ASSOCIATED PRESS
ΚΟΣΜΟΣ

Οι 5 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου που κατοικούνται ακόμη

Από όλες τις περιοχές στον πλανήτη μας, η Μέση Ανατολή είναι η έδρα των αρχαιότερων πόλεων. Στη λίστα, βέβαια, θα βρείτε και μερικές ακόμη.

H Γη είναι παλιά. Πολύ παλιά. Αρχαία, θα μπορούσαμε να πούμε. Οι άνθρωποι; Εντάξει, όχι και τόσο συγκριτικά με τον πλανήτη, αλλά έχουν κι αυτοί τα χρόνια τους. Και μπορεί να άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, όμως σίγουρα έκαναν τα μαγικά τους όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν πολιτισμούς, αλλά και τις πόλεις που τους φιλοξενούσαν.

Πολλοί από τους πρώτους οικισμούς της ανθρωπότητας έχουν χαθεί μέσα στο χρόνο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές πόλεις παγκοσμίως που βλέπουν τους δρόμους τους να γεμίζουν από κόσμο.

Από όλες τις περιοχές στον πλανήτη μας, η Μέση Ανατολή είναι η έδρα των αρχαιότερων πόλεων. Στη λίστα, βέβαια, θα βρείτε και μερικές ακόμη.

Βαρανάσι, Ινδία

Γνωστή ως η πνευματική πρωτεύουσα της Ινδίας, αυτή η πόλη στη βορειοανατολική Ινδία κρύβει ένα θησαυρό από γνώσεις για τον αρχαίο ινδουιστικό πολιτισμό. Ο θρύλος λέει ότι ο Κύριος Σίβα ίδρυσε αυτή την πόλη πριν από 5.000 χρόνια. Το Βαρανάσι, μέχρι και σήμερα, παραμένει σημαντικός τόπος προσκυνήματος τόσο για τους βουδιστές όσο και για τους ινδουιστές που επισκέπτονται τον ιερό ποταμό Γάγγη κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Αθήνα, Ελλάδα

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης ανήκει τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φτάνει έως το 3200 π.Χ. Πατρίδα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, η Αθήνα είναι το επίκεντρο της αρχαίας τέχνης και φιλοσοφίας ενώ είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, με εκτεταμένες πολιτικές επιρροές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το λιμάνι του Πειραιά, επίσης, ενίσχυσε την πόλη στην ανάπτυξη του εμπορίου.

Χαλέπι, Συρία

Υπάρχουν αποδείξεις ότι το Χαλέπι, μια πόλη που, δυστυχώς, έχει καταστραφεί από τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο, θα μπορούσε να είναι η αρχαιότερη πόλη στον πλανήτη καθώς έχουν εντοπιστεί σημάδια πολιτισμού που χρονολογούνται έως και 8.000 χρόνια πίσω. Αρχαία μνημεία, όπως η Ακρόπολη του Χαλεπίου, το Μεγάλο Τζαμί και αμέτρητα άλλα μεσαιωνικά κτίρια, τείχη, παλάτια, χαμάμ και σουκ έχουν προσδώσει στην πόλη τον τίτλο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η θέση της, με τη Μεσόγειο Θάλασσα στα δυτικά και τον ποταμό Ευφράτη στα ανατολικά, της εξασφάλισε μια θέση στην πρώιμη ιστορία ως πλούσιο και σημαντικό εμπορικό λιμάνι.

Βύβλος, Λίβανος

Με κατοικίες που χρονολογούνται από το 5000 π.Χ., η Βύβλος είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις που κατοικούνται μέχρι και σήμερα. Το κάποτε ταπεινό ψαροχώρι εξελίχθηκε σε ένα πολυσύχναστο λιμάνι και έγινε διάσημο για τους εργάτες του που ήταν ειδικευμένοι στην κατασκευή πλοίων. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το πιο περιζήτητο εξαγώγιμο προϊόν της, το δέντρο του παπύρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή χαρτιού και πάνω στο οποίο λέγεται ότι γράφτηκαν για πρώτη φορά αποσπάσματα της Βίβλου.

Η αγγλική λέξη Bible, άλλωστε, προέρχεται από το όνομα αυτής της πόλης. Η προέλευση του σημερινού μας αλφαβήτου προέρχεται επίσης από αυτή την πόλη, καθώς ήταν εν μέρει σκαλισμένο στο πέτρινο φέρετρο του βασιλιά Αχιράμ γύρω στο 1200 π.Χ. Σήμερα, η Βύβλος αποτελείται από ένα συναρπαστικό μείγμα αρχαίων σπιτιών, ναών της Εποχής του Χαλκού, περσικών οχυρώσεων και βυζαντινών εκκλησιών.

Ιεριχώ, Ισραήλ

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ανακάλυψαν τα απομεινάρια πολιτισμών από το 9.000 π.Χ., καθιστώντας την Ιεριχώ έναν από τους παλαιότερους οικισμούς στη Μέση Ανατολή. Είκοσι διαφορετικοί οικισμοί έχουν ανακαλυφθεί από τους αρχαιολόγους στην Ιεριχώ με τον αρχαιότερο από αυτούς να χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια. Ενώ έχει ένα ζεστό κλίμα, διαθέτει αρκετές φυσικές πηγές μέσα και γύρω από την πόλη.