  8. Larry Page (Google) – 117,2 δισ. δολάρια
  9. Sergey Brin (Google) – 112,4 δισ. δολάρια
  10. Steve Ballmer (Microsoft) – 112,2 δισ. δολάρια

Να επισημάνουμε ότι στη Λίστα Forbes περιλαμβάνονται μόνο επιχειρηματίες, των οποίων ο πλούτος κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί πλήρως από την ομάδα των δημοσιογράφων. Επίσης, βασιλικές οικογένειες καθώς και οι δικτάτορες των οποίων ο πλούτος προέρχεται από τις θέσεις τους εξαιρούνται.